www.car.cz
 

Policejní prezidium: Stanovisko k zastavování policejní hlídce
     22.9.2006 23:22 - tisková zpráva


Policejní prezidium
kancelář policejního prezidenta
preventivně informační skupina


V souvislosti s případem loupežného přepadení slovenského kamionu, ke kterému mělo dojít v dnešních ranních hodinách, se znovu diskutuje o tom, zda je řidič v případě pochybností povinen zastavit policejní hlídce, zda si může „pravost“ policistů věrohodně ověřit apod. Abychom předešli případným nesprávným výkladům a spekulacím, vydáváme následující stanovisko:

 

Řidič je povinen uposlechnout výzvy policie, tedy na znamení vozidlo zastavit. V případě, že tak neučiní, dopouští se přestupku. Pokud přitom policisty dokonce ohrozí na zdraví či životě, může takovým jednáním v konkrétních případech dojít i k naplnění skutkové podstaty trestného činu. Řidič, který na znamení policie nezastaví a pokračuje dále v jízdě,  může následně ohrozit sebe a případně i ostatní účastníky silničního provozu, neboť policie má v takovém případě možnost využít zákonných prostředků k zastavení vozidla.

 

Každý policista je ze zákona č. 283/1991 Sb. o Policii České republiky, povinen prokázat svou příslušnost k Policii ČR. Policista ve služebním stejnokroji musí být viditelně označen identifikačním číslem.  Detailní vyobrazení jednotlivých služebních stejnokrojů Policie ČR naleznete na této internetové adrese:

http://www.spsmvbr.cz/cesky/uniformy/uniformy.html

 

Pokud má řidič odůvodněné pochybnosti o „pravosti“ policisty, který mu dává znamení k zastavení, doporučujeme bez prodlení oznámit tuto skutečnost na linku 158 s přesným určením místa dopravní kontroly. V každém případě je však řidič povinen uposlechnout výzvy a vozidlo zastavit.

 

                                                                                      kpt. Pavel Hanták


 
 
Fotogalerie:   Rally Hořovice 2006 - foto Radek Rochelt

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose