www.car.cz
 

Klasický koncert pro koně při IQ Jänner rallye 2007
     8.1.2007 09:55 - tisková zpráva


Mozart, Beethoven a spol. mají u čtyřnožců odbourávat stres

 

IQ Jänner Rallye (11. až 13. ledna 2007) prokazuje svůj zájem o starosti těch, kteří bydlí v sousedství tratí rallye. Speciálně se to týká statku v blízkosti Lasbergu, který se specializuje na chov koní. Nyní se zde nachází 27 čtyřnožců. Tři klisny jsou březí. Problém spočívá v tom, že vynechání zapalování u vozů rallye, které vyvolává silné třesknutí, přichází pro koně zcela překvapivě a vyvolává velký stres. Organizátoři IQ Jänner rallye to nejen vzali na vědomí, ale pokusili se problém také řešit. Řešení hádanky: klasický koncert pro koně.

 

Normálně Helmut Scheiber se svou firmou VICOM zajišťuje techniku pro ozvučení Veletržní haly ve Freistadtu a technickou koordinaci při IQ Jänner rallye. Ale pro problém stresu u koní má pochopení. „Můj partner Hubert Daxer má sám dva koně a v Obertrumu je pokládán za milovníka koní. Společně s jednou salcburskou veterinářkou jsme vymysleli řešení, které zde použijeme“, vysvětluje Scheiber.

 

Konkrétně to vypadá tak, že již v předvečer rallye budou koně ve stáji poslouchat hudbu Mozarta a Beethovena. Scheiber: „Tak by si zvířata měla na hudbu zvyknout. Kromě toho můžeme zjistit, na jakou hudbu reagují nejlépe. Možná to dokonce zkusíme s klasickým popem, protože basy lépe simulují třaskavé zvuky a nedojde tak k překvapení tímto zvukem.“ Kompletní koncert se pak bude konat 12. ledna od 13,00 hodin. Pak startuje 16,88 kilometrů dlouhá rychlostní zkouška 6 z Lasbergu přes St. Oswald do Wartbergu. V 16,49 hodin se tento úsek pojede znovu jako rychlostní zkouška 9.

 

Hudební projekt pro koně ovšem není žádný pokus, již bylo možné ho vyzkoušet. Scheiber: „Problém s třaskavými zvuky se vyskytuje také na Silvestra. Tady jsme měli možnost sbírat zkušenosti a u zvířat jsme dosáhli velice dobrých výsledků s klasickou hudbou. Bylo by také možné dát koním opiové kapsle. Ty sice uklidní, ale u tří březích klisen by to bylo problematické“. 

 

 

25. IQ-Jänner Rallye 2007, tisková služba

Armin Holenia/ Andreas Walk,

 

www.iq-jaennerrallye.at

 

 

 

 

PR

 


 
 
Fotogalerie:   Ohlédnutí za sezonou 2006 - Radek Rochelt

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose