www.car.cz
 

A1GP: Nezdařilý holandský víkend pro český tým a Tomáše Kostku.
     1.10.2006 23:31 - tisková zpráva


Vyprodaný okruh a nestálé počasí přivítalo první závod letošní sezóny Světového poháru motosportu A1GP. Dnes dopoledne byl na pořadu sprint závod A1GP. Tomáš Kostka odstartoval do závodu z 22. pozice a postupně se posunoval v pořadí i díky chybám soupeřů.

Závod byl odstartován jako mokrý, protože v některých úsecích se stále držela voda. Závodní vozy nakonec odstartovali do závodu na suchých pneumatikách. Vedoucí pozici si držel vůz Jihoafrické republiky. Tomáš Kostka projel cílem na 17. pozici. Týmu se nepodařilo najít vhodné nastavení pro trať v Zandvoortu.    

 

Do hlavního závodu odstartoval Tomáš Kostka z osmnáctého místa. Hned v úvodu přišlo startovní pole o jednoho z favoritů, kdy vůz Jihoafrické republiky skončil mimo trať. Česká republika přišla o svoje naděje v zápětí po tomto incidentu. Vůz Tomáše Kostky byl po kolizi s vozem Itálie poškozen a jezdec musel zajet do boxů. Poškozena byl předek vozu a brzdová hadice na levém předním kole.

 

Pořadí v závodě hodně ovlivnila dešťová přeháňka, která se na trať snesla v 15. kole. Vůz Tomáše Kostky byl opraven a vrátil se na trať se ztrátou 14 kol. Během závodu došlo kvůli mokré trati ke mnoha smykům a výletům mimo trať. Osychající trať přinutila většinu startovního pole přezout zpět na suché pneumatiky. Závod byl opravdu dramatický s mnoha zajímavými okamžiky.

 

Tomáš Kostka nakonec dojel na 20. místě se ztrátou šestnácti kol. Druhý jezdec českého A1GP týmu Jan Charouz se podílel na komentování závodu pro Českou televizi. 

 

Tomáš Kostka po Sprint závodě: Hlavní problém Sprint závodu byl v tom, že se nám vůbec nevydařila kvalifikace a já startoval z předposlední pozice. Nepodařilo se nám najít nastavení vozu pro nové pneumatiky. Už odstartuj jsem se snažil předjet co nejvíce aut. Bohužel trať v Zandvoortu to moc neumožňuje. Já jsem větší část závodu ztrávil za jiným vozem, který se mi nepodařilo předjet. Do hlavního závodu se pokusíme změnit nastavení a budeme se snažit uspět lépe.

 

Antonín Charouz po hlavním závodě: Vůz Tomáše Kostky byl poškozen při kolizi s Italským vozem. Byl poškozen předek vozu a došlo k utržení brzdové hadice. Hadici jsme vyměnili a museli jsme odvzdušit brzdy. S velkou ztrátou jsme se pokusili o zajetí nejrychlejšího kola, ale ani to se nám nepodařilo.

 

Do závodu jsme vstoupili s tím, že máme dva nezkušené jezdce a nemáme co ztratit. V Brně bude Tomáš Enge začínat úplně znovu. Spokojenost s závodem v Zandvoortu tedy není. Radost nám odělal Tomáš Enge, který vyhrál závod ALMS v Atlantě a Jarek Janiš, který zvítězil v FIA GT na Hungaroringu.

 

Chtěl bych pozvat všechny fanoušky motorismu příští týden na závod do Brna, aby se pokusili vytvořit podobnou atmosféru, jaká byla tady v Holandsku.

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   Historici na Klausenu 2006, foto Karel Kupka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose