www.car.cz
 

Kurzy ekonomické jízdy přinášejí výraznou úsporu
     27.9.2006 12:46 - tisková zpráva


Jak ročně ušetřit přes sto tisíc korun na jeden vůz ukazuje majitelům kamionů školení Scania Optimum Jízda. Dopravní společnosti, které dbají na vzdělání svých řidičů, mohou snadno snížit provozní náklady svého vozového parku o statisíce až miliony korun každý rok. Dobré zkušenosti účastníků školení přivádějí na kurz stále více zájemců.

 

 

Každý řidič má vlastní, trochu odlišný styl jízdy. Cíle však mají všichni společné – kromě bezpečnosti je důležitá zejména úspornost jízdy. Ekonomickým stylem je možné významně snížit spotřebu paliva a tedy i provozní náklady. Ceny pohonných hmot mají do budoucna podle odborníků dále stoupat a už nyní představují výdaje za ně jednu z největších nákladových položek dopravních firem. Není proto divu, že se přepravci i jejich řidiči snaží omezit spotřebu paliva v co největší míře.
 
Přestože zejména řidiči nejsou často o přínosech ekonomické jízdy plně přesvědčeni, letitá praxe automobilek i samotných dopravců mluví jasně. Irenej Štalmach, šéfinstruktor programu Scania Optimum Jízda, popisuje svoji zkušenost: "Někteří truckeři si myslí, že 1 litr ušetřené nafty jim nestojí to, aby změnili svůj zažitý styl jízdy. My ale víme, že taková úspora cenu má. Pokud ušetříme jeden litr nafty na každých sto kilometrů, snížíme spotřebu, při průměrně najetých 15 000 kilometrů měsíčně, o celých 150 litrů! Při současných cenách okolo 30 korun za litr nafty to představuje 54 000 korun ročně.“

 

Skuteční profesionálové, kteří ovládají zásady ekonomické jízdy, jsou podle zkušeností firmy Scania schopni snížit spotřebu ne o jeden, ale až o tři litry na 100 kilometrů. Za rok tak spotřebují o 5400 litrů méně než jejich kolegové a ušetří přes 160 tisíc korun. Dopravní společnost, která vlastní například deset kamionů, dokáže jen pomocí ekonomické jízdy svých řidičů každý rok ušetřit více než 1,5 milionu korun!

 

Jízda brzda-plyn vychází draho

Jak  vlastně vypadá ekonomická jízda v praxi? „Řidiči by neměli zbytečně přetáčet motor vozidla a měli by udržovat  ukazatel otáčkoměru stále v zeleném ekonomickém poli. Doporučujeme vyvarovat se meziplynů a dvojitého vymačkávání spojkového pedálu,“ popisuje základy Štalmach. K úsporné jízdě patří také tzv. „čtení“ silnice, které náleží k umění každého opravdového řidiče. Ti, kdo sedí za volantem, by si měli uvědomit, že každý rozjezd stojí mnoho paliva. Především to platí při zbytečném a mnohdy velmi prudkém zbrzdění před zatáčkou, po jejímž průjezdu je nutno opět akcelerovat.

 

Jezdit plynule a hospodárně se může naučit každý řidič. Jednou z možností je absolvovat školení techniky ekonomické jízdy, kde se řidičům věnuje speciálně vyškolený instruktor       a s maximální péčí jim předá všechny své teoretické a praktické zkušenosti. Majitel firmy na ekonomických výsledcích brzy pozná, jak se řidič naučil používat získané znalosti v praxi.

 

 

 www.scania.cz

 

PR


 


 
 
Fotogalerie:   WTCC 2006 - závod F3000 v Brně, foto Fr. Kocman

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose