www.car.cz
 

OMV a IPIC začlení skupinu AMI pod dceřinou společnost Borealis
     8.1.2007 09:49 - tisková zpráva


 OMV a IPIC plánují v první polovině 2007 začlenit společně vlastněnou AMI Agrolinz Melamine International do dceřiné společnosti Borealis
 OMV – silnější orientace na své hlavní obchodní aktivity
 Od ledna 2007 se změnila dozorčí rada AMI

OMV, přední středoevropská ropná a plynárenská společnost, pokračuje v rozvíjení svých hlavních obchodních aktivit: průzkumu a těžby, rafinace a marketingu a plynárenství. V tomto kontextu OMV plánuje se svým hlavním akcionářem, IPIC (International Petroleum Investment Company), začlenit AMI Agrolinz Melamine International GmbH do společně vlastněné firmy Borealis.

AMI, v níž OMV a IPIC drží po 50 %, je jedním z předních producentů melaminu a rostlinných hnojiv. Konečné rozhodnutí padne v průběhu první poloviny 2007. Borealis je druhým největším evropským výrobcem plastů se sídlem ve Vídni a AMI poskytne podporu při její mezinárodní expanzi. Centrála AMI bude i nadále v Linci.  

„Zapojení AMI do společnosti Borealis je oboustranně výhodné řešení – jejich obchodní aktivity se vzájemně doplňují. Díky vlastnické struktuře Borealis – OMV zde vlastní 35 % a IPIC 65 % – je  budoucí vývoj AMI v rukou zkušených strategických partnerů,“ sdělil Gerhard Roiss, zástupce ředitele OMV a člen dozorčí rady Borealis. OMV se tímto krokem bude moci ještě silněji zaměřit na své hlavní aktivity a zároveň profitovat z rostoucího trhu s plasty. Proces strategické změny tržní pozice AMI, který odstartoval v květnu 2005, kdy IPIC ve společnosti získal 50 %, se tak završil.  

Silné řešení
Obě společnosti mají v Evropě velmi dobrou pozici a v současnosti rozvíjejí své působení i na Blízkém východě. AMI a Borealis tam využívají především příznivých cen surovin a polohu regionu, který má blízko k rychle rostoucím asijským trhům. V roce 2005 měla skupina AMI tržby 470 milionů eur a zaměstnávala 1 000 lidí. Borealis v tomtéž roce dosáhl tržeb 4,8 miliardy eur a zaměstnával 4 543 lidí.

Změny v dozorčí radě AMI
Od začátku ledna 2007 má AMI nově jmenovanou dozorčí radu: pozici předsedy dozorčí rady v AMI převezme po řediteli OMV, Wolfgangu Ruttenstorferovi, jeho zástupce a člen dozorčí rady Borealis, Gerhard Roiss. Do dozorčí rady AMI byli dále jmenováni Mohamed Al-Azdi (zástupce IPIC v dozorčí radě Borealis) a John Taylor, ředitel Borealis.


Další informace
Skupina AMI
AMI Agrolinz Melamine International GmbH využívá zemní plyn k výrobě kvalitních zemědělských a průmyslových látek. Hlavními produkty společnosti je melamin a hnojiva. Na evropském trhu s melaminem zaujímá první pozici, na světovém je druhá. Co se týče hnojiv, patří mezi přední společnosti v dunajském regionu. Skupina je složena z AMI Agrolinz Melamine International GmbH (Rakousko), Agrolinz Melamine International Italia S.r.l.(Itálie), Agrolinz Melamine International Deutschland GmbH (Německo), velkoobchodní společnosti LINZER AGROTRADE a obchodních společností v České republice, Maďarsku, Slovensku, Spojených státech a v Asii. Tržby AMI v roce 2005 byly 470 milionů eur a počet zaměstnanců činil 1 000. 

Borealis
Borealis je předním výrobcem a zpracovatelem plastů. V produkci polyethylenu a polypropylenu má více než čtyřicetileté zkušenosti. Orientuje se zejména na potrubní systémy, kabely pro energetiku a telekomunikace, automobilový a obalový průmysl.

OMV Česká republika, s.r.o.
Skupina OMV působí v České republice od roku 1991prostřednictvím OMV Česká republika, s.r.o., s centrálou v Praze. Společnost se zabývá především prodejem pohonných hmot prostřednictvím svých čerpacích stanic.  Nejdůležitější událostí v historii firmy byla akvizice sítě čerpacích stanic Aral v říjnu 2005
. Tím získala OMV 15,7% tržní podíl, a stala se tak jedničkou českého trhu. Síť 219 čerpacích stanic OMV v České republice přímo zaměstnává 116 lidí, nepřímo pak 1 800.

Všechny stanice jsou efektivně rozmístěné na dálnicích, frekventovaných silnicích a ve větších městech. Kromě pohonných hmot a motorových olejů nejvyšší kvality nabízejí svým zákazníkům další služby včetně nejmodernějších automyček a kaváren či restaurací. Současných 128 VIVA Shopů disponuje širokou nabídkou pečiva, občerstvení a přehledně řazeného sortimentu předmětů denní potřeby.
Skupina OMV je vedoucí ropnou a plynárenskou společností ve střední Evropě působící ve 13 středoevropských zemích.

OMV Aktiengesellschaft:
OMV Aktiengesellschaft je jednou z největších rakouských průmyslových firem s volně obchodovatelnými akciemi. Její celkové tržby v roce 2005 činily 15,6 miliardy eur, počet zaměstnanců 5 226 a tržní kapitalizace cca 13 miliard eur. Co se týče rafinace a marketingu, je OMV aktivní ve 13 zemích. Průzkumné a těžební aktivity provádí OMV v 19 zemích pěti kontinentů. OMV skladuje zemní plyn a disponuje celkem 2000 km potrubního systému. Ročně přepraví 45 miliard metrů krychlových zemního plynu do zemí jako je Německo a Itálie. Skupina OMV vlastní i podíly v integrovaných chemických a petrochemických podnicích – 50 % ve společnosti AMI Agrolinz International GmbH a 35 % ve společnosti Borealis A/S, která je jedním z největších světových výrobců polyolefínů. Dále vlastní 51% podíl ve společnosti Petrom SA, 50% podíl ve společnosti EconGasGmbH, 45% podíl v rafinériích BAYERNOIL a 10 % v maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL.
Po odkupu většinového podílu v největší rumunské ropné a plynárenské společnosti Petrom SA se společnost OMV stala největší ropnou a plynárenskou společností ve střední Evropě se zásobami ropy a zemního plynu přes 1,4 miliard barelů ropného ekvivalentu, denním objemem těžby 320 000 barelů a roční kapacitou rafinérií 26,4 milionů tun. OMV v současné době provozuje 2 509 čerpacích stanic ve 13 zemích. Tržní podíl skupiny v oblasti rafinace a prodeje v Podunají dosahuje 20 %.
Svoji pozici v Evropě OMV posílila i nedávnou akvizicí 34 % Petrol Ofisi, přední společnosti na tureckém trhu.
V červnu 2006 OMV založila OMV Future Energy Fund, plně vlastněnou pobočku, která má podporovat projekty zaměřené na obnovitelné zdroje energie. S více než 100 miliony eur má přispět k zahájení přeměny z ryze ropné a plynárenské společnosti na energetickou skupinu, která ve svém portfoliu počítá i s obnovitelnými energiemi.   
OMV: korporátní společenská odpovědnost
Společnost OMV se plně zavazuje, že bude plnit hodnoty stanovené ve vlastním kodexu. Jde především o spoluodpovědnost za sociální a životní prostředí ekonomicky slabých regionů. OMV si zakládá na tom, že se věnuje i záležitostem, které se k jejímu působení vztahují ekonomicky, sociálně a environmentálně. Všechny aktivity na podporu společenské odpovědnosti se zaznamenávají v půlročních zprávách vytvořených podle směrnic globální iniciativy k podávání zpráv (Global Reporting Initiative).

 


Internet: http://www.omv.com

Ewing Public Relations
Jan Hrabovský


PR


 
 
Fotogalerie:   Dakarské Tatry 815 - Tomeček a Azavedo, foto týmu

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose