www.car.cz
 

Legendární Čechie v sobotu na „Soběšicích“
     27.9.2006 11:37 - tisková zpráva


Emeritní předseda a zakladatel pořádajícího klubu pan Olin Šanda svolal na letošní ročník motocykly Čechie-Böhmerland. Přinášíme vám několik informacích o těchto zajímavých strojích.

Dvacátá léta minulého století byla dobou hledání nových cest v oblasti konstrukce motorových vozidel. Některé z těchto cest či směrů se časem spojily a rozšířily, některé odbočily a zmizely. Za slepými odbočkami většinou stáli svéhlaví konstruktéři, kteří založili vlastní dílny na výrobu automobilů či motocyklů a nedokázali své většinou drahé výrobky prosadit na trhu. Typickým příkladem může být firma Albina Huga Liebische produkující nezvyklé motocykly Čechie – Böhmerland.

Albin Hugo Liebisch se narodil 26. července 1888 v Rumburku. Již v dětství mu učarovala mechanika, a tak jej rodiče poslali do učení k výrobci kol a motocyklů Reinholdu Maiovi do Varnsdorfu. Poté byl šoférem svobodného pána von Poschingera v Buchenau, mechanikem v dílně Jeana Fuchse v Bayreuthu a dělníkem v kopřivnické továrně na automobily (pozdější Tatře). Zde se měl seznámit s krásnolipským továrníkem a nadšeným automobilistou Alfredem Hiellem, který mu pomohl rozjet výrobu motocyklů.

V letech 1925–1939 vyrobila firma Albina Liebische v Krásné Lípě a později v Kunraticích u Šluknova několik typů motocyklů, které poháněly motory vlastní konstrukce. V podniku otci pomáhal rovněž technicky nadaný syn Albin Richard Liebisch. Celkově mohlo být vyrobeno nanejvýš 1500 kusů strojů, kterým bylo mezi motoristickou veřejností přezdíváno „pojízdná lavice“, „motorový jezevčík“ či „splašené lešení“.  

Po druhé světové válce sdílel Albin Liebisch osudy ostatních sudetských Němců. Usadil se v bavorském Passau, kde zkonstruoval prototyp svého posledního motocyklu. Zemřel v roce 1965.

 

Karel Kupka, MotorJournal


 
 
Fotogalerie:   Historici na Klausenu od Tondy Malého

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose