www.car.cz
 

FIA GT : Jarek Janiš na Hungaroringu velmi dobře se Saleenem S7R je první
     1.10.2006 00:41 - tisková zpráva


FIA GT: Janiš v pátek nejrychlejší - (29.09.06)

Jarek Janiš začal na Hungaroringu velmi dobře a dostal Saleen S7R týmu Zakspeed do čela výsledkové listiny pátečního tréninku na závod šampionátu FIA GT. Tým i jezdec očekávají dobrý víkend se spoustou soubojů.

Jak je v šampionátu FIA GT zvykem, pátek nabídnul jeden trénink o délce devadesáti minut a na Hungaroringu bylo hodně těsno. Janiš usednul za volant Saleenu jako první, nijak neztrácel čas a zajel nejrychlejší kolo celého tréninku. Jeho čas 1:44,074 byl o desetinu rychlejší Aston Martinu týmu Phoenix. Janiš poté předal vůz Andreovi Monterminimu, jako poslední z týmu Zakspeed vyjel na trať Sascha Bert.

 Zítra je na programu další volný trénink již v devět hodin ráno, důležitá kvalifikace startuje v 15 hodin.

 Jarek Janiš: „Trať dnes měla velmi malou přilnavost, ale s tím jsme tady první den počítali. V průběhu dalších dvou dnů by se grip měl zlepšit, takže z toho nemáme obavy. Vůz se choval dobře a byli jsme rychlí, což je povzbuzující vzhledem k tomu, že mé kolo nebylo perfektní – byly tam drobné chyby a taky jsem neměl úplně volnou trať. Jediným mínusem bylo, že jsme dnes měli defekt, ale podařilo se mi udržet vůz na trati. Dnešní trénink potvrdil mé předpoklady, že kvalifikace bude hodně důležitá a velkou roli bude hrát i provoz na trati.“

FIA GT: Janiš vyhrál kvalifikaci - (30.09.06)

Český jezdec Jarek Janiš s vozem Saleen S7R týmu Zakspeed pokračuje v excelentních výkonech i na Hungaroringu, v sobotní kvalifikaci nenašel potřetí v letošní sezoně šampionátu FIA GT přemožitele.

Sobotní děj odstartoval v Budapešti už v devět ráno druhý volný trénink. Lepší pogumování tratě a nízké ranní teploty vedly k výraznému zrychlení proti pátečním časům. Janiš se opět postaral o nejlepší čas týmu Zakspeed, výkon 1:42,894 znamenal druhé místo.

Odpoledne přišla na řadu kvalifikace, která je na Hungaroring kvůli obtížnému předjíždění ještě důležitější než na většině jiných tratí. Zakspeed poslal do boje Janiše, který zpočátku dlouho vyčkával a z boxů sledoval pokusy soupeřů. Na trať vyjel až ve druhé polovině dvacetiminutového limitu a nerozhodily ho ani pomalejší vozy GT2 v prvním letmém kole. Pro druhé měřené kolo si dokázal najít volný prostor na trati a čas 1:42,034 znamenal se skoro půlsekundovým náskokem pole position.

Pro Janiše je to třetí vítězná kvalifikace v letošní sezoně FIA GT. Český jezdec nastoupil do kvalifikace v pěti z osmi podniků a kromě Hungaroringu byl nejrychlejší i v Brně a Dijonu. Za povšimnutí stojí i fakt, že Janiš potřeboval k zisku pole position pouhá čtyři kola včetně vyjetí a zajetí do boxů, díky čemuž ušetřil pneumatiky ve srovnání s konkurencí, třeba vedoucí muž šampionátu Andrea Bertolini odjel celkem šest kol. Týmy musí do závodu odstartovat minimálně se třemi pneumatikami použitými v kvalifikaci, každé kolo navíc tak může hrát roli.

V neděli je na programu zahřívací trénink umožňující poslední prověrku před startem závodu, který začne ve 13:30. Janiš se bude ve voze střídat s Andreou Monterminim a Saschou Bertem.

Jarek Janiš: „Pochopitelně jsem spokojený, jsme na pole position a potřeboval jsem k tomu jen dvě letmá kola. V tom prvním jsem dojel asi pět vozů GT2, tak jsem se nesnažil kolo co nejrychleji dokončit, ale soustředil jsem se na to, abych měl v dalším kole volno a zároveň udržel dobře zahřáté pneumatiky.

Upřímně řečeno jsem trochu překvapený naším náskokem, podle tréninku jsme očekávali daleko větší boj zejména s vozem Corvette. Nyní musíme vymyslet co nejlepší strategii na závod a zužitkovat naší ideální výchozí pozici. Dopoledne jsme zkoušeli delší jízdy a vůz byl konzistentní, takže bychom neměli chybět v boji i špici.“

 

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   Vsetín 2005, Co zbylo pa havárii Plška s Řihákem, foto Petr Bača

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose