www.car.cz
 

De Rooy na Dakar 2007 s Ginafem! Z plánovaných technických změn asi nic nebude...
     8.8.2006 21:18 - Pavel Jelínek


Jan de Rooy konečně našel platformu, kterak dostat své vozy na Dakar i za stávajících předpisů. Ročníku 2007 se zúčastní trojice vozů jeho týmu, ovšem pod značkou Ginaf.

 

Poté, co nebylo možné de Rooyovy speciály DAF homologovat pro ročník 2006, také proto, že DAF neměl vhodný referenční typ ve svém výrobním programu, hledal létající Holanďan možná řešení. Padaly návrhy jako  postavit  sérii 15 vozidel, podle nichž by se speciály homologovaly.

 

Dalším návrhem, který se dostal na stole odpovědných činovníků opravdu daleko, byla komplexní změna technických předpisů, která by umožnila opět po letech stavbu speciálů bez nutnosti prokázat jejich sériovou výrobu. Však také de Rooy intenzivně vyvíjel a testoval vlastní řešení nezávislého zavěšení všech kol!

 

Nezávislého i na obdobném systému sesterského Ginafu.Však také uvidíme, s čím se modrý tým na Dakaru „vytasí.“ A v neposlední řadě je tu možnost homologovat závodní vůz jako Ginaf, který je dcerou DAFu a vyvíjí speciální techniku v malých sériích. U něj by homologace vozu neměla být problém, a také tato možnost nakonec zvítězila.

 

Tím spíš, že z plánované revoluční změny technických předpisů nakonec sešlo. Týmy se v připomínkovém řízení nedokázaly shodnout na jednotném řešení. A tak základem budou technické předpisy platné už v roce letošním.

 

Trojice Ginafů de Rooyva týmu nebude ve startovním poli osamocena. Hned čtyři (!) vozy s nezávislým zavěšením kol, hydraulickým pérováním a motorem Caterpillar jim totiž možná budou zdatně sekundovat. Tým Ginaf Rally Power staví úplně nový, odlehčený speciál, zatímco ten stávající mu bude dělat rapid assistance. Bývalý vůz týmu AD Sport byl odkoupen novým týmem Wink a v pořadí je ještě jedno auto, které se staví. Všechny čtyři navíc mají už účast potvrzenou od pořadatelů.

 

Poněkud nevalně to zatím vypadá s účastí Hanse Bekxe, který postavil dvojici nádherných Dafů pro ročník 2006, ty však nedostaly homologaci. Jeho účast je ve hvězdách a závisí na dohodě DAFu s FIA nebo ASO o podmínkách účasti. Ta je dle zdrojů blízkých továrně ovšem málo pravděpodobná.

 

Jiří Vintr


 
 
Fotogalerie:   Europa Truck Trial 2005, Smolné Pece, foto Miloš Jenčík

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose