www.car.cz
 

Nürnburgring a britská série Group C ve znamení Mercera
     13.7.2006 18:58 - Vladimír Rožánek


Druhý závod britské série Group C – Racing se jel na německém Nürnburgringu. Okruh přivítal 18 super rychlých strojů, které hravě zvládnou zajet i 300km/h. Tyto stroje a jim podobné kdysi válcovaly evropské tratě v Interserii, která v dobách své největší slávy plnila ochozy nejednoho okruhu, zvláště pak tribuny okruhů v komunistickém bloku Evropy, kde se tyto rychlé stroje objevovaly jen sporadicky.

 

 Nyní jezdí tyto krásné vozy v Anglii a občas zavítají i do ostatních evropských zemí, jako tentokráte do Německa. Na startu se objevují převážně angličtí piloti, ale ve startovním poli občas zahlédneme i Američany, nebo Němce.

 

Z německých krajanů se na Nürnburgringu svezlo duo Frers a Seibold, který jezdil před několika lety úspěšně i Sports Car Challenge, ve kterém také zvítězil. Zajímavé souboje pak nabízí konfrontace vozů Jaguar a Porsche 956-962, které jsme vídali i v Le Mans.

 

Tréninku na druhý závod Group C Racing  vládl vítěz z Bransd Hatch David Mercer na Spice SE90 C Ford DFR a zajel magický čas 1:52,540s, když ovšem překonal čas Caspera Elgaarda z roku 2004. Druhý s více jak 2 vteřinovou ztrátou dojel Sumpter s Porsche 962 a pro třetí místo zajel Law na Jaguaru XJR12. Pěkný výkon podal i Seibold s NewMan Porsche 956, když na vítězného Pearmanna v GTP2 ztratil jen necelé 2 vteřiny. Do tréninku naopak vůbec neodstartoval Richard Eyre na Jaguaru XJR16 a nenapodobil tak třetí místo z Brands Hatch.

 

V prvním závodě přepustil první místo Law hned po startu Davidu Mercerovi. Za nimi se pak odehrával souboj mezi Sumpterem, Mullenem a Randallem, který již naladil svůj Nissan GTP  na pořádný výkon. Janine Pane na Jaguaru XJR16 startovala sice až z konce pole po nevydařeném tréninku, ale dobrým výkonem se dokázala posunout během závodu až na sedmé místo. Chris Randall s Nissanem GTP nakonec nevydržel tempo a po šesti okruzích se odporoučel do depa.

 

V cíli prvního závodu se nakonec nejvíce radoval Justin Law na Jaguaru XJR12 a druhému Mercerovi nadělil 2,2s. Pro třetí místo si dojel Sumpter na Porsche 962. V GTP4 zvítězil nováček Smith na Ecosse Ford 285.

 

Třiceti stupňové vedro přivítalo borce i do druhého závodu Group C Racing. S průměrem vyšším než 159Km/h vyhrál druhý závod Mercer na Spice SE90C, jenž ukazoval dobré výsledky i loňské sezóně. Na druhý stupínek vystoupil Sumpter a třetího místa se konečně dočkal Chris Randall s Nissanem GTP. Až se čtvrtým místem se musel naopak spokojit vítěz první jízdy Justin Law na Jaguaru XJR12. Klasifikaci GTP2 stejně jako v první jízdě opanoval Henry Pearman s Porsche 956B a v GTP4 opět zajel nejlépe Smith na prototypu Ecosse Ford.

 

Němec Frers s Porsche 962 skončil osmý a 10. místo patřilo Seiboldovi s NewMan Porsche 956. Velmi zajímavý vůz předvedl Američan Loftis, byl to prototyp Mazda 757, který však zatím na body nedosáhl a skončil dvakrát čtrnáctý. Janine Payne tentokrát nezopakovala výkon z první jízdy a v jedenáctém okruhu ze šestnácti pro ni závod skončil.

 

Výsledky Goup C – GTP Racing Nürnburgring:

 

1. jízda

 

Justin Law GTP1 – Jaguar XJR12

David Mercer GTP1 – Spice SE90C Ford DFR

Mark Sumpter GTP1 – Porsche 962 TS/03C

Jim Mullen GTP1 – Spice Chevrolet GTP

Klaus Frers GTP1 – Porsche 962

Henry Pearman GTP2 – Porsche 956B

 

2. jízda

 

David Mercer GTP1 – Spice SE90C Ford DFR

Mark Sumpter GTP1 – Porsche 962 TS/03C

Chris Randall GTP1 – Spice GTP

Justin Law GTP1 – Jaguar XJR12

Jim Mullen GTP1 – Spice Chevrolet GTP

Henry Pearman GTP2 – Porsche 956B

 

text: Vláďa Rožánek

foto: Group C - GTP Racing


 
 
Fotogalerie:   MČR v červnovém Mostě, foto P. Frýba

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose