www.car.cz
 

Vonka se objevil v závodě MS cestovních vozů
     6.9.2006 23:35 - tisková zpráva


Jan Vonka na domácí trati při MS cestovních vozů získal bod

 

Mistrovství světa cestovních vozů po 19 letech opět v Brně!

Závod s jediným českým reprezentantem na startu – Janem Vonkou!

 

V středu se emailové poště Vonka Racing objevila nabídka týmu Wiechers Sport na start s jejich vozem BMW 320i v závodě Mistrovství světa cestovních vozů (FIA WTCC) na brněnském automotodromu. Nabídka velmi lákavá, ovšem velký skok do neznáma. Jiný vůz, jiný seriál, jiný způsob závodění… příliš mnoho neznámých pro rovnici v motoristickém sportu, přesto pro Jana Vonku velká výzva.

 

            Již dlouho sleduji seriál závodů FIA WTCC a dokonce dva roky byl nedílnou součástí víkendů závodů FIA GT, kterých se já a můj tým zúčastňujeme. V koutku duše jsem si přál vyzkoušet své schopnosti v tak silné konkurenci a zároveň i jízdu v rozličném voze než je naše Porsche. Příležitost spadla z čistého nebe. Bylo nutné ji využít.“

 

Přesto nebylo jednoduché se rozhodnout. Jednalo se o vůz BMW 320i již trochu modelově starší, tudíž méně konkurenceschopný. Největším oříškem však bylo složení zálohy na případné poškození tohoto vozu. Díky přátelům a příznivcům Jana Vonky  Vonka Racing týmu se podařilo na  poslední chvíli zálohu zajistit.

 

První seznámení s vozem proběhlo v pátek odpoledne. Vonka absolvoval první kilometry a potíže se servořízením potrápily našemu jezdci svaly na předloktích. Přesto panovala spokojenost. Sobotní ráno všechny přivítalo slunečnou oblohou, potíže s servořízením byly odstraněny a v jednotlivých jízdách volných tréninků se Jan Vonka kolo za kolem zrychloval. Odpoledne se přiblížil okamžik pravdy a tou byla velmi ostrá hranice kvalifikačního času.

 

Naštěstí se bez problémů podařilo Vonkovi kvalifikovat do závodu a rozdíl mezi nejrychlejším jezdcem ve startovním poli a našim Janem Vonkou byl překvapivě malý, i přesto, že nám oproti všem (kromě pár nejrychlejších, kteří jsou záměrně handicapovaní zátěží) byla přidána do vozu 20kg zátěž a výkon našeho vozu byl o 15PS nižší než stájového kolegy Diega Romaniniho z Itálie.

 

Nedělní ráno se netvářilo příliš optimisticky a ranní mírný deštík vytvářel spekulace o závodech na mokré nebo suché trati. Vonka je jezdec, který umí i na vodě, přesto vzhledem malému počtu najetých kol s BMW 320i se klonil k touze po suché trati. Byl vyslyšen. Bohužel ranní Warm Up si Vonka moc neužil, auto se začalo stávat hůře ovladatelným a náš pilot se spíše trápil.

 

Po této poslední rozjížďce před závodem týmový inženýr rozhodl pro změnu nastavení vozidla. Pak přišla na řadu zase příjemnější stránka závodění - autogramiáda jezdců a automotodrom se zaplnil 50 000 diváky těšícími se na dramatický závod.

 

Na start prvního závodu na 10 kol se Jan Vonka zařadil na startovní rošt. Po třech odjetých kolech se z jeho vozu začaly ozývat zvuky, které nevěstily nic dobrého. Pomalým tempem se Vonka dostal do boxů, kde mechanici zjistili poškození diferenciálu. Bylo nutné jej vyměnit, aby bylo možné startovat ve druhém závodě na 10 kol.

 

Ten následoval půl hodiny po dojezdu závodu prvního. Mechanici předvedli skvělou práci a vůz mohl na start. Vzhledem k nedokončení prvního závodu byl Vonkův vůz zařazen až na závěr startovního pole. Po odstartování se náš pilot držel několik kol v kontaktu s hlavní skupinou, ale pak se začala rapidně zhoršovat přilnavost pneumatik a Vonka ztratil kontakt se skupinou. Cílem projel český jezdec absolutně na 21. místě a 8. místě v netovárních jezdcích a získal tak první bod do hodnocení mistrovství světa.

 

       Závody měly výbornou atmosféru, kterou vytvořilo velké množství diváků a skvělý sport. Jsem velmi šťastný, že jsem mohl startovat v tak prestižním závodě a dokázat sobě a svým příznivcům  své schopnosti. Chtěl bych poděkovat všem svým příznivcům, svému týmu a týmu Wiechers Sport za tuto jedinečnou příležitost.“

 

 

 

Výsledky: http://www.fiawtcc.com/fiawtcc/brno/2006/calendar.shtml

 

 PR - tisková zpráva VONKA racing


 
 
Fotogalerie:   FIA WTCC Brno 2006, 2 sada, foto M.Repka

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose