www.car.cz
 

Pohár Citroën Saxo T4 v roce 2004. Čtyřkolky startují
     tisková zpráva


Paříž, 26.dubna 2004 - Na březích řeky Yonne u Auxerre vyjedou do své čtvrté oficiální sezony vozy Citroën do tradiční Trophé Saxo T4, soutěže určené vozům s pohonem všech čtyř kol. Této kategorii vozů věnuje stáj Citroën Sport velkou pozornost, vždyť se jedná o líheň talentů. Dřívější úspěšný účastník této kategorie a současná hvězda mistrovství světa WRC Sébastien Loeb je toho ostatně důkazem.

Pohár pro modely Citroën Saxo T4 se poprvé jel v roce 2001. Právě v něm startoval dnes již slavný „Séb“. Bylo to stejně jako o příštím víkendu v Auxerre a nové saxo tehdy skončilo páté v absolutním pořadí. Následující Rallye Terre du Diois v Langres znamenala první stupně vítězů. Premiérové vítězství a stupeň nejvyšší přišly záhy díky Jérome Jacquotovi.
Rok 2002 a Saxo T4? To už bylo pevné spojení a zakotvení v kalendáři mistrovství Francie. Ale také objevení velkých hvězd této třídy – Noëla Trona a Emmanuela Gauchiho. Do historie vešel ojedinělý zápis z této sezony, resp. z národní rallye v Cardabelles – 12 vozů Saxo T4 na startu a stejný počet v cíli. Ovšem seřazených za sebou!
Rok na to už saxo obsazuje v mistrovství Francie pravidelně čelné pozice, zejména díky leaderovi tour a nové hvězdě třídy – Guerlainovi Chicheritovi.

Pro sezonu 2004 by Citroën Sport rád pokračoval v této úspěšné tradici, o čemž svědčí udělení homologace FFSA pro národní a regionální soutěže až do roku 2010. Stáj také stanovila pevný kalendář – 5 závodů rozdělených do 5 měsíců. Šanci letos dostává dvacítka jezdců, z nichž mohou vzejít nové hvězdy. Prvním v řadě je veterán Jacques Dubert, dále nejlepší debutant loňského roku Jimmy Manessier, Julien Bréchet, Stéphane Chambon, který do soutěžního auta přesedlal z motocyklů, Stéphane Lhonnay, 4. v loňském Poháru Saxo v Belgii, Julien Pressar, expilot F 3000, Jean-Yves Requin či Eric Rousset.

V každém ze závodů je v sázce celkem téměř 30 000 EUR na prémie, první místo je kromě bodů honorováno ještě částkou 6000 EUR. Celkový vítěz seriálu se může těšit kromě peněžité prémie také na novou Xsaru Picasso HDi 90 k, druhý v pořadí na C2 VTR a třetí pilot v pořadí dostane klíčky od modelu C2 HDi (70 k).

Kromě „Terre de l´Auxerrois“ (1.-2.5.) se Trophée Saxo T4 jede ještě v rámci Terre du Diois (12.-13.6.), Terre de Langres (24.-25.7.), Terre des Causses (28.- 29.8.) a Terre des Cévennes (18.-19.9.).

Citroën je součástí francouzské skupiny PSA Peugeot Citroën.

Ing. Martina Bedrnová

tisk info


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose