www.car.cz
 

Akce Jablko nebo citron se opět spouští
     tisková zpráva


Čeští řidiči neustále překračují rychlostní limit 50 km/h, který je stanoven pro jízdu v obci. Tím ohrožují ostatní účastníky silničního provozu, zejména chodce a cyklisty. Již při překročení rychlostního limitu o 10 km/h mohou být následky nehody tragické. Řidiči si však velmi zřídka uvědomují, že zavedení rychlostních limitů má v první řadě chránit život a zdraví a není jen pouhým abstraktním nařízením.

V loňském roce došlo na území celé naší republiky ke 195 851 dopravní nehodě, přičemž bylo 30 312 osob zraněno lehce a 5 253 osoby zraněny těžce. Bohužel při těchto dopravních nehodách zemřelo i 1 319 účastníků silničního provozu. Nejčastějším důvodem úmrtí při dopravních nehodách je nepřiměřená rychlost, v jejímž důsledku bylo usmrceno 496 osob. V průměru zemřely 4 osoby denně v roce 2003. Jen 23 dní v roce 2003 se obešlo bez ztrát na lidských životech.

Akce Jablko nebo citron je zaměřena na dodržování stanovené rychlosti nejen v obci, ale zejména v blízkosti základních škol a přechodů pro chodce. Z celkového počtu nehod došlo právě v obci ke 142 863 nehodám. Při těchto nehodách zemřelo 486 osob, 2 615 osob bylo zraněno těžce a 18 072 osoby lehce. Dále ze statistiky vyplývá, že počet usmrcených lidí oproti roku 2002 klesl v obci o 15 osob, počet těžce zraněných klesl o 271 osob, ale naopak vzrostl počet lehce zraněných o 383 osob. Lze říci, že počet usmrcených osob v obci v roce 2003 je třetí nejnižší v období za posledních 10 let. Při nehodách v obci jsou nejvíce postiženou kategorií děti (chodci). Při 353 nehodách došlo právě ke střetu dítěte s vozidlem na vyznačeném přechodu. V loňském roce byly přímo na přechodu usmrceny 4 děti.

Celostátní dopravně preventivní akce „Jablko nebo citron” se poprvé uskutečnila v roce 2001 a s přibývajícími ročníky se vždy setkává s větším úspěchem. Jen pro připomenutí loňského ročníku: na 151 stanovišti bylo celkem 726 policistů a 156 zástupců pojišťovny Generali. Pedagogický dozor u všech stanovišť dohlížel nad 3 112 žáky čtvrtých a pátých tříd základních škol, kteří se akce zúčastnili. Policisté celkem zkontrolovali 6 219 vozidel. Děti předaly řidičům celkem 3 648 jablíček a 2 495 citronů. U 675 řidičů nestačil ani citron, a to proto, že přestupek byl závažnější a musel být řešen blokovou pokutou.

Rovněž 66 přestupců policisté oznámili na místní úřady. Muži zákona dokonce ve 2 případech přistihli řidiče, kteří řídili vozidlo pod vlivem alkoholu.

V letošním roce připravuje Policie ČR a Ministerstvo vnitra ČR ve spolupráci s pojišťovnou Generali 4. ročník celostátní dopravně preventivní akce „Jablko nebo citron”, která se každoročně koná ve třetím květnovém týdnu, letos od 17. do 21. května 2004. Děti v ulicích poznáte podle červených triček a čepic s logem naší akce.

Jak vlastně bude samotná akce probíhat? V blízkosti vybraných škol budou policisté provádět měření rychlosti a děti budou poté odměňovat řidiče podle jejich chování za volantem. Řidiče, kteří dodrží rychlostní limit v obci, odmění děti veselým obrázkem, sladkým jablíčkem a samozřejmě poděkováním a úsměvem. Naopak ti řidiči, kteří limit překročí, budou “oceněni” obrázkem se smutným obličejem a kyselým citronem.


Aktuální rozpis akce “Jablko nebo citron” v jednotlivých regionech, kontakty na odpovědné osoby, fotografie z minulých ročníků, úryvky článků z tisku a obrázky malované dětmi z celé České republiky budou opět široké veřejnosti volně dostupné na internetových stránkách MV ČR a Policie ČR www.mvcr.cz nebo na internetovém serveru www.jablkonebocitron.cz.

Mediálními partnery akce jsou DITA – Dopravní informační a tisková agentura, s.r.o. a Český rozhlas 1 – Radiožurnál.

fj


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose