www.car.cz
 

Telefon a bezpečná X nebezpečná jízda !
     16.6.2006 15:51 - tisková zpráva


Telefon a bezpečná jízda

Nebezpečnost telefonování odhalily vzápětí s rozvojem mobilních telefonů všechny státy a postupně zavedly i různě přísné zákazy telefonování za jízdy. V některých zemích se uvažuje o zákazu telefonování za jízdy i pomocí zařízení handsfree, protože i komunikace tímto způsobem zmenšuje soustředění na jízdu.

Důvod je nasnadě: dělat dvě věci současně nelze stoprocentně, a pokud řidič telefonuje dokonce bez hands free, omezuje své možnosti i tím, že k ovládání automobilu má jen jednu ruku. Hlavně však rozptyluje svou pozornost, takže není připraven psychicky ani fyzicky, aby řešil případné nenadálé situace.

Různé průzkumy prokázaly, že telefonování za jízdy zvyšuje riziko nehody obdobně jako například alkohol. Riziko nehody stoupá na čtyřnásobek (!), přičemž nebezpečnější než samotné držení přístroje je ztráta pozornosti a koncentrace na jízdu. Reakce jsou pomalejší až o jeden a půl vteřiny, což představuje prodloužení brzdné dráhy o desítky metrů. Při povolené dálniční rychlosti 130 km/h se takto prodlouží brzdná dráha o 50 metrů! Nesoustředění řidiči podle zjištění psychologů přehlížejí značky a mnohdy nedají přednost v jízdě.

Kladem této novelizace je nejen zcela jednoznačné a již nediskutovatelné upřesnění zákazu telefonování; tato činnost je nyní již nezpochybnitelně zakázána. Ve spojení s velmi citelným postihem v rámci bodového systému a pokutami by měla novela omezit tento nebezpečný jev. Všichni experti se shodují, že v automobilu existuje jediný bezpečný způsob použití mobilu. Před jízdou ho včas vypnout.

Zákon o této problematice říká:

§7, odst. 1, c): Řidič nesmí

c) při jízdě vozidlem držet v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení,

Novela upřesňuje dosavadní zákaz, který teoreticky mohl být obcházen tím, že řidič vzal mobil mezi rameno a hlavu a nedržel ho v ruce. Pokud někdo telefonuje za jízdy, porušuje ovšem současně jednu se základních povinností řidiče: „věnovat se plně řízení vozidla“ (§5, odst. 1b).

 

http://www.novapravidla.cz


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose