www.car.cz
 

FIA GT 2006 ve finiši: Jarek Janiš boj o titul nevzdává
     28.9.2006 15:51 - tisková zpráva


Tři závody chybí do konce šampionátu FIA GT a Jarek Janiš je odhodlaný bojovat na Hungaroringu o udržení naděje na titul. Tým Zakspeed si je dobře vědom, že k tomu potřebuje v Maďarsku nejlépe vyhrát.

Osmý podnik šampionátu FIA GT míří na maďarský Hungaroring, který je náhradou za původně plánovaný závod ulicemi Bukurešti. Janiš k němu jede jako čtvrtý jezdec průběžného pořadí, na vedoucí duo Michael Bartels, Andrea Bertolini ztrácí 16 bodů, od druhého místa ho dělí šest bodů. Bojovnost týmu Zakspeed však posiluje fakt, že v posledních závodech měl nejrychlejší vůz a jen smůla v podobě nečistého ataku soupeře v jednom případě a změna počasí ve druhém tým připravila o vítězství.

Hungaroring se do kalendáře FIA GT vrací po pětileté odmlce, v roce 2001 vyhráli ještě na původní trati Mike Hezemans a Jeroen Bleekemolen s vozem Chrysler Viper. Od té doby okruh prošel mírnou rekonstrukcí, která prodloužila cílovou rovinku a vylepšila jinak hodně omezené možnosti předjíždění.

Zakspeed v Maďarsku nasadí stejně jako v Mugellu hned trojicí jezdců, Janiš se bude střídat s Andreou Monterminim a Saschou Bertem. Jejich vůz Saleen S7R dostal předběžně pro tento víkend od komise GT 30 kg závaží, úspěšnostní závaží má nulové. V tom by mohla být výhoda proti nejbližším soupeřům, vedoucí Maserati s číslem jedna má totiž 25 kg od komise GT + 60 kg za výsledky, Aston Martin týmu Phoenix 40 kg za výsledky v posledních závodech.

Jarek Janiš: „Do Maďarska jedeme s jediným cílem a to je vyhrát. Bodová ztráta na první místo je dost velká, ale ve hře je pořád 30 bodů a pořád se může stát cokoliv. Hungaroring dobře znám i v jeho upravené verzi, což by mohla zpočátku být pro mě malá výhoda. Trať se mi docela líbí, ačkoliv je pomalá, ale najdou se i náročné zatáčky. Uvidíme, zda budeme moci v zatáčkách přejíždět obrubníky, na Hungaroringu je takový typ, který Saleenu moc nesedí.

Obecně je to trať, která není pro náš vůz tak dobrá jako třeba Dijon a Mugello, ale pořád bychom měli být vepředu. Hodně důležitá bude kvalifikace, protože předjíždění bude hodně těžké. Z tohoto pohledu bude hrát velkou roli i to, jak se jednotlivé vozy GT1 budou prolétat mezi pomalejšími GT2, tam se dá získat i ztratit hodně času.

Samostatnou kapitolou je přilnavost tratě, volba pneumatik je těžká. Na trati se obvykle vyjede jediná stopa, mimo ní je jemný písek, který klouže. Jakýkoliv poryv větru nebo déšť ale může vše smazat.“

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   WTCC 2006 - závod F3000 v Brně, foto Fr. Kocman

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose