www.car.cz
 

Návrat starých časů…? CENZURA ze strany funkcionářů . 2 díl
     Pavel Jelínek


Letošní Mogul Šumava Rallye provázely známé potíže. Následovaly série kritických článků, které se ale nelíbily pořadatelům soutěže, kteří  patří mezi nejzkušenější u nás. (např.: Návrat starých časů…? CENZURA ze strany funkcionářů ?!) Podle ředitele soutěže bylo  vše zvládnuto a  ke kritice prakticky nebyl  důvod. (Ředitel Šumavy k článku Návrat starých časů…? CENZURA ....) Vše vyvrcholilo zákazem účasti na příštích Šumavách redaktora SM Štěpanovského.(Co to vlastně napsal Michal Štěpanovský o Šumavě 2004?!)  Zde je odpověd na odpověď  pana ředitele od  "vickiho":

Vážený pane řediteli.

Jsem moc rád, že jste na mou adresu poslal mail s Vašim názorem, který byl pro mne rozhodně příjemnějším překvapením než očekávaný dopis, abych se na další ročník Mogul Šumava Rallye již raději neakreditoval.

S Vašim stanoviskem, že pořadatel by měl mít možnost vybírat si akreditovaná média podle libosti zřejmě nelze nesouhlasit. Jenom mě trošku mrazí v zádech při pomyšlení na "měření objektivity" jednotlivých médií. Nebudeme si nic namlouvat, určitá média jsou zkrátka na soutěžích vítanější, než jiná. Proto mě například zaráží, že taková televize Nova ještě nedostala od všech pořadatelů podobné dopisy. Za své neobjektivní reportáže (a na tom se snad shodnou všichni, kteří zpravodajství této televize sledují) by si to jistě zasloužila. Přesto kdekoliv se její pracovníci objeví, jsou vítáni s otevřenou náručí. Zajisté se mnou budete souhlasit, že pomlouvačný článek lze napsat i bez přístupu do tiskového střediska, zabránit tedy takovým případům jednoduše nelze.

foto vicky, autor textuNaznačujete, že se v článku p. Štěpanovského objevily nepravdy, zkreslené informace. Přejdu konstatování o nesprávném označení vaší rallye, protože problémy se správným pojmenováním toho kterého podniku musí mít téměř všichni novináři, jsouc z okolí neustále bombardováni několika verzemi názvu. Navíc, i mistr tesař se utne. Spíše by mě zajímaly další nepravdy, které byly podle Vás v článku p. Štěpanovského.

Vskutku nevím, jestli je zvykem, po každé soutěži otiskovat i názor ředitele podniku. Komentář je navíc záležitostí nutně citově zabarvenou, nelze se v něm vyvarovat osobního náhledu na věc. Jsem si jistý, že pokud byste před vydáním "zákazu" p. Štěpanovskému oslovili Svět motorů, zajisté by Vám také dali prostor k vyjádření k tomuto článku v příslušném magazínu, což by dle mého názoru byl mnohem lepší způsob komunikace s médii.

Nepovažuji výroky jezdců k MŠR za "nekulturní". Nedovolil bych si v tomto případě srovnávat rallye s fotbalem, protože zatímco jezdci si za účast na podniku MMČR platí startovné, za které jim mají být vytvořeny podmínky k závodění, fotbalisté pochopitelně tento vztah k fotbalovému svazu nemají. Navíc ani ve fotbale či v hokeji není nařízen zákaz vyjadřovat se k rozhodčím, ve fotbale (pokud vím) platí pouze zákaz se vyjadřovat ihned po zápase, kdy je v hráčích či trenérech ještě horká krev.

foto Petr FitzZávěrem bych chtěl něco poznamenat k Mogul Šumava Rallye jako takové. Vítám snahu kteréhokoliv autoklubu uspořádat motoristickou soutěž. Není to záležitost jednoduchá a levná. Pořadatelé každého podniku mají tedy můj obdiv. Rallye Šumava mě ale už několikátý rok za sebou zklamala. Každý samozřejmě děláme chyby, jeden "nepovedený" ročník lze omluvit.

Mrzí mě ale přístup ředitelství, které po každé nepovedené soutěži nenapíše "to a to se nepovedlo a budeme to řešit tak či onak, vyvodíme z toho ty a ty důsledky", ale jenom konstatuje, že vše bylo vlastně v pořádku. Dovoluji si tvrdit, že to v pořádku není. Navíc se mi začíná čím dál více zdát, že ať už ředitelství soutěží či FAS se začíná k jezdcům chovat naprosto přezíravě a většinou ani nejsou ochotni vyslechnout jejich názor. Proto se nakonec jezdci obracejí k médiím. Pro příklad nemusíme chodit daleko, první soutěž MMČR v Rakousku byla zdrojem mnohých rozepří. To, co bych českému rallyesportu nejvíce přál, je více vstřícnosti a hlavně více nadšení a méně osobních zájmů ze strany pořadatelů a automobilové federace.

Věřím, že pokud bude Vaše soutěž i v příštím roce součástí MMČR, pak z ní už konečně nebudu odjíždět s pocitem, že se opět nepovedla.

S pozdravem

Viktor Hausknotz

Všechny naše články na téma Šumava 2004.


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose