www.car.cz
 

OMV oznámila druhý nález ropy a plynu v Tunisu
     19.7.2006 18:02 - tisková zpráva


u Druhý úspěšný průzkumný vrt na bloku Jenein Sud v tomto roce
u Kapacita naleziště dosahuje podle testů 5 970 barelů ropy za den

OMV Aktiengesellschaft, přední ropná a plynárenská společnost ve střední Evro-pě, dnes oznámila objev ropy a plynu na průzkumném vrtu Nawara 1 na bloku Je-nein Sud. Letos jde již o druhý nález, což potvrzuje velký potenciál bloku, který provozuje OMV (Tunesien) Exploration GmbH, 100% vlastněná dceřiná společnost firmy OMV. 4. června 2006 dosáhl průzkumný vrt maximální hloubky 3 970 metrů. Síť ložisek plynu a ropy se nachází ve vrstvách v hloubce 3 600 až 3 900 merů. Do budoucna se na Jenein Sud plánují i další vrty.

Z našeho druhého úspěchu v průzkumu Jenein Sud jsem velmi potěšen. Tento blok je pro nás jedním z klíčových a nový nález potvrzuje jeho možnosti. Zároveň nás posiluje v plánování dalšího růstu v Tunisku,“ poznamenal Helmut Langanger, člen výkonné rady OMV zodpovědný za průzkum a těžbu.

Započetí těžby se plánuje na začátek příštího roku. Oprávnění působit na bloku Jenein Sud vlastní spolu s OMV i Tuniská národní ropná společnost ETAP – každá disponuje 50% podílem, přičemž OMV zde působí jako operátor. Území bloku zabírá plochu 1 992 km² a leží zhruba 700 kilometrů na jih od Tunisu, hlavního města Tuniska.

29. března tohoto roku oznámila OMV svůj první úspěch na bloku Jenein Sud – vrt War-da 1. Zatím byl testován těžbou ropy o objemu 1 500 barelů denně a plynu o objemu 1 625 barelů ropného ekvivalentu denně.

Vyvážené mezinárodní portfolio průzkumu a těžby
Společnost OMV disponuje vyváženým mezinárodním portfoliem průzkumných a těžebních projektů v 18 zemích ležících v 5 klíčových světových regionech: Podunají a Jadran, Severní Afrika, britská část Severního moře, Střední východ/oblast Kaspického moře a Austrá-lie/Nový Zéland. Díky akvizici 51 % Petromu, největší rumunské ropné společnosti, dosahuje objem těžby přibližně 338 tisíc barelů ropného ekvivalentu za den a rezervy společnosti se pohybují okolo 1,4 miliardy barelů ropného ekvivalentu.
Další informace:

OMV v Tunisku
Společnost OMV operuje v Tunisu od začátku 70. let minulého století. Byla součástí skupiny, kte-rá objevila naleziště Halk el Menzel. Akvizice Preussagu umožnila OMV kontrolu sedmi ropných nalezišť na jihovýchodě země, z nichž nejbohatší na ropu je naleziště Ashart.
V současnosti zde OMV těží přibližně 9 000 barelů ropného ekvivalentu za den. Co se týče průzkumu, momentálně operuje OMV na bloku Jenein Sud na jihu země.  

OMV Aktiengesellschaft
OMV Aktiengesellschaft je jednou z největších rakouských průmyslových firem s volně obchodo-vatelnými akciemi. Její celkové tržby v roce 2005 činily 15,6 miliardy eur, počet zaměstnanců 5 226 a tržní kapitalizace cca 14 miliard eur. OMV provozuje rafinérie a řetězce čerpacích stanic ve 13 zemích. Jejím cílem do roku 2010 je dosáhnout 20% tržního podílu. Průzkumné a těžební aktivity provádí OMV v 18 zemích pěti kontinentů.

OMV provozuje skladovací kapacity pro zemní plyn a celkem 2000 km přenosového systému a ročně přepraví 45 miliard metrů krychlových zemního plynu do zemí jako je Německo a Itálie. Skupina OMV vlastní i podíly v integrovaných chemických a petrochemických podnicích – 50 % ve společnosti AMI Agrolinz International Gm-bH a 35 % ve společnosti Borealis A/S, která je jedním z největších světových výrobců polyolefí-nů. Dále vlastní 51% podíl ve společnosti Petrom SA, 50% podíl ve společnosti EconGasGmbH, 45% podíl v rafinériích BAYERNOIL a 10 % v maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL.


Po odkupu většinového podílu v největší rumunské ropné a plynárenské společnosti Petrom SA se společnost OMV stala největší ropnou a plynárenskou společností ve střední Evropě se záso-bami ropy a zemního plynu přes 1,4 miliard barelů ropného ekvivalentu, denním objemem těžby 338 000 barelů a roční kapacitou rafinérií 26,4 milionů tun. OMV v současné době provozuje 2 531 čerpacích stanic ve 13 zemích. Tržní podíl skupiny v oblasti rafinace a prodeje v Podunají dosahuje asi 18 %.
Svoji pozici v Evropě OMV posílila i nedávnou akvizicí 34 % Petrol Ofisi, přední společnosti na tureckém trhu.

OMV: korporátní společenská odpovědnost
Společnost OMV se plně zavazuje, že bude plnit hodnoty stanovené ve vlastním kodexu. Jde přede-vším o spoluodpovědnost za sociální a životní prostředí ekonomicky slabých regionů.
OMV si zakládá na tom, že se věnuje i záležitostem, které se k jejímu působení vztahují ekonomicky, sociálně a envi-ronmentálně. Všechny aktivity na podporu společenské odpovědnosti se zaznamenávají v půlročních zprávách vytvořených podle směrnic globální iniciativy k podávání zpráv (Global Reporting Initiative).


 
OMV
Tiskové oddělení:

http://www.omv.com

Ewing Public Relations
Jan Hrabovský

PR


 
 
Fotogalerie:   Náročná Eurocarpatica Baja 2006 a naši

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose