www.car.cz
 

Volkswagen představuje nový sanitní vůz
     7.12.2006 17:09 - tisková zpráva


Dokonale vybavená sanita s hbitostí osobního vozu

 

Praha, 7. prosince 2006 – Dovozce užitkových vozů Volkswagen přišel nedávno s velmi zajímavou novinkou v oboru sanitních vozů, která je určená pro rychlou zdravotnickou pomoc. Nová sanitka na bázi modelu Volkswagen Transporter páté generace se zvětšeným objemem skříně nástavby a s vyšší užitečnou nosností vznikla ve spolupráci s firmou FD servis Praha a dodavateli speciálního vybavení, zejména  System Strobel, PB MeTech a Goldschmitt-techmobil AG. V současné době Volkswagen eviduje již více než desítku objednávek.

 

Základní požadavky na vozidla rychlé zdravotnické pomoci jsou značně protikladné. Sanity slouží při záchraně lidských životů, proto musejí být rychlé, ale zároveň musejí maximálně zajišťovat bezpečnost posádek i převážených pacientů, což znamená zcela mimořádné nároky na jejich spolehlivost a jízdní vlastnosti. V rozporu s tím jsou stále rostoucí nároky na objem a váhu potřebného zdravotnického vybaveni i na velikost prostoru pro práci zdravotnických posádek.

 

Nová sanitka Volkswagen s pohonem všech kol 4Motion je vyrobena speciálně pro účely rychlých záchranek a splňuje i ta nejpřísnější provozní a bezpečností kritéria včetně nárazového (crash) testu. Nástavba od firmy System Strobel je vyrobena z tři centimetry silného sendviče složeného ze dvou 2mm hliníkových plechů pevně spojených vrstvou polyuretanové pěny.

 

Díky tomu je velmi lehká, extrémně pevná a odolná (samozřejmě i korozivzdorná) a zároveň skvěle izoluje teplo i zvuk. Hmotnost skříně je pouhých 285 kg, což umožňuje, aby bylo vozidlo opatřeno bohatou zdravotnickou výbavou v rozsahu na minimálně stejné úrovni jako u celkově rozměrnějších a těžších vozidel vyšší kategorie. Dispozice vnitřního prostoru jsou s těmito podstatně většími vozidly minimálně srovnatelné a v některých parametrech je i předčí.

 

V ambulantním prostoru je hydraulický stůl s nosítky a tři plnohodnotná sedadla pro zdravotnický personál. Stůl se dá bočně posouvat, takže lze optimálně uspořádat dispozice zdravotnického pracoviště. Při posunu stolu do středu ambulantního prostoru a sklopení sedaček je umožněn přístup k pacientovi ze tří stran, vysunutím desky stolu mimo prostor vozidla se značně usnadní nakládání a vykládání pacienta.

 

Sedadla personálu mají tříbodové bezpečnostní pásy. Jejich vysoká opěradla, integrované opěrky hlav a pevné boční vedení zaručují pevné a komfortní sezení odpovídající náročným požadavkům bezpečnosti. Jedno sedadlo je umístěno na přepážce zády ke směru jízdy, dvě zbývající jsou otočná o 180 stupňů. Mají sklopné loketní opěrky a dají se snadno odklopit ke stěně, kde minimálně překážejí.

 

Nástavba poskytuje dostatek prostoru pro posádku a zdravotnické vybavení, takže lze i poměrně náročné lékařské zákroky provádět přímo na místě. Skříň je vybavena zdravotnickými skříňkami a držáky, umožňujícími bezpečné uložení zdravotnického materiálu včetně kyslíkových lahví. Vnitřní zařízení prošlo spolu s celou nástavbou dynamickou zkouškou podle normy EN 1789. Sanitní prostor je klimatizován a jeho osvětlení je řešeno zapuštěnými zářivkovými tělesy, nástupní schody jsou osvětleny LED lištou.

 

Sanita je vybavena světelnou výstražnou rampou a přídavnými modrými světly osazenými technologií LED od firmy Woodway-Whelen z Velké Británie, od níž je i zvukové výstražné zařízení. V zadní části nástavby jsou dva stroboskopické majáky Comet firmy Hansch. V horní části boků a zadní stěny jsou namontovány pracovní světlomety, sloužící k osvětlení bezprostředního okolí vozu při zásahu.

 

Nástavba je postavena na podvozku VW Transporter páté generace s jednoduchou kabinou. Skvělé jízdní vlastnosti zajišťuje pohon všech čtyř kol s automatickým rozdělováním točivého momentu 4Motion. Samozřejmostí je stabilizační systém ESP společně s ABS, EBD a ASR. Zadní náprava je odpružena osvědčeným vzduchovým pérováním firmy Goldschmitt‑techmobil AG, které dovoluje zvýšit nejvyšší technicky přípustnou hmotnost vozidla na 3,5 tuny.

 

Díky automatickému vyrovnávání světlé výšky a podélného a příčného náklonu je komfort jízdních vlastností skutečně mimořádný.

 

Import Volkswagen Group

AC&C Public Relations

 

www.volkswagen.cz

 

 

PR

 


 
 
Fotogalerie:   Ivo Kaštan a Dakar 2006, foto archiv týmu

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose