www.car.cz
 

Janiš odstartuje z deváté řady s 18tým časem
     tisková zpráva


Janiš odstartuje z deváté řady - (17.04.04)
Jarek Janiš zajel ve své první kvalifikaci DTM na úvodní závod sezony v Hockenheimu 18. čas, mezi loňskými vozy byl třetí. Jeho jasně žlutý vůz Sonax Dark Dog AMG-Mercedes se tak postaví do deváté řady.

Dnešní kvalifikaci všichni očekávali s napětím, protože měla po měsících testování ukázat skutečnou sílu jednotlivých týmů. Trať lemovaly tisíce fanoušků, kteří si užívali nádherného slunečného počasí, hlavní pozornost však poutalo dění na trati. Program dne začal volný trénink a tým Sonax Dark Dog AMG-Mercedes se soustředil na dolaďování vozu, jelikož musel reagovat na vzrůstající teploty. Janiš zajel 19. čas, ale cítil, že nastavení vozu je možno ještě vylepšit. Nejrychlejší čas zajel Gary Paffett s novým vozem AMG-Mercedes třídy C.

Odpolední kvalifikace přinesla akci od začátku do konce a těsné souboje. Nadšení fanoušci vytvořili úžasnou atmosféru a na Stadionu málem přehlušili řev motorů. Jean Alesi okamžitě ukázal svou sílu a získal první, které udržel až do konce kvalifikace.

Janiš odváděl maximum a nějakou dobu se držel v první patnáctce. Po první jízdě všech jezdců musela být kvalifikace přerušena kvůli nehodě Petera Dumbrecka. Jezdec Opelu ztratil přímo před tribunou Mercedes-Benz kontrolu nad vozem a tvrdě narazil do bariéry. Dumbreck vystoupil nezraněn, ale z vozu unikla kapalina a musel být odvezen zpět do boxů. Kvalifikace pak pokračovala a všichni jezdci jeli na hraně a někteří i kousek za ní. Janiš bojoval s nevyváženým vozem a musel se spokojit s 18. časem. Mezi jezdci s loňskými vozy byl třetí nejlepší. Deset nejrychlejších jezdců se pak utkalo v Superpole, pole position získal Jean Alesi.

Jarek Janiš: „Trochu jsme zariskovali s nastavením a nevyšlo to. Ve volném tréninku jsem nebyl spokojený s vyvážením, zadek vozu byl dost nervózní. Před kvalifikací jsme udělali nějaké změny a zadek byl lepší, ale vůz byl nedotačivý. Kvůli tomu jsem ztratil nějaké desetiny. Kvalifikační systém se mi líbí, pro každou jízdu máte novou sadu pneumatik, takže při každém vyjetí máte stejnou šanci zajet čas. Nedělní závod bude dlouhý a těžký.

Důležitou roli bude hrát strategie, každá sekunda je důležitá. Doufám v dobrý start a pak se chci vyhnout problémům. Mým cílem je dokončit závod a využít každou naskytnutou příležitost. Nemůžu se dočkat na start a užívám si neuvěřitelnou atmosféru, kterou tady vytváření fantastičtí fanoušci. Doufám, že čeští fanoušci si budou vést v Brně stejně.“

Antonín Charouz, Janišův manažer: „Věděli jsme, že bude obtížné bojovat s novými vozy, ale jsme přesvědčeni, že jsme udělali správný krok. Pro Jarka je velmi důležité, že se může naučit mnoho věcí, hodně testovat a jsme rádi, že nám Mercedes-Benz dal tuto příležitost. Jarek dnes předvedl dobrý výkon, ačkoliv chceme být nejlepším juniorem, což se dnes těsně nepodařilo.“

Arno Zensen, šéf týmu: „Myslím, že je to ok. Byla to Jarkova první kvalifikace a poprvé tu jel s tímto vozem. Je jen pár setin za Mückem a to je dost zkušený jezdec. Zítřejší závod bude dlouhý a musíme počkat. Budeme se snažit najít co nejlepší nastavení – nemusí jít nezbytně nutně o nejrychlejší, ale o co nejstabilnější. Jelikož jde o první závod sezony, nevíme, jak rychlé budou nové vozy a jak moc náročné budou na své pneumatiky.“

A včera : Janišův první den na Hockenheimu - (16.04.04)
Jarek Janiš dnes vstoupil do svého prvního závodního víkendu šampionátu DTM, který zahájily testovací jízdy na okruhu Hockenheim v Německu. Český jezdec týmu Sonax Dark Dog AMG-Mercedes zajel 11. a 21. čas.

Účastníky šampionátu DTM přivítalo slunečné a teplé počasí, které společně očekáváním závodního víkendu přilákalo do ochozů velmi hezký počet diváků. Jezdci DTM se jim předvedli celkem třikrát – nejprve proběhnul roll out a poté dva devadesátiminutové testy, v nichž odjel dohromady 59 kol a dosáhnul nejlepšího času 1:36,871. Janiš se v průběhu jízd věnoval doladění vozu AMG-Mercedes CLK pro kvalifikaci i závod, v průběhu dne proběhl i nácvik zastávek v boxech. Absolutně nejlepší čas zajel Jean Alesi s novým AMG-Mercedes třídy C. Dnešní program zároveň poskytnul médiím i fanouškům shlédnout definitivní podobu vozů pro letošní šampionát, některé týmy se totiž proti testům v Brně představily s upravenými vozy.

Jarek Janiš: „Náš dnešní den proběhnul bez problémů a mohli jsme pracovat na nastavení vozu, se kterým jsem spokojen. Novou zkušeností byl úvodní patnáctiminutový roll out, který slouží k ověření funkčnosti vozů. Jezdí se v něm bez zadních křídel a jejich absence byla znát. Zadek vozu měl tendence ustřelovat a museli jsme jet pomaleji, což je ostatně smyslem tohoto nařízení. Dalších 180 minut testů jsme zkoušeli věci pro závod i kvalifikaci a výsledky víceméně odpovídaly našim předpokladům.

Mimo jiné jsme trénovali i zastávky v boxech, při kterých musíte být velmi opatrní. V boxové uličce jedete 80 km/h a z této rychlosti musíte přesně zabrzdit mezi mechaniky – jednotlivé boxy jsou hodně blízko a musíte být naprosto přesní. Naše odpolední a dopolední časy odrážejí to, na čem jsme zrovna pracovali. Nicméně si myslím, že skutečný obrázek o síle jednotlivých vozů nabídne až zítřejší kvalifikace. Nové vozy jsou však velmi rychlé. Mile mě překvapila návštěva diváků, kterých se i na úvodní den sešlo docela dost.“

BPA

oficiální stránky : www.dtm.de

 


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose