www.car.cz
 

Nový přístup k bezpečnosti. Inteligentní prototyp SEAT León
     10.11.2006 10:44 - tisková zpráva


·         Prototyp dokáže přizpůsobit svoji komunikační strategii silničním podmínkám, okolí i samotnému řidiči

·         SEAT provádí vývoj ve spolupráci s Evropskou unií

·         Výsledek znamená průlom v bezpečnosti silniční dopravy

 

Automobilka SEAT představila prototoyp modelu León, u něhož je použit zcela nový způsob interakce mezi řidičem a vozem. Prototyp je výsledkem dvouapůlletého úsilí výzkumníků Technického centra SEAT, prováděného v rámci projektu EU s názvem AIDE (Adaptative Integrated Driver-Vehicle Interface, adaptivní rozhraní mezi řidičem a vozem).

 

Jeho cílem je zvýšit bezpečnost silničního provozu na základě nepřetržitého sběru informací týkajících se samotného vozu, jeho okolí i řidiče. Automobil  tak získá umělou inteligenci postačující k tomu, aby prováděl závažná rozhodnutí, příznivě ovlivňující bezpečnost jízdy.

 

Svých výjimečných schopností „inteligentní“ SEAT León dosahuje na základě sledování pohybu a frekvence mrkání řidičových očí, zjišťování překážek radarem, údajů GPS, a to vše při využití speciálních komunikačních kanálů.

 

Když se například řidič nedívá na silnici a vůz zaznamená hrozící nebezpečí, rozsvítí se varovné světlo na palubní desce a zazní varovný zvukový signál. Vůz také dokáže vysílat varovný zvukový signál a vyvolat vibrace ve volantu, pokud zjistí, že řidič upadá do mikrospánku, nebo také pozdržet přijmutí příchozího telefonního hovoru při jízdě po kruhovém objezdu.

 

V Technickém centru SEAT experti vyvinuli rovněž nové způsoby interakce řidiče s vozem, například možnost ovládání převážné většiny menu přímo z volantu. Tyto funkce lze také ovládat hlasem.

 

 

Světový šampionát cestovních vozů WTCC je po seriálu F1 a rallyovém mistrovství WRC nejdůležitější motoristickou sportovní disciplínou. V jeho letošním ročníku si tým SEAT Sport se speciálně upravenými vozy SEAT León vede velmi dobře a pravidelně obsazuje přední pozice. Po účasti ve španělské Valencii je SEAT nyní na druhé pozici šampionátu ve značkách a v klasifikaci jednotlivců zaujímají jeho jezdci Gabriele Tarquini a Rickard Rydell čtvrté a páté místo.

 

Desátý a závěrečný podnik letošního ročníku desetidílného seriálu šampionátu cestovních vozů WTCC se pojede ve dnech 18. – 19. listopadu v Macau.

 

 

PR


 
 
Fotogalerie:   WTCC v Brně 2006, foto Juraj Studeník

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose