www.car.cz
 

Setkání mistrů a mistrů v Dlouhé Lhotě je minulostí - aneb jak to celé probíhalo…
     15.6.2006 10:57 - tisková zpráva


Setkání mistrů a mistrů je za námi, aneb jak to celé probíhalo…

 

Tento víkend se na Letišti v Dlouhé Lhotě u Příbrami uskutečnila již dříve avizovaná akce Setkání mistrů a mistrů, kterou uspořádal Auto Rally Klub Hořovice. Jak to vlastně celé probíhalo?

 

Intenzivní příprava trati začala již v pátek odpoledne, kdy dorazily i některé posádky, které s přípravou pomohly a poté na místě přenocovaly do sobotního rána.V sobotu ráno se celé letiště probudilo do krásného dne, který nebyl sice slunečný, ale byly krásně znatelné varhánkovité oblaka a sem tam vykouklo sluníčko. Servisní zóna na letišti se pomalu plnila, stavěli se stany a na závodních vozech probíhaly poslední úpravy, jako výměna pneumatik nebo přidání nějaké samolepky sponzora.

 

Byla devátá hodina ranní a všechny posádky už byly na místě, někteří opozdilci ještě přijížděli, bohužel našli i tací, co vůbec bez předchozí omluvy nepřijeli, ale v seznamu přihlášených posádek mělo jejich jméno místo. Zanedlouho se ozvala píšťala a vedoucí RZ vykřikl: ,,Rozprava!“ a všichni jezdci se sešli před hlavním stanem. Po rozpravě byly vyhlášeny seznamovací jízdy, kde už se dalo přibližně zhodnotit kdo jak pojede. Jasný favorit byl Martin Ballek sen. se Škodou Felicia Kit-car.

 

Velice krásně dveřmi napřed, ale i velice rychle proháněl svojí červenou repliku vozu Škoda 130RS jezdec RR teamu Tomáš Licek, byla to opravdu nádherná podívaná. Všechny přítomné zaujaly rallyecrossové Trabanty, které jely každou zatáčku se zvednutým zadním kolem. Byla tu i další zajímavá auta,  jakožto několik vozů Škoda od 1000MB až po Felicia Kit.-car.

 

Celá sobotu probíhala v klidné a přátelské atmosféře, která již byla ráno jasně znatelná. Když se náhodou jezdci potkali při křižování trati, gentlemansky se pustili, aby nedošlo k nějaké kolizi. Jak již sem naznačil v minulé větě, je jasné, že trať byla paralelní, tedy jezdci startovali a dojížděli vedle sebe- nikoli za sebou a z toho plyne, že když není nadjezd nebo podjezd, je nutné, aby se trať v nějakém bodě křížila.

 

Celé sobotní rozjížďky amatérských jezdců probíhaly bez problémů, havárií, zranění a bez jakéhokoli organizačního zaváhání. V sobotu byla jasná převaha Martina Ballka sen., kterou svojí Felicii kit-car vodil skutku mistrovsky. Nemůžeme ani zanedbat výkon Martina Ballka jun., tento mladý nadějný jezdec po vzoru svého otce na stejném voze dokázal prohánět, ale i vítězit nad mnohem zkušenějšími jezdci.

 

Závody civilních vozů také přinesly velkolepou podívanou.V této kategorii startovalo hned několik vozů od rozebraných Škodovek bez světel až po nové Subaru Impreza WRX STI. Zajímavé drama předvedli jezdci na voze Ford Sierra XR4 a Seat Ibiza 1.4. Celé kolo tito jezdci převedli nesmírně napjatý závod, kde jezdec na voze Seat Ibiza 1.4 předváděl krásné výkony, ale nakonec v přemíře snahy zavinil střet se svým protivníkem.

 

Bohudík nikdo nebyl zraněn na Seatu to odneslo rozbité světlo, promáčklý blatník a na Fordu promáčklé pravé přední dveře a rozbité sklo.Po ukončení závodu civilních vozů, všichni jezdci odpočívali, využívali možnosti občerstvení ve stánku a čekali na tmu, až začne velkoplošná projekce.

 

Hned jak slunce zapadlo již bylo vše připravené a projekce mohla začít. Dorazil i Milan Blahout, který měl závodit druhý den a byl jeden z posledních nadšenců, kteří u projekce vydrželi až do čtyř hodin nedělního rána. V neděli ráno již bylo dáno, že bude opravdu krásný teplý letní den. Bylo jasno bez mráčku a slunce pálilo už od samotného rána. Jezdci se pomalu probouzeli, někteří, co spali jinde, přijížděli.

 

Ve stejnou dobu jako v sobotu začali závody respektive finále amatérských jezdců, které proběhlo jak už bylo dobrým zvykem ze soboty bez problémů jen u jednoho vozu se ulomilo kolo. Během závodu se pomalu začali objevovat jezdci startující v kategorii mistrů volantu. Nejdříve přijel Jiří Vlček, který přivezl dvě auta a to Peugeot 206 S1600 a Peugeot 106 Kit-car. Po něm dorazil Pavel Červenka se svojí nádhernou tréninkovou Škodou Fábií RS.

 

Zanedlouho se objevil i Radek Pinkas se svojí Škodou Octávií Kit-car. Všichni tito jezdci potom ukazovali krásné předváděcí jízdy se svými vozy. V této kategorii také startoval Martin Ballek sen se Škodou Felicií Kit-car, Milan Blahout s jeho VAZ 21074 a Tomáš Klokočník také s VAZ 21074. Po ukončení předváděcích jízd ,,Mistrů volantu“ následovala asi hodinová pauza a poté slavnostní vyhlášení výsledků kategorie amatérských jezdců, kterou celkově vyhrál Martin Ballek sen., který si zaslouží veliký obdiv.

 

Byly zde i další výborné výkony a umístění jezdců (viz výsledky). Celou akci a nedělní odpoledne zakončily závody civilních vozů. Akce to byla velice povedená a doufejme, že se povede její opakování a účast posádek bude ještě vyšší, než byla teď. Za celou organizaci patří velký dík pořadatelům, ale i jezdcům, divákům a všem ostatním, co se na akci podíleli a nijak neporušili její hladký průběh.

 

Po soutěži jsem se zeptal několika jezdců, jak amatérských, tak i ,,mistrů volantu“, a  musím s hřejivým pocitem u srdce konstatovat, že akce na které jsem se podílel a celou ji fotil, se podařila, všichni zúčastnění by přijeli znovu a předpokládám, že na startu by se objevila i hodně známá jména.

 

No uvidíme, ale určitě se na příště máme na co těšit.

 

Tomáš Holubář


 
 
Fotogalerie:   Setkání mistrů a mistrů v Dlouhé Lhotě 06

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose