www.car.cz
 

Poslední motokárová prověrka před ME se jela na podpadku...
     Pavel Jelínek


Ugento / Třetí díl mezinárodního mistrovství Itálie se konal na okruhu Pista Salentina v Ugentu.
Na poslední prověrku před ME se elita sešla na jižní Itálii v takzvaném „podpatku“ Apeninského poloostrova. Již průběh měřených tréninků začal narušovat déšť, čímž se letošní mezinárodní mistrovství Itálie stává kuriozitou. Na zatím každém závodě tohoto seriálu alespoň chvilku pršelo. Nejinak tomu bylo i v sobotním dopoledni kdy se „měřák“ konal. Vniveč přišla tak veškerá získaná data, která jednotlivé stáje nasbírala po dobu volných tréninků… Na mokré trati nezaváhal nikdo s favoritů. Všichni se vešli do 56,00 sec což je velice slušný čas na mokrou trať. Počínaje nejrychlejším Sferrellou 55,353 a konče Spagnim 55,994. Náš Jiří Bečička byl na devátém místě s časem 55,877.

Znamenalo to start ze 4-té řady ve skupině „A“. V první kvalifikaci předvedl slušný start a s bravurou sobě vlastní hnal vpřed svůj MS kart. Překonal Kievitsbosche a Principeho, než dojel „vláček“ vedený úřadujícím mistrem světa Dirksem. Posledním „vagónek“ tvořil Andrea Tonoli. Celou druhou polovinu kvalifikační rozjížďky se jej snažil Bečička objet v jedné zatáčce zleva, ve druhé zprava a Tonoli, byl tak „široký“ jak potřeboval a jistil pro něho výborné páté místo. Jirka raději jistil šesté místo. Do druhé kvalifikace odstartoval ze třetí řady a skvělým startem se od počátku tvořil vedoucí skupinku společně s Manettim, Sferrelou a Dirksem. Za touto čtveřicí byl již větší časový odstup. „Problémista“ Tonoli neudržel vysoký standart a druhou jízdu dojel až jedenáctý…

V kvalifikační skupině „B“ jsme měli druhého zástupce. Adam Janouš, který teprve sbírá zkušenosti, po 17-tém místě v měřeném tréninku byl v jízdách na 15-tém a 12-tém místě.Jen těsně mu unikl přímí postup do finále, ale to si vybojoval z opravné jízdy ve které dojel třetí za domácím Fumim a Berghem ze Švédska. Premiantem kvalifikace se stal Francesco Laudato, Roberto Profico a překvapivě také Andrea Benedetti. Totálně vyhořel Cozzaglio, mající (stejně jako Jiří Bečička) tovární motor PAVESI. Silně proměnlivé počasí vládlo na okruhu Salentina také v neděli. Časový harmonogram dostával trhliny, což bylo krajně nepříjemné a stresující pro mechaniky, kteří musejí velice pružně reagovat na pokyn ředitele závodu zda-li bude závod suchý, nebo mokrý. Na osychající trati vyrazila nejsilnější třída ICC 125 přece jenom na hladkých pneumatikách. Od startu se odtrhl suverén letošního seriálu Manetti na CRG, sledován Sferrellou (TOP kart) a Laudatem na Birelu.

Za nimi pak ve skupince bojoval Profico (Birel), Dirks (Gillard), Benedetti (First), Bečička (MS kart) a Spagni (Rosso korsa). Sferrella byl pak atakován Laudatem a v momentě Laudato jednu pozici získal ovšem ex-mistr Evropy Sferrella se propadl až na místo dvanácté… Vpřed postupoval také Jirka. Nejdříve se dostal před vítěze úvodního závodu Kievitsbosche, o dvě kola později pokořil Spagniho a v desátém kole se dostal na páté místo před Benedettiho. Souboj teamových kolegů z roku 2000 a 2001 Bečičky a Benedettiho byl ozdobou závodu a tentokrát se radoval Andrea. V druhé polovině se pořadí ustálilo. Ze hry byli v tuto dobu Torselini, Ventile a Santolini kvůli kolizi těsně po startu a Marino Spinozzi kvůli poruše zapalování Mohl zato opět drobný déšť. Nebo lépe řečeno mrholení.

Zatímco v optimální stopě, po které kroužilo ještě stále třicet jezdců bylo sucho, mimo stopu už byla dráha mokrá. V závěrečné fázi závodu se už nikdo nepokusil o předjetí, neboť jakýkoliv předjíždějící manévr by byl riskantní. Jediný kdo se ještě stihl vrátit do elitní desítky byl Alessandro Sferrella. V nevelkých rozestupech se do cíle přiřítila skupina borců vedená Laudatem, který si tak dojel pro první letošní triumf. Druhý byl Manetti, jeho teamový kolega Pricipe, který tolik zazářil v Lonatu (kde byl 3-tí) obsadil nebodované, až 16-té místo. Poslední stupínek na podiu pro sebe získal Roberto Profico.

Za ním pak dotírající trojice Robert Dirks a již zmínění Andrea Benedetti a Jiří Bečička… Druhý reprezentant ČR Adam Janouš závod dokončil na 23-tím místě. Celkově vede Manetti má 61 bodů, před dnešním vítězem Laudatem 45 bodů a třetí je Profico 36 bodů. Jiří Bečička poskočil již na místo sedmé když nasbíral 21 bodů. Mezinárodní mistrovství Itálie bude mít přestávku až do 12-13 června, kdy se do podpatku motokárový konvoj vrátí. Nikoliv již do Ugenta, ale na dráhu La Conca u Městečka Muro Leccese. Nejbližší další závod, který čeká nejen Jirku, ale i ostatní bude první závod mistrovství Evropy, který se pojede v Neapoli za 3 týdny.
-mnk-


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose