www.car.cz
 

Brejla se dočkal prvního vítězství, Janák obhájil titul
     28.8.2006 18:23 - tisková zpráva


Jezdci se letos utkají ještě jednou

 

Závěr desátého ročníku nejprestižnějšího českého okruhového poháru nezůstal nic dlužen jeho pověsti. Dva závěrečné závody v rámci mosteckého víkendu trucků byly jako obvykle plné napětí. Jedno zlato získal Janák a druhé Brejla.

 

Pro Jiřího Janáka to znamenalo obhajobu loňského titulu absolutního vítěze. Celkově druhý letos skončil Jiří Navrátil a třetí Václav Brejla.

 

Dopolední závod Janák vyhrál bez jakýchkoli problémů stylem start - cíl. Jako obvykle nechybělo několik kolizí, ale jich intenzita byla mnohem menší, než v předchozích podnicích. O vzrušení se postaral Hynek Charous, když se hned ve druhém kole po výletu z trati zastavil o svodidla přímo před zaplněnými tribunami. V šikaně se střetli Pál a Fulín. Gottwald po předjetí Marhoula v sedmém kole, byl moc dlouhý na brzdy a taky skončil ve svodidlech v ošemetné pasáži pod boxy.

 

Za Janákem se nejdřív držel Matějovský, který měl také stále šanci na titul. Jenomže zaúřadovala smůla a Michalovi po průjezdu cílem sedmého kola zůstala v ruce řadící páka. Malý čep, který se ustřihl v nejméně vhodném okamžiku, ho připravil o šanci na celkové vítězství a jezdec odstavil auto na konci boxové komunikace.

 

Na druhé místo se tak posunul Erik Janiš a na třetí Václav Brejla a tak znělo i pořadí v cíli po sedmnácti kolech. Čtvrtou příčku obsadil Dostál, pátou Navrátil a šestou Paasonen.

 

Fin tak opět dostal možnost startovat do odpoledního závodu z Pole Position. Janákovi naopak na druhý start připadla až šestá pozice. Start se tentokrát obešel bez nervózního cukání ještě před zhasnutím červených světel a pole, poněkud prořídlé po dopoledním závodě, se vydalo na druhou sedmnáctikolovou anabázi. Brejla si poradil s Dostálem a brzy začal dotírat na finského soutěžáka, jemuž vedení vydrželo snad jen tři kola.

 

Brejla zaujal první pozici, ale za ním se stále držela v dlouhém vláčku většina soupeřů. Ještě v pátém kole se průjezd všech vozů cílem odehrál během pouhých dvanácti sekund! Třetí pozici v té chvíli držel Erik Janiš, ale v sedmém kole pod obloukem Matadoru opustil trať v hodinách s prázdnou zadní pneumatikou. Kolem místa, odkud traťoví komisaři odtahovali Janišův vůz, zavlály žluté vlajky.

 

Těsně před ním ale už třetí Janák dojel Paasonena, kterého začaly zlobit brzdy a tak ukázal, že jej má předjet. A v tom byl kámen úrazu, protože Janák manévr realizoval už ve žlutě ohraničeném prostoru. Následoval tedy trest průjezdem boxy a pořadí se opět pozměnilo, zvláště poté, co se víc a víc propadal Paasonen, který nakonec kvůli nebrzdícímu autu raději odstoupil.

 

Brejla si jel pro vítězství, za ním se držel Dostál, třetí jel Navrátil a čtvrtý Matějovský, když mezitím odpadl Jupa s prasklou poloosou. Janák se po vykonání trestu zařadil na samý konec startovního pole a na něm také závod dokončil. Pro své první zlato si při devadesátém šestém startu v Česká pojišťovna - Škoda Octavia Cupu tedy dojel Václav Brejla, který si také význam tohoto faktu patřičně užíval. "Samozřejmě mám radost, splnil se mi konečně veliký sen," prozradil Vašek.

 

Po započítání osmi nejlepších výsledků z celkem deseti závodů, v některých případech tedy i po škrtnutí nejhoršího prvního a nejhoršího druhého bodového zisku za sezónu, se na prvním místě desátého ročníku poháru octavií ocitnul opět Jiří Janák. Ten nasbíral 146 bodů, přičemž první brněnský podnik vůbec nejel a neškrtal tedy nic.

 

V druhém mosteckém závodě se bojovalo už hlavně o druhé a třetí místo. Nejlépe ze čtyř adeptů na stříbro nakonec dopadl Navrátil, který získal 133 body. Shodně 128 bodů utržili Matějovský a Brejla, ale protože dalším kritériem je i vyšší počet lepších umístění, třetí místo celkově připadlo Brejlovi právě za mostecké prvenství. Bramborová medaile tedy zbyla na rozladěného Michala. Pátý Dostál má 116 a šestý Erik Janiš o pouhý bod méně. Sedmá příčka připadla nakonec Marhoulovi (92 b.).

 

Desátý ročník škodováckého poháru je minulostí. Stále jasnější obrysy má ovšem říjnový exhibiční dvojzávod v Brně při českém podniku A1 GP. Pak bude následovat slavnostní vyhlášení vítězů v listopadu a pak teprve přijde na řadu příprava Česká pojišťovna - Škoda Octavia Cupu 2007.

 

(27.8. 2006)


 
 
Fotogalerie:   Sobotní SCC z Mostu od Vládi Rožánka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose