www.car.cz
 

Chystáte se na dlouhou prázdninovou cestu?
     7.7.2006 11:42 - tisková zpráva


Prázdniny se nezadržitelně přiblížily, a spousta z nás se chystá na delší cesty, než obvykle. Neměli bychom zapomínat, že prvním předpokladem bezpečné jízdy je dobrá kondice. Nevyjíždějme na dlouhé cesty, jestliže se necítíme zcela fit, zvláště ne tehdy, když užíváme léky, které řízení vylučují.

Před delší cestou se musíme dobře vyspat, protože nedostatek odpočinku se projeví snížením postřehu, soustředěnosti a prodloužením reakční doby. Únava přijde jistě na každého, jde o to, za jak dlouho. Trénovaní řidiči z povolání dokáží únavě asi odolávat déle, ale desítky tragických příkladů dokazují, že ani zkušení řidiči se jí neubrání.

A to mají zákonem předepsané pravidelné přestávky na odpočinek! Zvláště nebezpečná je stereotypní jízda v letním vedru, po dálnici, nebo v noci, mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní. Cítíme-li bolest v zádech, ztrnulost, bolení nohou, pálení očí, zavírání očí nebo bolení hlavy, či dokonce mžikové vysazení – mikrospánek, pak už je skoro pozdě.

Zastavme okamžitě na nejbližším odpočívadle a zacvičme si, v noci si pak alespoň na krátkou dobu zdřímněme.

Zásadně se nesnažme o povzbuzení kouřením či jakýmikoli medikamenty. Postarejme se o dostatek tekutin, nejlépe málo sladkého čaje s citronem. Jezme jen do polosyta, a jen lehká jídla. Pozor také na poslech monotónní, příliš hlasité, hudby. Lepší je poslouchat pořady, které povzbudí naši pozornost. A vůbec nejlepší je, když si spolu s posádkou sami zazpíváme. Spolujezdec by měl pomáhat při navigaci, nikoli spát.

Tolik několik rad pro vaše letní prázdninové cesty.

 

UAMK


 
 
Fotogalerie:   Setkání mistrů - Autotec cup 2006 od Martina Folty

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose