www.car.cz
 

IV. Autotec rally – místo šotoliny budou serpentiny pod hradem.
     tisková zpráva


Zhruba dva a půl týdne zbývá do startu čtvrtého ročníku brněnské Autotec rally 2004, jejíž přípravy se v minulých dnech poněkud zkomplikovaly nepovolením jedné z plánovaných RZ na Blanensku. Zkušení pořadatelé z Hanáckého rallyklubu ale dokázali téměř nemožné a během několika dní dojednali náhradu, přestože obvykle se podobná jednání táhnou i několik měsíců. Květnová Autotec rally tedy přece jen bude mít čtyři rychlostní zkoušky o celkové délce 75 km, z nichž každá se pojede dvakrát. Novinka, či náhrada za RZ u Blanska byla „objevena“ nedaleko Boskovic.
 
foto Jiří RohlenaÚsek plánované RZ 3 Dolní Lhota - Hořice - Olešná - Blansko jsme nakonec "vzdali" a rozhodli se zde rychlostní zkoušku nekonat, i když RSK Blansko ( pořadatel kolidující akce) nakonec připustil možnost určitých ústupků. Znamenalo by to nutnost zkrácení RZ pouze na lesní úsek Dolní Lhota - Hořice, protože zbývající úsek je jedinou možnou příjezdovou trasou do Hořic, které si běžci vybrali jako centrum své soutěže. Toto by nepředstavovalo až takový problém. Hlavním důvodem, pro který jsme se rozhodli tuto lokalitu nakonec "vzdát", je bezpečnost,“ upřesnil Jan Olejníček, tajemník soutěže, který minulé dny strávil jednáními a hledáním náhradní varianty.
 
V lese by se totiž konala rychlostní zkouška a současně by se tam pohybovali orientační běžci. Jenže ti nemají pevně stanovenu trať, pouze kontrolní body, mezi účastníky závodu jsou i děti... „Toto určitě není vhodná kombinace akcí a míra rizika s tím spojená je pro nás neakceptovatelná. Takže narychlo řešíme změnu trati a jednáme na Boskovicku. Poodhalím, že nová rychlostní zkouška tak zavede posádky přímo pod siluetu dominanty tamního kraje - Boskovický hrad, který se vypíná nad údolím říčky Bělá, a je opravdu hodně dobrá. Zóna pro dotankování paliva bude situována do těsné blízkosti pivovaru Černá Hora, kde se obvykle "tankují" úplně jiné tekutiny... ,“ prozradil dále Olejníček.
 
Roman Veselý, vedoucí trati, jej doplnil: „Věřím, že změna může být pro posádky i příjemným zpestřením s poznáním místních zajímavostí, kam se třeba mnozí z účastníků rally někdy v klidu rádi vrátí. Už máme potřebné souhlasy, žádosti byly podány na příslušné úřady, trať je změřena a itinerář upraven.“ Nová erzeta mimochodem bude měřit 4,34 km a bude asfaltová. Nabízí hned několik pěkných zatáček, které potěší posádky i diváky.
 
„Stavba trati a její projednávání až do fáze, kdy začne být podoba opravdu reálná, je nesmírně složitý a časově náročný proces. Trať RZ obvykle prochází několika obcemi, stačí jediný nesouhlas a sebelepší úsek je tabu... Celkem pět lidí - členů organizačního výboru Autotec rally - se této činnosti věnuje od podzimu loňského roku. Boskovickou erzetu jsme museli projednat během pár  dní,“ pokračuje Jan Olejníček a povídání zakončuje : „K letošním problémům už se nechci vracet, takže se omezím na zvláštní poděkování úřadu, který jsme v důsledku nenadálé změny oslovili až v době, kdy u jiných už by to bylo zbytečné. Je to odbor dopravy Městského úřadu Boskovice. Na poslední chvíli jsme oslovili i obec Újezd u Boskovic, na objížďce pak obce Doubravice nad Svitavou a Lhota Rapotina. Za vstřícnost jim opravdu děkujeme.“
 
K dnešnímu dni pořadatelům přišlo asi čtyřicet přihlášek, jejich hlavní nápor se očekává právě v tomto týdnu. Uzávěrka přihlášek je v pondělí 3. května ve 24:00 hodin a v tu dobu bývá fax "rozžhavený do běla", jak ještě s úsměvem dodává tajemník. Žádné jezdecké překvapení se zatím nekoná, mezi přihlášenými je několik posádek ze Slovenska a jedna z Rakouska.
 
Konkrétní jména zájemci v příštích dnech najdou na www.rallyvyskov.cz , kde bude seznam přihlášek denně aktualizován. Nebo v naší další tiskové zprávě.
 
 

Pavel Jelínek

Tisková informace číslo 3 k Autosalon rally 2004
 
V Brně 26. dubna 2004
 
Přehled RZ, servisních parkovišť a kontrol přeskupení:
 
RZ 1            Adamovská                   5,35 km             (asfalt 100%)
RZ 2            Veselická                      8,83 km            (asfalt 100%)
RZ 3            Boskovická                     4,34 km            (asfalt 100%)
RZ 4            Tišnovská                    18,97 km       (asfalt 11%, penetrace 88%, šotolina 1%)
 
kontrola přeskupení Brno - BVV                 40 minut
servisní parkoviště A  Brno - BVV                 typ I,  20 minut          
 
RZ 5             Adamovská                   5,35 km            (asfalt 100%)
RZ 6            Veselická                      8,83 km            (asfalt 100%)
RZ 7            Boskovická                   4,34 km            (asfalt 100%)
RZ 8            Tišnovská                    18,97 km       (asfalt 11%, penetrace 88%, šotolina 1%)
 
servisní parkoviště B  Brno - BVV                  typ I,  20 minut
Tankovací zóna bude zřízena za výjezdem ze servisního parkoviště a po RZ 3/7 v obci Černá Hora.
 
Trať celkem: 299,72 km, z toho 74,98 km RZ.
 

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose