www.car.cz
 

Předběžná závěrečná zpráva - AUTOTEC 2006
     22.6.2006 17:22 - tisková zpráva


Skončil AUTOTEC 2006 - největší odborná motoristická výstava pořádaná letos ve střední Evropě a jeden ze čtyř nejdůležitějších veletrhů nákladních a užitkových vozů v Evropě, zařazený do kalendáře Mezinárodní asociace výrobců automobilů O.I.C.A. Jeho výsledky dokumentují dynamický rozvoj automobilového průmyslu v České republice i v okolních zemích. Představil se rekordní počet vystavovatelů a účast zahraničních firem vzrostla na dvojnásobek. Také zájem návštěvníků byl rekordní, přišlo jich nejvíce v historii veletrhu AUTOTEC.

Novinky v expozicích

Odbornou i laickou veřejnost přitahovaly především výstavní premiéry vozidel. Světovou premiéru na veletrhu AUTOTEC měly Škoda Roomster N1, meziměstský autobus Irisbus Iveco Crossway vyráběný v Karose Vysoké Mýto, nová AVIA D120 s hmotností 12 tun nebo BMW řady 1 v provedení N1. Světové novinky do Brna přivezl také Bosch – novou řadu diagnostických přístrojů KTS a řadu přístrojů pro servis klimatizací ACS, KOV Velim představil unikátní návěsový modul pro zdravotníky a záchranáře, v expozici Tatra byly k vidění nové motory splňující normu EURO 4. Evropskou premiéru absolvovaly lehké užitkové vozy Iveco Daily i nový luxusní minibus Iveco Daily Stratos, nová vlajková loď značky vozy DAF XF105 s novým motorem PACCAR MX, motory Mercedes-Benz a Scania splňující normu EURO 5, nová generace dodávky Mercedes-Benz Sprinter, nové řady vozů Ford Transit, Volkswagen Crafter, Citroën Jumper, Peugeot Boxer, Fiat Ducato, Mitsubishi Fuso Canter, MAN TGL a MAN TGM, Renault Midlum, Volvo FH 16, Kia Carnival a mnohé další. Pozornost budily také vozy s alternativními pohony – autobus Mercedes-Benz Citaro s vodíkovým pohonem, autobusy i osobní vozy jezdící na stlačený zemní plyn aj.

 

Setkání odborníků i VIP hostů

Mezi návštěvníky veletrhu nechyběly významné osobnosti, mj. předseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka, místopředseda Vlády ČR a ministr dopravy Milan Šimonovský, místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel, ministr pro místní rozvoj Radko Martínek a poslanec Evropského parlamentu Petr Duchoň. Mezi hosty nechyběli zahraniční obchodní radové, představitelé obchodních komor, nejvýznamnějších oborových sdružení ani vedoucích firem.

Tradičně vysokou odbornou úroveň měl program konferencí a seminářů, který se stal zdrojem informací i platformou k odborným diskusím. Významnou událostí byl 5. evropský dopravní kongres na téma Dopravní infrastruktura a její financování. Dále se uskutečnily například konference Silniční doprava a životní prostředí, Autosympo 2006, Bezpečná doprava 2006, Mezinárodní konference znalců – analytiků dopravních nehod, Výroba a distribuce motorových paliv a maziv v ČR a EU, Trendy automobilové logistiky nebo Aftermarket v ČR.

 

U příležitosti veletrhu byly vyhlášeny výsledky prestižních anket Truck of the Year, Van of the Year, Coach of the Year a Trailer of the Year v České a Slovenské republice, stejně jako 5. ročníku ankety Automobil 4x4 ve třech kategoriích. V rámci soutěže AUTOTEC PRIX 2006 byly uděleny ceny čtyřem technicky nejlepším exponátům (návěsový modul KOV Velim, kabina XLX pro tahač MAN TGA 18.440 4x2, vyvažovací technologie Smart Weight vystavovatele AD TECHNIK a modul pro diagnostiku řídicích jednotek vystavovatele BOSCH). Svaz prodejců a opravářů motorových vozidel ČR na veletrhu vyhlásil výsledky soutěží Autoservis roku 2006, Autoopravář roku 2006 a Automechanik Junior 2006.

 

Výsledky automobilového průmyslu

Sdružení automobilového průmyslu ČR na veletrhu prezentovalo výsledky za rok 2005, které potvrdily dominantní postavení tohoto odvětví v české ekonomice. Tržby celého odvětví meziročně vzrostly o 25,6 %, celková produkce automobilového průmyslu přesáhla objem 484 miliard korun (18,8% podíl na tržbách z průmyslové činnosti ČR) a vývoz odvětví meziročně vzrostl o 17,7 % na téměř 370 miliard korun, což znamená téměř pětinový podíl na celkovém exportu ČR.

Výroba motorových vozidel v Česku zaznamenala v roce 2005 historický rekord: díky rozjezdu TPCA a zvýšení produkce společnosti Škoda Auto meziročně skočila o více než 150 tisíc vozů na rekordní počet 603 849 kusů. Absolutní většinu z nich představují osobní automobily, mírně vzrostla také výroba malých užitkových vozidel a autobusů, naopak sedmiprocentní pokles zaznamenala produkce nákladních aut.

Ještě rychleji než finálním výrobcům rostly tržby dodavatelům, kteří se na celkové produkci automobilového průmyslu podílejí již 59 %. Zatímco finalisté dosáhli v porovnání let 2004 a 2005 růstu produkce o 24,9 % a exportu o 15,3 %, dodavatelům vzrostly tržby o 26,3 % a export dokonce o 19,8 %.

Údaje z předběžné statistiky


 Základní statistické údaje AUTOTEC 2004 AUTOTEC 2006
1 Počet vystavovatelů 568 642
2 Počet zúčastněných zemí 21 21
3 Výstavní plocha v m2 61 952 85 609
4 Počet návštěvníků 64 550 69 000 *)
 
 
*) návštěvnost včetně předpokladu posledního dne

Návštěvníci

Během prvních pěti veletržních dnů prošlo pokladnami téměř 60 000 návštěvníků z 38 zemí. Nejvíce zahraničních zájemců přijelo ze Slovenska, Polska, Německa, Rakouska, Itálie a Maďarska.

Z průzkumu vyplývá, že se 81 % návštěvníků zajímalo o novinky a trendy. Dvě třetiny návštěvníků tvořili odborníci, s veletrhem bylo spokojeno 95,6 % respondentů a 60,8 % dotázaných očekává, že význam veletrhu v nejbližší době poroste. Plných 87,5 % návštěvníků je již nyní rozhodnuto přijet na příští ročník.

 

Vystavovatelé

Dosažení cílů své veletržní účasti předběžně potvrdilo 85 % vystavovatelů. Většina firem byla spokojena s navázanými kontakty i uzavřenými obchody, stehně jako s marketingovými informacemi, množstvím novinek a přítomností významných firem. Zájem o účast na příštím ročníku potvrdilo 71,4 % vystavovatelů.

 

Novináři

V prvních pěti dnech se na veletrhu AUTOTEC akreditovalo 596 zástupců médií ze 14 zemí. Zahraničních mezi nimi bylo 94 a přijeli z Belgie, Chorvatska, Itálie, Koreje, Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Ruska, Slovenska, Thajska, Tchaj-wanu a Turecka.

 

Příští ročník veletrhu AUTOTEC se uskuteční od 7. – 11. června 2008, veletrh AUTOSALON Brno proběhne v termínu 9. – 14. 6. 2007.

Zveřejněné informace jsou předběžné. Konečná závěrečná zpráva bude akciovou společností Veletrhy Brno vydána po vyhodnocení všech statistických údajů.

Uváděné statistické hodnoty vycházejí ze zásad zveřejňování statistických dat veletrhů a výstav sdružených v UFI (The Global Association of the Exhibition Industry) Paris.
 

 

PR BVV


 
 
Fotogalerie:   Ohlédnutí za FIA GT 2006 v Brně od Jirky Navrkala - 2,část

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose