www.car.cz
 

David Vršecký s Buggyrou v sobotu vyhrál v Zolderu !!!
     11.9.2006 08:55 - tisková zpráva


David Vršecký z týmu Buggyra International Racing System vyhrál sobotní pohárový závod šestého podniku Evropského poháru tahačů na okruhu v belgickém Zolderu. František Vojtíšek na Renaultu obsadil pěkné šesté místo.


Skvělým způsobem zajel Vršecký už měřený trénink. Přibližně v polovině z vyměřených dvaceti minut využil situace, kdy měl celkem volnou dráhu a nebrzdili ho slabší jezdci, a podařilo se mu objet technicky náročnou belgickou dráhu v novém traťovém rekordu. Nejvíce se k Vršeckého času přiblížil jeho německý stájový kolega Körber, ale jeho ztráta byla přes čtyři desetiny sekundy. I tak si oba „parťáci“ zajistili postavení v první radě kvalifikačního závodu.

Ten se jel na devět kol a po celou dobu byly na prvních dvou místech vidět pouze modré Buggyry. Vpředu ale jezdil Körber, kterému se lépe podařil letmý start a do první zatáčky najížděl na vedoucí pozici. Vršecký se ještě v úvodních kolech snažil Körbera několikrát předjet, jenže nebyl o tolik rychlejší, aby se mu to podařilo.

Také třetí Španěl Albacete, úřadující evropský šampión, zkusil párkrát zaútočit na Vršeckého, ale ani jednou se nedostal do přímého kontaktu s precizně jedoucím roudnickým jezdcem. „Start mi skutečně nevyšel podle představ, ale hlavně jsem si hlídal pozici na vnitřku dráhy do první zatáčky. Kdyby to nebyl Gerd, tak jsem tam šel určitě ostřeji. Nechtěl jsem riskovat vzájemnou kolizi, která by jen pomohla našim soupeřům,“ svěřil se v cíli Vršecký.

 „Stejně tak jsem sledoval v zrcátkách Albaceteho. Navíc jsem dostával informace, že jezdím rychlejší časy než on, taky jsem mu vždy trochu odjel. V cíli už stačilo jen kontrolovat druhé místo, než se hnát za co největším časovým odstupem, ten není rozhodující a body se za něj nepřidávají,“ dodal s úsměvem třicetiletý pilot. Body za osmé místo si připsal Vojtíšek, kterého v závěru zradily brzdy a v posledním kole si dokonce o dvě pozice pohoršil.

S nulovým přírůstkem na kontě skončil Lacko s vozem MAN, jenž se dlouho držel na sedmé příčce. Tři kola před koncem ho vyřadila technická závada motoru i dalších agregátů. Jak se později v depu ukázalo, pro Lacka závodní víkend skončil patrně už v sobotu…

     Hlavní závod byl spanilou jízdou Vršeckého, který svoji Buggyru dovedl způsobem „start - cíl“ nejen ke zlatému věnci na stupních vítězů, ale také k důležitým dvaceti bodům. Jízda byla poznamenána několika kolizemi i technickými závadami a na dráze se objevila nafta, v některých úsecích olej. Časy se výrazně zhoršily, pouze Vršecký jel stále na plný plyn a kolo od kola ujížděl zbytku startovního pole.

V něm už chyběl Körber, který musel odstoupit ve čtvrtém kole ze druhé pozice. Jeho vůz náhle začal plavat ze strany na stranu a místy jeho Buggyra projížděla přes travnaté plochy daleko od dráhy. Prasklá vzduchová hadice ho připravila o body, které by ho jinak dotáhly na špici průběžného pořadí! Naštěstí pro Körbera nebodoval ani jeho krajan Hahn, a tak se do vedení prozatím dostal loňský mistr Albacete.

„Je to obrovská smůla, měli jsme s Davidem na to udělat tady double v obou jízdách, navíc jsem mohl vyrovnat náskok Albaceteho i Hahna najednou,“ lamentoval německý pilot v českých barvách. Zato jeho týmový kolega zářil štěstím: „Je to paráda, auto jelo jako čert! I když jsem cítil, že to musím místy hodně krotit, dělal jsem na ostatní i dvě vteřiny na kolo. Škoda Gerdova výpadku, boj o titul mohl začínat od nuly!“

     K vynikajícímu výsledku směřoval v pohárové jízdě i Vojtíšek. Téměř polovinu závodu jezdil po výpadku Körbera s Hahnem na čtvrtém místě, ale v závěru se opět dostal do potíží s brzdami a musel zvolnit. Přesto ho šestá pozice v cíli posunula v průběžném hodnocení o dvě příčky nahoru.

        

 

Výsledky:

 

Kvalifikační jízda (9 kol): 1. Körber (Něm./Buggyra) 18:01,497, 2. Vršecký (ČR/Buggyra) -0,419, 3. Albacete (Šp./MAN) -0,733, 4. Östreich (Něm./MB) -2,488, 5. Hahn (Něm./MB) -5,616, 6. Altenstrasser (Rak./MAN) -29,875, 7. Rodrigues J. (Port./MAN) -30,553, 8. Vojtíšek (ČR/Renault) -31,215, …, 26. Lacko (ČR/MAN) -3 kola.

 

Pohárový závod (12 kol): 1. Vršecký 24:17,445, 2. Östreich -9,461, 3. Albacete -11,661, 4. Bösiger -36,550, 5. Altenstrasser -40,311, 6. Vojtíšek -43,754. Körber nedokončil, Lacko nenastoupil (technická závada).

 

Průběžné pořadí: 1. Albacete 225, 2. Hahn 223, 3. Körber 202, 4. Östreich 190, 5. Vršecký 168, 6. Bösiger 121, 7. Vojtíšek 64, 8. Pulič (Chor./MB) 63, 9. Lacko 56 bodů.

 

 

Ladislav Holomčík,  Zolder

 

 PR


 
 
Fotogalerie:   Kolštejnský okruh v Branné od Tondy Malého

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose