www.car.cz
 

Velkým a zaslouženým vítězem IQ Jänner rallye je náš Václav Pech !!
     13.1.2007 18:24 - tisková zpráva


Velkým vítězem IQ Jänner rallye je Čech Václav Pech

 

Vyhrál s jasným náskokem před Gassnerem (D) a Franzem Wittmannem jun.

Na úvod sezóny napočítali v Mühlviertelu celkem 95 000 návštěvníků

 

IQ Jänner rallye oslavila letos svým 25. ročníkem hezké jubileum. Pořadatel, Rallye Club Mühlviertel, s hlavním sponzorem IQ, ostatními důležitými partnery a se 14 obcemi, připravili hezký začátek sezóny v rallye 2007. Jedinou hořkou kapkou byl chybějící sníh, čímž podnik ztratil něco ze svého tradičního půvabu, a tím také některé diváky. 

 

Celkem přijelo během tří dnů rallye do Mühlviertelu 95 000 diváků, mezi nimi mnoho hostů ze sousední České republiky. Také naši sousedé oslavili svou letošní mistrovskou premiéru v oblasti Freistadtu. A k tomu ještě Wintercup, ve spolupráci s Mogul Šumava rallye. 

 

Organizační ředitel rallye, Ferdinand Staber, tedy mohl předložit velice pozitivní bilanci: Opět jsme nabídli fanouškům zajímavou rallye. Důležité bylo, že podnik proběhl bez větších incidentů a fanouškům jsme mohli nabídnout velkolepý závod v rallye. Bohužel chyběl letos ten očekávaný sníh, ale tak tomu je nejen u nás. Mé zvláštní poděkování platí všem zúčastněným, především našim českým přátelům, kteří svými sportovními výkony hodně přispěli k úspěchu IQ Jänner rallye.

 

Rád bych poděkoval také celému našemu týmu. Všichni pomocníci, funkcionáři a náš vlastní, částečně neuniformovaný tým, všichni pracovali s plným nasazením.“

 

Venkovní podmínky byly i bez sněhu velice obtížné. Mnoho špíny na trati, s tím spojený klouzavý podklad a ledový vítr podobající se orkánu, to vše ztěžovalo jezdcům zvládnutí 18 rychlostních zkoušek v délce více než 280 kilometrů. Z čistě sportovního hlediska byl hrdinou dne český jezdec Václav Pech jun. Zcela ovládl situaci, všichni jeho významní pronásledovatelé museli v průběhu rallye bojovat s vyjetími a technickými problémy. Vítěz z roku 2005 byl i letos třída sama pro sebe: Pro mne to byla hezká rallye. Mám tenhle podnik rád, zkoušky jsou velice pěkné, ale hodně dlouhé. V rallye jsem jednoznačně dominoval a mohl jsem kdykoli reagovat na útoky svých konkurentů.“

 

Na druhém místě skončil Němec Hermann Gassner, který v průběhu rallye stále postupovat kupředu, ale samozřejmě také trochu využil odstoupení Valouška a Baumschlagera: „Rallye byla velice dlouhá a náročná. Na začátku jsem se necítil fyzicky příliš dobře, v průběhu tří dnů rallye se to ale značně zlepšilo.“

 

Pogratulovat je třeba Franzi Wittmannovi juniorovi. Tento rodák z Ramsau, který měl v loňském roce nevydařenou sezónu, během tří dnů rallye postupoval nahoru a s třetím místem dosáhl důležitého výsledku, sice bez bodů do rakouského mistrovství, ale především pro svou budoucí sebedůvěru: „Pro mne to byl dobrý začátek nového roku. Takový úspěšný výsledek, s místem na stupních vítězů, jsem po zklamáních z minulého roku velice potřeboval. Teď už vím, že můžu jezdit vpředu.“

 

Svého mezinárodně nejlepšího výsledku jako druhý nejlepší Rakušan dosáhl se sedmým místem místní matador Johannes Käferböck z Pregartenu: „Pro mne je to senzační výsledek, navíc ještě v mém rodném kraji. Obsazení bylo prvotřídní, proto mne úspěch těší dvojnásob. To, že jsem se svým podstatně slabším Mitsubishi Evo VI stal nejlepším Rakušanem s body do rakouského mistrovství, je fantastické.“

 

Třetím nejlepším domácím pilotem se stal místní matador Ernst Haneder jako dvanáctý. V průběhu rallye měl problémy se správným výběrem pneumatik a s poruchou turba, která ho stála hodně času.

 

Nejrychlejším mužem finálového dne byl ale Pavel Valoušek (sk.N-Mitsubishi), který byl na dnešních sedmi odjetých rychlostních zkouškách o 34,8 sekundy rychlejší než Pech. Tento český jezdec odstartoval po páteční nehodě dnes ráno v rámci superrally, takže se nadále objevuje jen v celkové klasifikaci a v klasifikaci českého mistrovství. Do rakouského mistrovství se jeho výsledek nezapočítává.

 

Velkou smůlu měl, vedle dnes odstoupivšího Raimunda Baumschlagera, také Josef Semerád. Tento český jezdec odstoupil ze čtvrtého místa kvůli převrácení vozu na RZ 16.

 

Vítězem v dieselové třídě div. III se stal s přehledem Michael Böhm (Fiat), který si tak vytvořil dobrou výchozí pozici pro mistrovství.

 

V divizi II zaznamenali úspěch Češi. Jiří Trojan (VW-Polo) vyhrál před Němcem Veitem Königem (Suzuki Ignis). Nejlepším Rakušanem zde byl Oliver Apfelthaler (Honda Civic) na třetím místě.

 

Ve třídě H10 slavil Christoph Klausner (Audi Quattro) hojně oslavované domácí vítězství před Gerhardem Aignerem (Mitsubishi).

 

 

 

Konečný stav 25. IQ Jäner rallye po 18 RZ

 

01. Václav Pech/Petr Uhel (CZ/CZ) Mitsubishi Evo IX N4 (1. Div I) 2:49:12,6 hod.

02. Hermann Gassner/Karin Tannhäuser (D/D) Mitsubishi Evo IX N4 +1:44,7 min.

03. Franz Wittmann jun./Bernhard Ettl (A/A) Mitsubishi Evo VIII A8 +3:18,4 min.

04. Pavel Valoušek/Zdeněk Hrůza (CZ/CZ) Mitsubishi Evo VIII N4 +5:03,2 min. *)

05. Václav Arazim/Julius Gál (CZ/CZ) Mitsubishi Evo IX N4 +5:42,1 min.

06. Karel Trojan/Petr Řihák (CZ/CZ) Mitsubishi Evo IX N4 +6:28,4 min.

07. Johannes Keferböck/Karin Punz (A/A) Mitsubishi Evo VI N4 +7:40,2 min.

08. Riku Tahko/Daniela Weissengruber (Fin/A) Mitsubishi Evo IX N4 +8:29,4 min.

09. Jan Štěpánek/Marek Omelka (CZ/CZ) Subaru Impreza Sti N4 +8:42,0 min.

10. Vojtěch Štajf/Jiří Černoch (CZ/CZ) Subaru Impreza Sti N4 + 10:11,6 min.

24. Michael Böhm/Martin Sztachovics (A/A) Fiat Stilo JTD D9 (1. Div. III) + 23:56,8 min.

32. Jiří Trojan/Eva Trojanová (CZ/CZ) VW Polo N2 (1. Div. II) + 31:02,8 Min.

 

tučně vytištěné: započítává se do rakouského mistrovství v rallye

*) jede v rámci superrally, počítá se pouze do českého mistrovství v rallye

 

Rozdělení nejlepších časů na RZ: Valoušek 9, Pech 7, Baumschlager 1, Gassner 1

 

Nejvýznamnější odstoupení: Josef Semerád (CZ) RZ 16 nehoda, Raimund Baumschlager po RZ 13 (tyče řazení), Krisztian Hideg (H) po RZ 11, oheň), Achim Mörtl po RZ 9 (řízení), Stig Blomqvist po RZ 7 (kardanová hřídel), Andreas Wetzelsperger po RZ 4 (technické problémy)

 

Stav rakouského mistrovství po 1. závodě

 

Divizei I (N4, A7, A6, A5):

1. Václav Pech (CZ) 12 bodů, 2. Hermann Gassner (D) 10 bodů, 3. Václav Arazim (CZ) 8 bodů, 4. Karel Trojan (CZ) 7 bodů, 5. Johannes Keferböck (A) 6 bodů, 6. Riku Tahko (Fin) 5 bodů, 7. Jan Štěpánek (CZ) 4 body, 8. Peter Gavlak (CZ) 3 body, 9. Michael Duda (CZ) 2 body, 10. Hannes Danzinger (A) 1 bod.

 

Divize II (N3, N2, N1):

1. Jiří Trojan (CZ) 12 bodů, 2. Veit König (D) 10 bodů, 3. Oliver Apfelthaler (A) 8 bodů, 4. Patrik Hlach (CZ) 7 bodů, 5. Mario Hinker (A) 6 bodů,

 

Divize III (diesel):

1. Michael Böhm (A) 12 bodů, 2. Bernhard Spielbichler (A) 10 bodů, 3. Günther Jörl (A) 8 bodů.

 

Následujícím závodem rakouského mistrovství je Pirelli Lavanttal rallye ve dnech 30. a 31. března 2007 v oblasti Wolfsbergu v Korutanech.

 

 

25. IQ-Jänner Rallye 2007, tisková služba

Armin Holenia/ Andreas Walk

 

www.iq-jaennerrallye.at

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Jänner rallye 07 od Pavla Malého

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose