www.car.cz
 

Za kolik pojede marathón SEAT León FR 2.0 TDI?
     24.8.2006 12:55 - tisková zpráva


Nonstop maratón na 10 000 km prověří úspornost nejsilnějších motorů TDi

 

Praha, 23. srpna 2006 - Dnes v 15.00 hodin odstartoval od čerpací stanice Shell v Českobrodské ulici v Praze 10 zcela sériový SEAT León 2.0 TDI/125 kW, aby se v příštích sedmi dnech, během kterých mu na tachometru přibude 10 000 km, pokusil dosáhnout co nejnižší spotřeby paliva.

 

Za volantem se vystřídá osmnáct novinářských posádek, které budou v osmihodinových „šichtách“ kroužit na okruhu mezi Prahou, Olomoucí, Brnem a Prahou. Jako první vyrazili na trať Otakar Gregora (Automobil Revue) a Erich Handl (Profit).

 

Akce importéra vozů značky SEAT navazuje na tři předchozí ročníky ekojízd, z nich první se jela v roce už v roce 1994 – tehdy s vozem SEAT Cordoba 1.9 TD o výkonu 75 koní. „Naším cílem je dokázat, že přestože oba modely od sebe dělí téměř 100 koní výkonu, výsledek spotřeby - očekáváme nějakých 4,5 litru na 100 km - nebude o mnoho vyšší, než před 12 lety,“ říká Filip Stoulil, marketingový manažer SEATu.  „Chceme tak ukázat, že i velmi dynamický vůz může být zároveň velmi střídmý, pokud jde o spotřebu paliva. Proto jsme se rozhodli pro Shell V-Power Diesel.“

 

Právě pro demonstraci technické vyspělosti značky se dovozce rozhodl nasadit do tohoto extrémního testu nejvýkonnější vznětový motor 2.0 TDI/125 kW, který má SEAT v současné době k dispozici. Díky němu je nedávno představený SEAT León FR výjimečně dynamickým modelem – dosahuje nejvyšší rychlosti až 214 km/h a z nuly na 100 km/h akceleruje za 8,2 s při průměrné spotřebě jen 6 l nafty na 100 km. 

 

Nekompromisně sportovní zaměření vozu už na první pohled zdůrazňují speciálně navržené nárazníky, dvojitá chromovaná koncovka výfuku a tradiční znak modelů FR – stříbřité kryty vnějších zpětných zrcátek. Exkluzivně stylizovaná 17“ hliníková kola propůjčují Leónu FR mnohem působivější vzhled, než měl předchozí model.

 

V interiéru Leónu FR čekají řidiče i spolujezdce atraktivní výškově nastavitelná sportovní sedadla s výraznými iniciálami „FR” na opěradlech a se stavitelnými bederními opěrkami, exkluzivně tvarovaný kůží potažený volant i řadicí páka a kovové štítky, rovněž nesoucí iniciály „FR”. Sportovní styl interiéru podtrhují sdružené přístroje s bílým pozadím namísto běžného černého.

 

 

Každá posádka jízdy 10 000 km NONSTOP má na svou trasu, vedoucí většinou po silnicích I. třídy a po dálnici, časový limit 7,5 hodiny, do kterého je započítaná i půlhodinová přestávka u prodejce Autocentrum SEAT v Olomouci. Průměrná rychlost vychází téměř na 80 km/h, takže soutěžící se nesmějí opravdu nijak loudat. Velkou neznámou je však například brněnská dálnice, plná uzavírek, které mohou během okamžiku zcela zhatit pečlivě připravenou taktiku a itinerář. Skutečně přesnou odpověď na otázku v titulku tedy dá až středa 29. srpna, kdy NONSTOP novinářská jízda končí.  

 

Novinkou letošního ročníku akce 10 000 km NONSTOP je „sprintetapa“, která proběhne hned následující den po ukončení ekojízdy a během níž se novináři na testovací dráze nedaleko Mladé Boleslavi budou moci přesvědčit o dynamických vlastnostech Leonu FR. Zkušení automobiloví závodníci pro ně připraví slalom a další náročné jezdecké prvky, při nichž už nepojedou „na spotřebu“, ale právě naopak s cílem dosáhnout co nejkratšího času. „Bude to hodně o emocích, přesně podle našeho sloganu SEAT auto emoción,“ doplňuje Filip Stoulil.  

 

SEAT Leon FR 2.0 TDI nebyl na test nijak speciálně upravován. Před zahájením NONSTOP jízdy měl na počítadle kilometrů najeto 4050 km, do provozu byl uveden 20.7.2006 Partnery testu jsou společnosti

  • ČSOB Pojišťovna – ceny pro vítěze
  • Nokia – telefon N7O + navigační modul LD-3W a software Navicore ve vozidle a ceny pro vítěze
  • Pirelli - pneumatiky  Pirelli Zero Rosso 225/45 ZR 17 a ceny pro vítěze
  • Shell – paliva Shell V-Power Diesel a olej Shell Helix Diesel Plus VA 5W - 40
  • Golem  -  catering pro soutěžící

Mediálními partnery jsou deník Šíp a portál www.auto.cz.

  

 

Světový šampionát cestovních vozů WTCC je po seriálu F1 a rallyovém mistrovství WRC nejdůležitější motoristickou sportovní disciplínou. V jeho letošním ročníku si tým SEAT Sport se speciálně upravenými vozy SEAT León vede velmi dobře a pravidelně obsazuje přední pozice. Po úspěšné účasti v brazilské Curitibě je nyní v čele šampionátu ve značkách a v klasifikaci jednotlivců zaujímají jeho jezdci s vozy SEAT León čtyři z pěti vedoucích míst.

 

Sedmý podnik letošního ročníku desetidílného seriálu šampionátu cestovních vozů WTCC se pojede ve dnech 2. a 3. září na Masarykově okruhu v Brně.


 
 
Fotogalerie:   Race Car Challenge Most - MMČR D4 - M. Jenčík

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose