www.car.cz
 

Všechny modely Volkswagen s denním svícením
     2.8.2006 09:32 - tisková zpráva


Praha, 31. července 2006 – Volkswagen tradičně vychází vstříc potřebám svých zákazníků, a proto začal vybavovat všechny osobní i užitkové vozy bez příplatku automatickým zapínáním světlometů při startu motoru. Většinu starších modelů je možné dát upravit v každém autorizovaném servisu Volkswagen. Dovozce tak reaguje na jednu z důležitých povinností novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, která celoroční svícení nařizuje.

Celoroční celodenní svícení není samoúčelné – protijedoucí vozidlo s rozsvícenými světlomety je i za dne lépe vidět, takže řidič včas a dříve zaznamená vůz v protisměru, přesněji odhadne vzdálenost a rychlost blížícího se vozu či rozliší parkující a jedoucí vozidlo. Svícení za dne je velice důležité zejména při jízdě proti nízko stojícímu slunci, při rychlém střídání světla a stínu (např. při jízdě v lese, v aleji či ve zvlněném terénu), ale usnadňuje i rozpoznání protijedoucího vozidla v jednotvárné krajině s nízkým kontrastem.

Celoroční trvalé svícení zavedlo v Evropě kromě pošmourných severských zemí (Švédsko, Norsko, Dánsko, Finsko, Island, Estonsko a Lotyšsko) také Slovinsko, kde si na nedostatek slunce stěžovat nemohou. Podle materiálu nizozemského Institutu pro výzkum silniční bezpečnosti, který shrnuje a vyhodnocuje výsledky 24 studií na téma denního svícení, je ve dne neosvětlený automobil objektem smrtelné dopravní nehody o 25 % častěji než vůz, který osvětlený je.

V případě těžkých dopravních nehod (např. čelní srážky mimo obec či při odbočování vlevo) havaruje  neosvětlený automobil dokonce o 50 % častěji, takže kdyby řidiči svítili celý den, nemuselo by dojít až k 25 % všech smrtelných nehod a k 35 % čelních srážek.

Pro nechráněné a slabší účastníky provozu (chodci, cyklisté, motocyklisté) je celodenní svícení ještě větším bezpečnostním přínosem než pro automobilisty.

 

Import Volkswagen Group
AC&C Public Relations


PR


 
 
Fotogalerie:   Pelhřimov 2006, foto Petr Bača

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose