www.car.cz
 

FIA GT 2006 : Jarek Janiš oceněn nejlepším jezdcem GT1
     20.11.2006 08:16 - tisková zpráva


Jarek Janiš dostal ke skvělému třetímu místu šampionátu FIA GT mezi jezdci třídy GT1 ještě osobní ocenění za nejlepší jezdecké výkony ve třídě GT1. Rozhovor s úspěšným jezdcem uvnitř článku.

Desátý závod sezony v Dubaji udělal tečku za letošním šampionátem FIA GT a hned v sobotu večer byla na programu slavnostní večeře. Pro poháry si přišli tři nejlepší jezdci z obou tříd GT1 a GT2, ale navrch byly ještě oceněny nejlepší jezdecké výkony obou tříd. Český motorismus byl díky Jarku Janišovi hodně vidět, rodák z Olomouce totiž vybojoval třetí místo v konečném pořadí jezdců třídy GT1 a navrch dostal od organizátorů cenu za nejlepší jezdecký výkon ve třídě GT1.

V oficiálním komuniké se hovoří o tom, že si ji zasloužil čtyřmi pole position, nikdo jiný v GT1 neměl více než jeden, a výjimečné výkony. Ty sice nebyly jmenovány konkrétně, ale určitě nejde jen o vítězné závody v Brně a Hungaroringu, aktérům a pozorovatelům šampionátu FIA GT se do paměti ještě více vryly jeho fantastické stíhací jízdy v Dijonu a Mugellu

Janiš v letošní sezoně šampionátu FIA GT nastoupil do devíti z deseti podniků, v osmi případech jel s vozem Saleen S7R týmu Zakspeed, poslední závod potom s vozem Aston Martin DBR9 týmu Race Alliance. V průběhu roku vyhrál čtyřikrát kvalifikaci, k tomu přidal vítězství v Brně a Hungaroringu, na stupních vítězů byl ještě za druhé místo v Silverstone.

O další triumfy ho připravila smůla či soupeřem zaviněný kontakt. Na druhou stranu i v těchto závodech podal mimořádné výkony a jeho jízda v Dijonu brala dech a vynesla mu uznání celého paddocku.

Rozhovor s Jarek Janišem

Letos jste měl možnost poprvé odjet až na jedinou výjimku kompletní šampionát FIA GT, nakonec se vám podařilo vybojovat třetí místo. Jak jste s ním spokojený?

"Třetí místo je určitě krásné a jsem za něj rád. Na druhou stranu jsme měli v několika závodech smůlu, bez ní bych mohl být asi ještě výše, ale takový je už motoristický sport. Důležité je mít z výkonu dobrý pocit a v tomto ohledu jsem spokojený, protože se mi jezdecky dařilo na všech tratích. Nikdy není snadné dosáhnout dobrého celkového umístění, protože musíte udržet výkonnost po celou sezonu. Poděkování patří také týmům Zakspeed, kde jsem odjel většinu sezony, a Race Alliance, který měl dal šanci v posledním závodu. Díky patří i manažeru Charouzovi, který dokázal zařídit angažmá, jinak bych třetí nebyl.“

Jak moc těžké bylo na poslední chvíli změnit tým i vůz? Jak vás u Race Alliance přijali?

"To není nikdy jednoduché, neznal jsem trať a do toho ještě nový vůz, inženýr, týmoví kolegové. Musí ale říci, že mě přijali fantasticky a cítil jsem, že mi oba týmoví kolegové i celý tým moc chtějí pomoci k tomu celkovému výsledku. Myslím, že jsme spolupracovali velmi dobře a otevřeně, jsem jim za to vděčný."

Jak rozdílné jsou vozy Saleen a Aston Martin?

"Rozdíly tam pochopitelně jsou, každý z vozů má své přednosti. Naštěstí jsem si rychle zvyknul, Aston Martin je chováním podobný Ferrari 500 Maranello, se kterým jsem loni jel tři závody."

Který závod v letošní sezoně považujete za nejvydařenější?

"Jednoznačně Brno, domácí závod je vždy těžší, jste pod větším tlakem. Mě se navíc v Brně v poslední době nedařilo, nedokončil jsem závody DTM ani F3000. O to větší radost jsem měl z letošního triumfu, kterého si cením hodně vysoko. Vyhrát doma je vždy speciální."

Dokážete si představit, že byste v šampionátu FIA GT závodil i v dalším roce?

"Ano, nebránil bych se tomu. Hodně bude záležet na nabídkách, je důležité být ve správném týmu s dobrým vozem, ale to platí pro kteroukoliv sérii. Další sezona je ale ještě daleko, nechávám to na mém manažerovi. Teď v zimě je mojí prioritou pomoci českému týmu v A1GP."

Na slavnostní večeři jste v Dubaji dostal vedle trofeje za celkové třetí místo i cenu za nejlepší jezdecký výkon ve třídě GT1, co to pro vás znamená?

"Udělalo mi to obrovskou radost, šel jsem na pódium a celý sál tleskal. Ocenění organizátorů je to potvrzením toho, že se mi letošní sezona povedla a znovu musím poděkovat i oběma týmům, za které jsem startoval."

 

BPA / PR


 
 
Fotogalerie:   První Čech v Peugeotu Super 2000, listop. 2006

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose