www.car.cz
 

Mičánek si po skvělém souboji dojel pro druhé letošní zlato
     tisková zpráva


Mifka neudržel vedoucí pozici a nakonec získal bronz, druhý byl Palmi

Jiří Mičánek junior se po prvním podniku mezinárodního okruhového mistrovství České republiky, které odstartovalo na brněnském automotodromu v rámci Jarní ceny Brna, ujal vedení v průběžném pořadí Národní formule 1400. První místo si sedmnáctiletý pilot na domácí trati upevnil vítězstvím ve druhém letošním závodě, v němž za ním se ztrátou šest desetin sekundy do cíle dojel David Palmi následovaný Radkem Mifkou.

Podobně jako v případě prvního mistrovského závodu se start opět nejlépe vydařil Mifkovi, který se z třetí pozice protáhl na vedoucí příčku a svým soupeřům se začal rychle vzdalovat. V cíli prvního okruhu měl náskok již více než dvě vteřiny, v dalším kole zvýšil své vedení na pět a půl sekundy a po čtyřech odjetých kolech vedl o více než osm sekund. Zvyšovat postupně náskok dovolili Mifkovi soupeři, kteří se za ním přetahovali o druhé místo. Před polovinou závodu se ovšem Mičánek v bojující skupince začal posouvat ze čtvrté pozice dopředu, následně postoupil na druhou příčku a začal Mifku stíhat. Náskok vedoucího pilota brněnský student rychle snižoval a do závěrečného kola potom najížděl již v jeho závěsu. V posledním kole se Jiří Mičánek protáhl podél Mifky do čela a dojel si pro své druhé letošní prvenství.

"Nechtěl jsem tolik tahat hned od začátku a jet na první pozici, aby mě ostatní tlačili," řekl Mičánek k první polovině závodu, kdy se pohyboval na čtvrtém místě. "Vyčkával jsem a později zaútočil. Vyšlo to tak, jak jsem si přál," uvedl dále sedmnáctiletý jezdec a dodal: "Na první místo jsem se dostal snadno."

V průběhu celého závodu vedoucí Radek Mifka se nakonec musel spokojit s bronzem, protože před závěrem se před něho dostal také Palmi. "Na začátku závodu byla trať po dešti ještě dost mokrá a na to jsem neměl dobře nastavený podvozek. Na mokru jsem s naším vozem ve verzi Národní formule 1400 jel poprvé a teprve zjišťoval, co si můžu s autem dovolit. Když potom ke konci dráha osychala, zrychlil jsem a díky tomu také nakonec získal stříbro," konstatoval Palmi. "Mokrá trať mně i vozu vyhovovala. Když jsem si vyjel náskok více než osmi vteřin, zvolil jsem opatrnější tempo," uvedl Mifka a ke svému poklesu na třetí příčku dodal: "Soupeři se přiblížili hodně rychle. Předjeli mě potom v pohodě."

Body za čtvrté místo si připsal Igor Lešinský, který si marně přál déšť, ne pouze mokrou trať. "Za deště bych měl více šancí, ale takhle jsem bojoval marně. Konkurence s novějšími vozy a lepšími podvozky byla ve výhodě," sdělil havířovský jezdec, za kterým projel cílem na páté pozici Zdeněk Černohorský. "Mohlo to být ještě lepší, ale chybí mi výkonnější motor, takže mi soupeři ujížděli na rovinách a suchých místech okruhu," komentoval prachatický pilot a doplnil: "I tak jsem ovšem s výsledkem spokojen. Lepší návrat do mistrovství po roční pauze jsem si snad ani přát nemohl."

O šestou pozici před závěrem svedli dramatický duel Antonín Sus a Václav Žemla, kteří se v průběhu závodu dostali do hodin a doháněli svoji ztrátu. V souboji dvou pražských závodníků nakonec cílem projel o jednu desetinu vteřiny dříve Sus. V hodinách přišel o lepší výsledek také Pavel Sukop, jenž se propadl na osmé místo za Radka Krakoviče.
Do cíle druhého mistrovského závodu nedojel úřadující mistr Tomáš Chabr, který svůj vůz odstavil ve druhém kole. Po hodinách a vylétnutí z trati nedokončili ani Věra Vostrá a Lubomír Polášek, jenž se předtím pohyboval na páté příčce.


Motor Sport Media MSM 2000
Lapáček Karel


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose