www.car.cz
 

První sanitky v Česku „v barvách“ EU vyrazily na silnice Jihočeského kraje
     15.1.2007 18:38 - tisková zpráva


Praha, 15. ledna 2007 – Vozový park Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje je bohatší o dvě nejnovější sanitky postavené na bázi modelu Volkswagen Transporter. Oba sanitní vozy jsou jako první v ČR označeny reflexními dvoubarevnými bezpečnostními pruhy podle přísných norem Evropské unie.

 

Předpisy Evropské unie, které v ČR vstoupily v platnost vydáním Vyhlášky Ministerstva dopravy 197/2006, určují jednoznačné barevné provedení pro vozidla kategorií M2 a vyšších. Pro vozidla kategorií M1, kam spadá i sanitní vůz z přestavěného Transporteru, pak takové provedení předpisy EU doporučují. V obou případech je však jednoznačně řečeno, že zepředu a zboku nesmí být vidět nic červeného, a zezadu nesmí být vidět nic bílého s výjimkou zpětných světlometů. Termínem „být vidět“ se dle předpisů EU rozumí zařízení, které svítí, nebo odráží světlo, tedy i fólie.

 

Výzkumy prokázaly, že nejbezpečnější barvou je citrónově žlutá. Dále bylo prokázáno, že některé barevné kombinace poskytují ještě větší jistotou v identifikaci vozidel záchranné služby. Nejlepší rozpoznatelnost vozidel pak byla prokázána u kombinace žluté a zelené, což jsou přesně ty barvy, kterými jsou označeny nové sanitky ZZS Jihočeského kraje.

 

Nové sanitní vozidlo Volkswagen s pohonem všech kol 4Motion je vyrobeno speciálně pro účely rychlých záchranek a splňuje nejpřísnější provozní a bezpečností kritéria včetně nárazového (crash) testu. Nástavba od firmy System Strobel je vyrobena z tři centimetry silného sendviče složeného ze dvou 2mm hliníkových plechů pevně spojených vrstvou speciální polyuretanové pěny.

 

Díky tomu je velmi lehká, extrémně pevná a odolná (samozřejmě i korozivzdorná) a zároveň skvěle izoluje teplo i zvuk. Hmotnost skříně je pouhých 285 kg, což umožňuje opatřit vozidlo bohatou zdravotnickou výbavou v rozsahu na minimálně stejné úrovni jako u celkově rozměrnějších a těžších vozidel vyšší kategorie.

 

Dispozice vnitřního prostoru jsou s těmito podstatně většími vozidly minimálně srovnatelné a v některých parametrech je i předčí. „ZZS České Budějovice provozuje cca 60 vozidel značky Volkswagen a je s nimi nadmíru spokojena. Jedná se o různé úpravy, např. verze pro záchrannou službu, nebo pro transport raněných či nemocných,“ říká MUDr. Marek Slabý, ředitel ZZS České Budějovice, a dodává: „Nové sanitky budou nasazeny v okolí Českých Budějovic, Tábora, Písku, Strakonic a Prachatic.“

 

 

Import Volkswagen Group

AC&C Public Relations

www.volkswagen.cz

 

 

 

PR

 


 
 
Fotogalerie:   Luxus Car Show Wien 2007 objektivem Pavla a Tondy Malého

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose