www.car.cz
 

Do šampionátu NF vkročil vítězně úřadující vicemistr Mičánek junior
     tisková zpráva


Poprvé v historii Národní formule 1400 závod zpomalil Safety Car

Vítězství v prvním letošním závodě Národní formule 1400 v mezinárodním okruhovém mistrovství České republiky, které odstartovalo na brněnském automotodromu, si připsal Jiří Mičánek junior. Na stupně vítězů se potom vedle sedmnáctiletého studenta postavil na druhou příčku Igor Lešinský a radost z nečekaného bronzu měl Pavel Sukop. Tři z vážných adeptů na medailové pozice Radek Mifka, David Palmi a Lubomír Polášek první mistrovské klání nedokončili, protože se svými vozy vyletěli mimo trať.

Do dramatické bitvy odstartoval nejlépe Mifka a z druhé pozice se protáhl kolem lépe postaveného Mičánka, který se za něho musel před první zatáčkou zařadit. Za loňského vicemistra se zavěsili Lešinský a Palmi, jenž vzápětí úspěšně zaútočil na všechny soupeře před sebou a do druhého kola najížděl na vedoucí příčce. V přetahované o medailové pozice si Mičánek držel druhé místo, zatímco se Mifka propadl až před pátého Poláška. Ani čtvrté místo ovšem nebylo Mifkovi přáno. Při průjezdu první zatáčkou druhého okruhu se třiadvacetiletý student dostal do hodin a skončil mimo trať, čímž pro něho závod skončil.

Palmi s Mičánkem se začali zbytku startovního pole pomalu vzdalovat, ale ve čtvrtém kole je zpomalil Safety Car. Do závodu Národní formule 1400 poprvé v historii vyslaný bezpečnostní vůz seskupil celé startovní pole a opustil jej, až když byl z bezpečnostní kačírkové zóny odtažen Mifkův monopost.

K restartování závodu došlo přesně v jeho polovině. Palmi přitom nezaváhal a v prvních zatáčkách zůstal na vedoucí pozici sledován Mičánkem a Lešinským. V nájezdu na stadion Mičánek zaútočil na Palmiho, vozy obou jezdců se dostali do kontaktu po němž se Palmi ocitl v hodinách a nakonec vyletěl mimo dráhu, kde musel formuli odstavit. "Na výjezdu ze zatáčky jsem dostal zezadu ránu na výfuk a okamžitě mě to roztočilo. Nebylo to od Jury čisté," rozčiloval se Palmi. "David mi nechal vedle sebe místo, viděl jsem, že se tam vejdou dvě auta a tak jsem tam najel. Pak jsme se o sebe otřeli a Davida to rozhodilo," komentoval příhodu Mičánek a dodal: "Neudělal jsem nic ve zlém úmyslu."

V posledních čtyřech okruzích si pak Mičánek dojel s přehledem pro letošní první vítězství za asistence Lešinského. "Stříbro je určitě víc, než jsem čekal," říkal spokojeně Lešinský a doplnil: "Jel jsem úplně na hraně a marně se snažil Jirku honit. Bylo to se štěstím, osychající trať dost klouzala."

Po výpadku Poláška, jenž po hodinách vyletěl z trati v první zatáčce, když byl závod v polovině opět spuštěn, si pro bronz dojel překvapivě Pavel Sukop. Cestou za svým dosud nejlepším výsledkem přitom za sebe odsunul Václav Žemlu a Radka Krakoviče. Ten po opravě převodovky sice stihl závod na poslední chvíli a mohl pomýšlet na bronz, ale nakonec neodolal ani tlaku úřadujícího mistra Tomáše Chabra, jenž se z poslední třinácté pozice na startu postoupil až na čtvrtou příčku.

Odvážným útokem na začátku posledního kola se za šestého Žemlu dostal Zdeněk Černohorský, který na sedmou pozici odsunul Antonína Suse, na něhož se v závěru tlačila ještě Věra Vostrá.


Motor Sport Media MSM 2000
Lapáček Karel


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose