www.car.cz
 

WTCC 2006: Tarquini a Terting se SEATy kralovali v Turecku
     25.9.2006 20:43 - tisková zpráva


15/16 kolo světového šampionátu WTCC:

 

Po dvou víkendových kolech v Turecku je tým SEAT Sport zpátky v čele seriálu FIA World Touring Car Championship (WTCC) a jezdci španělské značky drží tři z pěti vedoucích pozic v klasifikaci jednotlivců. Závodním Leónům se na deštěm zkrápěném okruhu v Istanbulu skutečně dařilo – jejich jezdci získali čtyři z šesti příček na stupních vítězů. Zlatým hřebem pro SEAT byl druhý závod dne, v němž tým potřetí v sezóně skóroval umístěním 1-2.

 

V prvním závodě startoval – letos již potřetí - z pole position Rickard Rydell, ale už v první zatáčce se přes něj dostal Alex Zanardi na BMW. Tato dvojice pak v první polovině závodu svedla urputnou bitvu o vítězství, nicméně vůz s poháněnou zadní nápravou se ukázal být pro Rydella příliš silný, takže cílem nakonec projel jako druhý. Spolu s ním stanul na podiu Gabriele Tarquini, který stylem start-cíl jistil výbornou třetí příčku.

 

14 bodů, které si nejrychlejší dvojice SEATu připsala, podstatně zvýšila šanci týmu na zisk titulu v šampionátu výrobců. „Abych řekl pravdu, čekal jsem, že vozy BMW budou na mokru rychlejší, ale jak se ukázalo, byli jsme mnohem lepší,“ komentoval průběh dne Rickard Rydell.

 

Na bodovaném místě dojel i Peter Terting, který se na šestou příčku prodral z nezáviděníhodného 19. místa na startu – důsledek výměny motoru předchozího dne. Až do Istanbulu nejúspěšnější jezdec týmu SEAT Sport James Thompson skončil na nešťastném 17. místě. Jeho jedinou útěchou tak mohlo být, že vedoucí jezdec šampionátu Andy Priaulx si z Turecka také neodvezl ani bod.

 

Pořádný liják se snesl na trať istanbulského okruhu krátce před začátkem druhého závodu a již tak špatné povětrnostní podmínky se ještě více zhoršily – průtrž mračen doprovázela bouřka, oblohu křižoval jeden blesk za druhým. Závod odstartoval s dvouhodinovým zpožděním, ale SEAT si nakonec na turecké počasí určitě nemohl stěžovat!

 

Obrácené pořadí na startu druhého závodu znamenalo, že Peter Terting startoval ze třetího místa ale rychle se prodral na druhé a již ve druhém kole byl v čele závodu! Pohodlně se zde držel až téměř do šachovnicové vlajky, ale těsně před cílem kolegiálně přenechal vítězství lépe si v mistrovství stojícímu Tarquinimu, který se tak dostal na pouhý bod od dosud vedoucího Priaulxe.

 

Nechybělo mnoho, a jezdci SEATu obsadili kompletně stupně vítězů – nakonec se ale Rickard Rydell moudře rozhodl neriskovat a spokojil se s body za čtvrté místo.

 

 

Pořadí značek v šampionátu WTCC (body):

1.   SEAT  Sport                       201

2.   BMW                               192

3.   Alfa Romeo                        125

4.   Chevrolet                              103

 

Pořadí jezdců v šampionátu WTCC (body):

1.   Andy Priaulx           BMW 320si       58

2.   Gabriele Tarquini            SEAT León       57

3.   Rickard Rydell         SEAT León       54

4.   Dirk Müller            BMW 320si       51

5.   James Thompson         SEAT León       49

6.   Augusto Farfus         Alfa Romeo      46

7.   Jörg Müller            BMW 320         46

8.   Yvan Muller       SEAT León       45

9.   Peter Terting          SEAT León       44

10.          Jordi Gené                SEAT León       36

 

 

 

Světový šampionát cestovních vozů WTCC je po seriálu F1 a rallyovém mistrovství WRC nejdůležitější motoristickou sportovní disciplínou. V jeho letošním ročníku si tým SEAT Sport se speciálně upravenými vozy SEAT León vede velmi dobře a pravidelně obsazuje přední pozice. Po závodech v Istanbulu je nyní SEAT na prvním místě ve značkách a druhém v jezdcích.

 

Devátý podnik letošního desetidílného seriálu šampionátu cestovních vozů WTCC se pojede
7.-8. října na domácí půdě týmu SEAT ve Valencii.

 

 

 

PR


 
 
Fotogalerie:   WTCC 2006 - závod F3000 v Brně, foto Fr. Kocman

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose