www.car.cz
 

10 000 km nonstop : Nejlepší posádka dokázala jet za 3,9 l/100 km
     31.8.2006 22:47 - tisková zpráva


Nejlepší posádka dokázala jet za 3,9 l/100 km

SEAT León FR 2.0 TDI/170 k: 10 000 km nonstop se sportovním vozem za 4,7 litru

 

Praha, 31. srpna 2006 – Rozmary počasí a hustý provoz konce prázdnin provázely černý SEAT León FR 2.0 TDI/170 k během týdenní nonstop jízdy na 10 000 km, která měla prokázat, že i sportovní a velmi výkonný vůz může být zároveň velmi úsporný. Přes obtížné podmínky vykázal León v konečném účtování mimořádně nízkou průměrnou spotřebu pouze 4,7 l/100 kilometrů.

 

Celkem sedm dnů a nocí kroužil sportovní León FR mezi Prahou, Hradcem Králové, Olomoucí a Brnem. Za jeho volantem se střídali motorističtí novináři, jelo se za plného prázdninového provozu a stanovený rychlostní průměr alespoň 75 km/h rozhodně nedovoloval žádné loudání. Každá posádka měla na svou trasu, vedoucí většinou po silnicích I. třídy a po dálnici, časový limit 7,5 hodiny, do kterého se započítávala i půlhodinová přestávka u prodejce SEAT Autocentrum Olomouc.

 

Absolutně nejnižší spotřeby nakonec dosáhla dvojice Leoš Kána – Autohit a Zbyšek Pechr – Sport, kteří dokázali León FR protáhnout úskalími trati za neuvěřitelných 3,93 litru.  „Tak dobrý výsledek nás oba překvapil,“ komentoval jízdu Zbyšek Pechr, šéfredaktor deníku Sport. „Přece jen León FR je sportovní vůz a jeho výkonová charakteristika je podobná silnému benzinovému motoru – to znamená víc řadit a jezdit ve větších otáčkách. To pro eko jízdu není právě ideální, tím víc nás dosažená spotřeba těší.“ 

 

Testovaný SEAT León FR poháněl nejvýkonnější vznětový motor 2.0 TDI/125 kW, který má SEAT v současné době k dispozici. Díky němu je nedávno představený SEAT León FR výjimečně dynamickým modelem – dosahuje nejvyšší rychlosti až 214 km/h a z nuly na 100 km/h akceleruje za 8,2 s při průměrné spotřebě jen 6 l nafty na 100 km. 

 

Kromě pravidelného doplňování paliva Shell V-Power Diesel, kontroly hladiny oleje Shell Helix Diesel Plus VA 5W - 40 a kontroly tlaku v pneumatikách Pirelli Zero Rosso 225/45 ZR 17 nepotřeboval vůz žádnou zvláštní péči. Vedle nízké spotřeby tak zcela sériový SEAT León, který měl před startem najeto 4050 km a do provozu byl uveden 20.7.2006, prokázal i vysokou spolehlivost. Posádky jely podle navigačního programu Navicore v telefonu Nokia N70 s navigačním modulem LD-3W, o jejich dobrou kondici během únavného testu se starala cateringová firma Golem. Ceny pro vítěze ekojízdy věnovala ČSOB Pojišťovna.

 

Akce importéra vozů značky SEAT byla pokračováním tři předchozích ročníků ekojízd, z nich první se jela v roce už v roce 1994 – tehdy s vozem SEAT Cordoba 1.9 TD o výkonu 75 koní. „Naším cílem bylo dokázat, že přestože oba modely od sebe dělí téměř 100 koní výkonu, výsledek spotřeby nebude o mnoho vyšší, než před 12 lety,“ říká Filip Stoulil, marketingový manažer SEATu. „Jsme velmi rádi, že díky opravdu sportovnímu úsilí soutěžících se nám to podařilo.“

 

Novinkou letošního ročníku akce 10 000 km NONSTOP byla „sprintetapa“, která proběhla hned následující den po ukončení ekojízdy.  Během ní se novináři na testovací dráze nedaleko Mladé Boleslavi mohli přesvědčit o dynamických vlastnostech Leonu FR, s nímž právě absolvovali náročný desetitisícový maraton. Na téměř tříkilometrové testovací dráze novináři Leon FR nijak nešetřili a namodralá barva brzdových kotoučů napovídala, že se jezdilo opravdu na doraz.

 

Nejrychlejším jezdcem dne se stal Petr Hanke z Lidových novin a titul nejuniverzálnějšího pilota, tedy toho, kdo prokázal nejlehčí nohu při ekotestu a zároveň nejrychlejší reakce ve sprintu si odnesl Leoš Káňa z Autohitu.

 

 

 

Světový šampionát cestovních vozů WTCC je po seriálu F1 a rallyovém mistrovství WRC nejdůležitější motoristickou sportovní disciplínou. V jeho letošním ročníku si tým SEAT Sport se speciálně upravenými vozy SEAT León vede velmi dobře a pravidelně obsazuje přední pozice. Po úspěšné účasti na  mexickém okruhu Puebla je nyní v čele šampionátu ve značkách i v jezdcích.

 

Sedmý podnik letošního ročníku desetidílného seriálu šampionátu cestovních vozů WTCC se pojede ve dnech 2. a 3. září na Masarykově okruhu v Brně.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Kamiony z Mostu od Vládi Rožánka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose