www.car.cz
 

LeMans Endurance Series – oficiální testy před sezónou
     Pavel Jelínek


Prvních oficiálních tréninkových jízd využilo 13 teamů, které se letos budou snažit dosáhnout na prvenství ve svých kategorijích. Testování proběhlo na okruhu Paul Ricard, ve francouzském Essais na 5,7km dlouhé trati.Při testování vládly optimální podmínky s teplotami trati mezi 17-26 stupni. Mezi účastníky bylo hned 11 prototypů a 2 vozy GT.

Sílu ukázal zejména japonský team GOH, s posádkou Ara, Capello, Kristensen, jenž zajel nejlepší tréninkový čas. Tento team využívá potenciálu vozu Audi R8 LMP1.
Audi R8 přivezl ještě team AUDI sport UK – Veloqx, a to hned dva vozy. Lepší z nich pilotoval také Allan McNish, druhým jezdcem v podobě bývalého jezdce F3 Pierra Kaffera doplnil ještě Daren Turner, kterého známe především ze závodů FIA GT. Tato posádka dosáhla celkově 4. místa.

Naproti spekulacím o svém startu v LMES představil svůj krásný vůz DOME s motorem Judd Jan Lammers z Holandska.Druhý tréninkový čas naznačil jeho možnosti v této soutěži.
Vůz DBA s motorem Zytek s nímž vloni sbíral úspěchy Kris Nissen, představily anglický Creation Autosportif (3.) a další z anglických teamů Jota.

Mezi posádky, které mohou pomýšlet na stupně vítězů, musíme počítat také Collarda, Bourdaise a Ayariho s vozem francouzského Pescarolo Racingu. Ten bude jako v předešlých letech používat osvědčený vůz Courage C60 Judd LMP1. Mezi dalšími vozy nechyběli takové stroje jako Lister LMP1 Toma Coronela, RML MG Lola T. Erdose, nebo Nasamax MG LMP1 s u nás dobře známou posádkou
R. Stirling – R. Dumas. Robbie Stirling z Kanady jezdil kdysi Interserii a Romaina Dumase znají především brněnští návštěvníci Euro F3000 series.

Ve třídě LMP2 pro slabší prototypy se představil jen team Noel Del Bello z Francie na Reynardu 2KQ. LMP675.
Velmi známí o oblíbený rallye závodník usedl tentokrát do Ferrari F550 LM GTS. Nebyl jím nikdo jiný než Collin McRae v teamu Care Racing,, který se chystá také na 24. hodin LeMans.

První testování se vydařilo, doufáme že na první závod v italské Monze, jenž je na programu již 7.-9. Května, přibude posádek.

Pro upřesnění uvádíme ještě podle jakých regulí mohou letos vozy startovat.

Prototypes :
Le Mans LMP900/LMGTP
LMP 675
LMP1 2004
LMP2 2004
GT cars :
Le Mans LM GTS
Le Mans LM GT

Vláďa Rožánek, www.car.cz


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose