www.car.cz
 

Nové systémy Scania pro bezpečnou a efektivní jízdu
     6.10.2006 14:14 - tisková zpráva


Praha, 5. října 2006 – Společnost Scania představila sérii nových systémů, které podporují bezpečnou a hospodárnou jízdu. Balíček systémů LDW, TPM, ACC, alcolock a servisní indikátor byl představen na mezinárodním veletrhu užitkových vozidel IAA v Hannoveru.

 

Při vývoji nových systémů a technologií klade Scania velký důraz na řidiče. „Základem naší bezpečnostní filozofie je pokrývat všechny stránky interakce mezi člověkem a strojem, jako například ergonomii, viditelnost, jízdní pohodlí, citlivost pohonu, odezvu brzd či ovladatelnost vozidla,“ vysvětluje Hasse Johansson, vedoucí výzkumu a vývoje společnosti Scania.

 

Scania LDW – výstraha při vyjetí z pruhu

Bezpečnostní systém Scania LDW monitoruje polohu vozidla mezi vyznačenými jízdními pruhy na vozovce. Funguje i při snížené viditelnosti a za nepříznivých povětrnostních podmínek. Systém zohledňuje i chování řidiče, kdy během jízdy porovnává pohyby volantem a podle daných parametrů vyhodnocuje, jde-li o aktivní zásahy řidiče nebo nepozornost.

 

Scania TPM – monitorování tlaku v pneumatikách

Systém TPM upozorňuje řidiče na pokles tlaku v kterékoli pneumatice vozidla. TPM pracuje i když je vozidlo v pohybu, a umožňuje řidiči reagovat dříve, než nastane nepředvídatelná situace. Pomáhá také udržovat správný tlak v pneumatikách a optimální valivý odpor, což zvyšuje hospodárnost provozu a snižuje opotřebení pneumatik.

 

Alcolock – opilý řidič nenastartuje

Poslední dobou se stále zvyšuje počtu provozovatelů dopravních společností, kteří vyžadují zkoušku střízlivosti řidiče před výjezdem na cestu. Scania proto nyní nabízí systém Alcolock, který snadno zjistí přítomnost alkoholu. Před nastartováním vozidla musí řidič  dýchnout do trubice a v případě, že vydechnutý vzduch obsahuje alkohol, automaticky se zablokuje startér.

 

Scania ACC – adaptivní tempovat

Adaptivní tempovat především zvyšuje pohodlí řidiče. Pomáhá zejména na dálnicích s hustým provozem nebo při jízdě s nerovnoměrnou rychlostí. Systém udržuje konstantní časový odstup od vozidla jedoucího před ním a lze ho nastavit v pěti stupních podle konkrétních podmínek dopravy. Nastavený odstup je udržován součinností motoru, retardéru a kolových brzd. ACC řidiče také upozorní, jestliže se vzdálenost od před ním jedoucích vozidel rapidně zmenšuje, ale za žádných okolností zcela nepřevezme kontrolu nad vozidlem, aby řidič neztrácel pozornost.

 

Servisní indikátor Scania

Tento systém pomáhá řidičům hlídat počet kilometrů zbývajících do následující servisní prohlídky. Autorizované servisní středisko Scania po detailní analýze provozních podmínek naprogramuje do počítačového systému vozidla sledování ujetých kilometrů. Indikátor pak ve zvoleném časovém předstihu řidiče upozorní na další servisní prohlídku. Systém může být použit také pro sledování doby provozu.

 


Scania Czech Republic s.r.o.          

Czech Republic

 

www.scania.cz

 

PR


 
 
Fotogalerie:   A1GP Brno 2006 - čtvrteční zákulisí od Martina Folty

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose