www.car.cz
 

ČR vede v počtu mrtvých na silnicích nad EU
     tisková zpráva


Předloni připadalo na milion obyvatel  u nás 139 mrtvých, zatímco  v západoevropských zemích se tento počet pohybuje na polovině  této cifry - kolem 70, jak uvádí  čísla poskytnutá  Ústředním automotoklubem (ÚAMK). Ze zemí EU je situace horší pouze v jejích jihoevropských částech a v Belgii, z postkomunistických států si lépe stojí Slovinsko. Naopak nejlépe jsou na tom Švédsko, Velká Británie a Nizozemsko.

Podle  vyjádření policejního prezidenta Jiřího Koláře se tento trend stále zhoršuje. V blízké budoucnosti se prý může stát, že se Česko octne na samém konci statistiky evropských států. V zemích, kde jsou výsledky horší než v Česku, se totiž tendence začíná měnit k lepšímu.

Podle ředitele dopravní policie Zdeňka Bambase je příčina v mnoha faktorech. "Těch vlivů je spousta, třeba stav komunikací, ukázněnost řidičů, přísnost postihu nebo skladba vozového parku," řekl.

Nehodovost ovlivňuje i to, zda je v zemi zavedeno povinné celoroční svícení vozidel. V Česku se musí povinně svítit jen v zimě, zatímco ve Švédsku, Finsku a Dánsku je povinné celoroční svícení.

Loni se počet nehod proti předešlému roku zvýšil o více než pět tisíc. Za celý rok jich bylo 195.851 a zemřelo při nich 1319 lidí, o pět více než v roce 2002.

Počet nehod za první dva měsíce letošního roku proti stejnému období loňska stoupl o více než 1000. Od roku 1980 jde o třetí nejvyšší počet po letech 2000 a 1999. Počet mrtvých ve srovnání s loňským rokem stoupl na 117, zvýšil se tedy téměř o třetinu.

 

 


tisk info UAMK


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose