www.car.cz
 

Porsche 962 narušilo suverenitu Mercera
     21.8.2006 18:50 - Vladimír Rožánek


Další dva závodní víkendy má za sebou britský Group C – GTP Racing. Závody určené prototypům bývalé skupiny C, které jezdily nejel v Le Mans, dokáží přitáhnout do ochozů nejednoho fandu vůně spáleného benzínu. U nás jezdily nedávno ještě v Mostě.

 

Závod v Anglickém Silverstone přivítal na startu hned 17 závodníků z USA, Anglie a Irska. Nejlépe se opět dařilo v kvalifikaci Davidu Mercerovi, který pilotuje letos velmi úspěšný vůz  Spice SE90C, ovšem překvapení připravil svým 3. místem David Leslie, který se na trať vydal se strojem Aston Martin AMR – 1.  Již v tréninku se velmi vedlo Gary Pearsonovi na ADA Cosworth, páté místo na roštu bylo toho důkazem.

 

Scuffhamovi se na Prosportu LM3000 již tolik nedařilo. Sobotní závod se nejlépe vyvedl Davidu Mercerovi a druhý Justin Law s Jaguárem XJR12 ztratil na vítěze skoro 7 vteřin. Třetí místo patřilo Chrisi Randallovi na Nissanu NTP1. Příjemně překvapil Wilds na Spice SE88C, který dojel čtvrtý celkově, ale zvítězil v GTP3.

 

Nedělní závod měl stejného vítěze, David Mercer najel na druhého Randalla s Nissanem celých 53 sekund. Třetí místo tentokráte zbylo na Garry Pearsona s ADA Cosworth. Poslední, desátý klasifikovaný, dojel Američan Loftis na Mazdě 757, který tak se svým výkonem moc spokojený nebyl.

                       

V dalším závodě pak čekala účastníky Group C – GTP Racing dlouhá a krátká závodní jízda  v belgických lázních SPA.

Do dlouhého závodu někteří piloti startovali ve dvojicích, jiní závod zvládli sami.

Velice příjemným překvapením v kvalifikaci byl výkon Američana Aarona Hsu, který letos startoval poprvé a s Twin Wing Porsche 962 všechny šokoval, když dokázal časem 2:13,024 zajet pole positions.

 

Ve Spa na něj nestačil ani jinak suverénní David Mercer s vozem Spice SE90C Cosworth DFR. Němec Christian Glasel na Jaguáru XJR8/9 obsadil na roštu čtvrté místo a bývalý pilot z Thoroughbred GP F1 Mauro Pane dojel v tréninku se svým Jaguárem XJR12D na místě šestém. Na startu se sešlo celkem velice slušných 20 vozů.

 

Aaron Hsu zajel velice slušný už dlouhý závod a již zpočátku se udržoval na čele závodu. Na konci třetího kola šel Justin Law s Jaguárem před Němce Glasela s dalším Jaguárem, ve skupince ho pak následovali Mercer, Sumpter Richard Eyre a Mauro Pane, ti všichni se na cílovce vešli do 4 sekund. Mercer se však neradoval ze třetího místa dlouho, neboť již v osmém kole začal odpadat, kvůli ztrátě výkonu na svém Spice Cosworth DFR. Výsledkem pro něj nakonec bylo až 16. místo, takže i poměrně velké zklamání.

 

Závod na jednu hodinu odkroužil tedy nejlépe Američan Hsu, který se svým Twin Porsche 962C nadělil druhé posádce Sumpter/Goodwin necelé jedno kolo. Třetí místo zvládl vybojovat Němec Glasel na Jaguáru XJR 8/9 a dobře si vedl i jeho krajan Frers, jenž s Porsche 962C dojel celkově na 8. místě.

 

Nedělní půlhodinový závod patřil opět mezi kořisti Američana Hsu. Ale nic zadarmo mu tentokráte nedal David Mercer, se svým Spice ztratil na vítěze okolo 8 sekund. Pro bronzovou medaili ve Spa dojeli Sumpter s Goodwinem a víkend se tak stal pro jejich Porsche 962 TS/03C velmi úspěšným. S bramborami odjeli Jim Mullen a Richard Eyre, kteří s vozem Spice GTP porazili i Glasela s Jaguárem a s dalším vozem Jaguár předváděli slušný výkon i Nick Rini s Mauro Panem, který si odskočil z historických formulí F1, které jsme zatím naposledy viděli u nás v Brně v roce 2004.

 

V krátkém závodě se poměrně dařilo i jediné ženě ve startovním poli Janine Payne, Angličanka dojela s Porsche 962 na devátém místě z osmnácti vozů.

 

 

Výsledky Group C – GTP Racing Silverstone

1. závod

 

David Mercer ( GB ) Spice SE90C Cosworth DFR

Justin Law ( GB ) Jaguar XJR12

Chris Randall ( GB ) Nissan NTP1

Mike Wilds ( GB ) Spice SE88C Cosworth

 

2. závod

 

David Mercer ( GB ) Spice SE90C Cosworth DFR

Chris Randall ( GB ) Nissan NTP1

Gary Pearson ( GB ) ADA Cosworth C2

Nick Randall ( GB ) Spice SE90 Cosworth

 

Dlouhý závod Spa ( 60min.)

 

Aaron Hsu ( USA ) Twin Wing Porsche 962C

Mark Sumpter – Chris Goodwin ( GB ) Porsche 962

Christian Glasel ( D ) Jaguar XJR8/9

Jim Mullen – Richard Eyre ( USA/GB ) Spice GTP

Henry Pearmann – Philip Brunn ( GB/D ) Porsche 956B

 

Krátký závod Spa ( 30min.)

 

Aaron Hsu ( USA ) Twin Wing Porsche 962C

David Mercer ( GB ) Spice SE90C Cosworth DFR

Mark Sumpter – Chris Goodwin ( GB ) Porsche 962

Jim Mullen – Richard Eyre ( USA/GB ) Spice GTP

Christian Glasel ( D ) Jaguar XJR8/9

 

Vláďa Rožánek

 


 
 
Fotogalerie:   Lukáš Pešek na GP Brna 2006 od Martina Folty

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose