www.car.cz
 

Josef Král na německém Norisringu opět zabodoval v obou závodech
     24.7.2006 22:59 - tisková zpráva


FORMULE BMW NORISRING 21. – 23.7.2006

Dvě kvalifikace jako den a noc absolvoval v pátečním tropickém počasí teprve šestnáctiletý  rodák z Jaroměře. „První mě vyšla celkem dobře -  v posledních několika kolech se přede mnou uvolnila trať a mě se povedlo zajet jedno velmi dobré kolo, které stačilo na 9 místo.

Druhá kvalifikace, která proběhla po 20 minutové pauze však Královi vůbec nevyšla a stačila jen na místo v 8 řadě na závodním roštu tedy na 16. místo. „Dostal jsem se do hustého  provozu na trati a i když jsme se snažil najit si prostor stále mě někdo brzdil.“

Sobotní závod byl exhibicí Fina Mika Makiho startujícího s prvního místa na startu, který jen mezi 10. a 12. kolem krátce přenechal vedení dotírajícímu Nicku de Bruijnovi z Holandska. Král z týmu Mičánek Motorsport měl výborný start a v průběhu prvního kola se dostal před Němce Hozera a Mexičana Mendozu  na 7.místo. Soupeře si držel za zády následující 3 kola.

Agresivně jezdící Mexičan se dostal ve čtvrtém kole před našeho jezdce po tvrdém ataku v nájezd do první levotočivé zatáčky „Potom jsem se začal soustředit na za mnou jedoucího Holzera a to byla chyba“ říká Josef Král. „Místo abych se snažil dojet skupinku přede mnou spíše jsem se soustředil na útoky zezadu.“Tlaku Němce Josef podlehl v 10. kole.

„Znovu se mě ho podařilo předjet hned o kolo později ale zkušenější vítěz mezikontinentálního mistrovství Formule BMW v Bahrajnu z roku 2005 se ve 13. kole opět dostal před našeho pilota a svou pozici udržel až do cíle. Pořadí v cíli tedy nakonec  bylo -  Mika Maki, Nick de Bruijn a třetí  dojel leader letošního seriálu Christian Vietoris z Německa. Josef Král skončil na 9. místě a připsal si 2 body v celkovém hodnocení.

Na nedělní závod se Král moc těšil. „Bude záležet na startu. Když se mě podaří získat 3 – 4 pozice v prvním kole věřím, že alespoň jeden bod urvu.“ Mimo toho, že pořadí v cíli bylo na prvních třech místech stejné jako v sobotním závodě, se diváci vůbec nenudili. Josef Král opět skvěle odstartoval a do první zatáčky vjížděl na 12. místě. „Trochu mě tam vyděsil Rus Paegle, který mě tlačil na vnější okraj dráhy. Stačilo ještě 10 metrů a oba jsme v kotrmelcích skončili hned  první zatáčce.“

Rus však totálně minul brzdný bod a poroučel se mimo trať. V nájezdu do šikany Král vybrzdil dalšího soupeře a do druhého kola závodu vjížděl na velmi pěkném 10.místě. Opět se však za zády jezdce z Jaroměře objevil  Jihoameričan s horkou hlavou a jménem Mendoza, který Krále v šikaně podjel a vyřadil z bodovaných míst. „Byl jsem si vědom, že jsem na Norisringu poprvé a nehnal jsme se bezhlavě do soubojů protože bych asi neměl šanci. I v závodech jsem si zkoušel optimální body brždění a nejlepší stopu.

Ale trať se mě líbí. Norisring je super na přejíždění - snad v každé zatáčce se tu dá předjet ale to musíte mít trať perfektně najetu a to já nemám“ říká Josef. Podobně jako Mendozovi se podařilo předjet jezdce týmu Mičánek Motorsport i Philipu Engovi. Už to vypadalo, že si Král  tentokrát body nepřipíše ale pět zasáhl Mexičan Mendoza, který se srazil s Kolumbijcem Saavedrou. Ten pak neunesl Mendozovo ironické zatleskání jeho manévru.

Jako smyslů zbavený pak vyjel na Mendozův monopost tak, že hrozilo jeho zranění. Tento atak bude ještě řešit Mezinárodní automobilová federace a oběma jezdcům hrozí vysoké tresty. Král se však posunul na 10. místo a připsal si alespoň ten jeden vytužený bod.

Celkovém hodnocení je český pilot na 12. místě se tříbodovou ztrátou na jedenáctého Rakušana Raggingera. Vede Vietoris s obrovskýn náskokem na  Makiho a na Colettiho


Příští závod se jede 19. – 20. 8. na Nurburgringu

Martin MILER 
Josef KRÁL
 

PR


 
 
Fotogalerie:   TAG Heuer GP v Grobmingu od Pavla a Tondy Malého

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose