www.car.cz
 

Tragická nehoda zastavila letošní Rallye Střela. Martin Vodehnal nepřežil.
     30.10.2006 14:42 - tisková zpráva


Dne 27. 10. 2006 v 17:00 byl oficiálně zahájen IV. ročník Rallye Střela, jejíž rychlostní zkoušky, byly tentokrát připraveny do oblasti obce Žihle, na severním Plzeňsku. Konání tohoto závodu bylo povoleno všemi státními a soukromými institucemi, které byly pro uskutečnění tohoto druhu závodu potřebné a jehož se zúčastnily i všechny složky jednotného záchranného systému, vybavené pro tento druh sportovní činnosti. Samotná příprava a průběh probíhaly dle shodného scénáře pro pořádání mistrovských závodů rallye.

V 19:44 hod, kdy bylo odstartováno do závodu již 17 závodních posádek, byla přenosovými pojítky z radiového bodu na trati přijata na start 1. RZ zpráva, že na počátku obce Hluboká, místě 3,45 km této RZ, došlo k vážné nehodě posádky č. 8 Martina Vodehnala a Leoše Vašátka s vozem Audi Quattro S2.

Závod byl okamžitě přerušen a na trať vyjela posádka asistenčního vozidla ABA, plně vybavená posádka sanitního vozu, rychlé hasičské vozidlo a vedoucí RZ. Později na místo dorazila hlídka policie a ředitel závodu, kteří do té doby asistovali u jiné havárie, která se však obešla bez zranění.

Na místě bylo zjištěno, že závodní posádka z dosud přesně nezjištěných důvodů narazila levými předními dveřmi do betonového sloupku a soklu předzahrádky, před jedním z domků v uvedené obci. Silnou deformací dveří a ochranných prvků ve vozidle došlo k zaklínění řidiče v sedáku. Po jeho vyproštění byl ošetřován spolu se spolujezdcem v sanitním vozidle.

Dále byli oba závodníci přemístěni do druhého plně vybaveného záchranného vozidla a převáženi do nemocnice v Plzni. Po zajištění předběžné zprávy od ošetřující lékařky na místě, o jak závažné zranění havarované posádky se jedná a ujištění, že by se nemělo jednat o vážné zranění, ředitel závodu rozhodl, že tento závod bude pokračovat 2. RZ, dle připraveného a schváleného harmonogramu.

Po ukončení 2. RZ, která se obešla bez havárií na trati, začaly z různých neověřených zdrojů v servisní zóně prosakovat informace, že pilot havarované posádky Martin Vodehnal po převozu do nemocnice zemřel. Proto bylo nutno tuto informaci ověřit a to přímo u maminky Martina. Bohužel, bylo tomu tak, a Martin zemřel na rozsáhlá zranění, která se zpočátku nezdála tak závažná.

Z toho důvodu byly svolány všechny závodní posádky v depu a byla jim tato informace sdělena. Na to byl jednoznačně podpořen návrh ředitele závodu startovnímu poli o ukončení závodu z piety vůči Martinovi. Jednalo se o mladého závodníka s velkou perspektivou. Čest jeho památce.

Ještě téhož večera a druhého dne ráno, bylo provedeno šetření k této tragické havárii Policií České republiky, Okresním ředitelstvím Plzeň – sever, kde po provedení prvotních úkonů nebylo zjištěno, že by došlo k této havárii přičiněním, nedbalostí, nebo opomenutím důležitých povinností pořadatele, či někoho jiného.

Přesto se však organizační výbor IV. ročníku Rallye Střela, v čele se svým ředitelem, nezbavuje své odpovědnosti za tuto událost a to nejméně do doby, kdy kompetentní orgány nevysloví jasné závěry této pro nás a celý amatérský i profesionální peloton posádek velmi bolestné události. Zároveň vyjadřujeme svoji hlubokou soustrast rodině a nejbližším příbuzným Martina Vodehnala.

 

V Kralovicích dne 29. 10. 2006
Organizační výbor IV. ročníku Rallye Střela

Tisková zpráva


 
 
Fotogalerie:   Fotovzpomínka na Martina Vodehnala, Peklo rallye team

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose