www.car.cz
 

Červenec tradičně patřil skvělé Ennstal Classic v rakouském Grobmingu.
     26.7.2006 11:09 - Pavel Jelínek


ENNSTAL CLASSIC

 

Vyznavači klasických sportovních aut již určitě mají druhou polovinu července v paměti zaznamenanou jako termín konání ojedinělé veteránské akce – Ennstal  Classic v rakouském Grobmingu.

 

I v tomto horkém počasí se  sjelo do Rakouska 185 posádek pokořit parádní kopec Stoderzirken , pokračovat poté večerní etapou na 180 km trati, aby věděli o čem bude další den, kdy Velký okruh Taurami, na 600 kilometrech  nejprve v horku, poté v horských bouřkách tvrdě prověří každou posádku.

 

Pak už jen projížďka městečkem Grobming , ovšem fotobuňkami členěná na tři úseky , které je nutno zajet v stejném čase rozhodne o vítězi tohoto podniku.Prestiž akce navyšuje účast vozů z firemních muzeí.

 

Letos to potvrdily vozy BMW, Mercedes , Alfa Romeo , kdy nasadily shodně vozy, vítězící na Le Mans , nebo Mille Miglia. S tím souvisí i jezdecká účast, protože tyto vozy řídí osobnosti světového motorsportu. Vidět například Dereka Bella , jak vede Lamborghini  Miuru serpentinami na Stoderzirken je skutečný sportovní zážitek, ne jen nostalgie  starých aut.

 

Tento prudký 10km úsek uzoučké silnice, jakoby zavěšené na skále byl v stávajícím horku super zkouškou, jel se nejen nahoru, ale měřil se i sjezd (rozdíl v daném čase). Jak například ubrzdí 2tunové Bentley na mechanických brzdách, když já jsem  Felicii musel po polovině sjezdu odstavit s kouřícími kotouči, to nevím, ale kus síly v končetinách to vyžaduje, protože se dají vidět i auta brzděná pákou vně auta.  

 

K vítězství je asi zapotřebí mnoho zkušeností, neboť výsledky ukazují, že je potřeba

mít výkonný vůz,  ale i  znalost alpských silniček a jejich záludností. Na mnohých autech

byly vidět stopy drobných výletů mimo silnici ale převažovala radost z perfektních zážitků

za volanty historiků. 

 

Tonda Malý 

 

   

 Fotografie  z akce zde


 
 
Fotogalerie:   Ennstal Classic 2006 od Pavla a Tondy Malého

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose