www.car.cz
 

A1GP v Taupa: Velký boj, žádné body pro český tým
     21.1.2007 11:42 - tisková zpráva


Český tým odjíždí z Taupa bez bodového zisku, ačkoliv nejrychlejší kola Tomáše Engeho byly stejně rychlá jako prvních jezdců, ale na body to nestačilo.

V neděli přišly v Taupu na řadu s napětím očekávané závody a vše bylo připraveno na zajímavou podívanou. Start krátkého závodu musel být opakován, protože francouzský vůz nebyl správně seřazen pro letmý start. Po dalším zaváděcím kole už bylo vše v pořádku a na druhý pokus se odstartovalo. Všichni jezdci si jako obvykle chtěli vylepšit pozici, v první zatáčce pak došlo ke kolizi vozů Velké Británie a Malajsie.

V následné tlačenici pak Enge zavadil o americký vůz a poškodil přední křídlo. Vůz se pak nechoval ideálně, krátce před cílem pak křídlo úplně upadlo. Enge dojel na 17. místě.

Hlavní závod začal klidněji a Enge se dokázal tlačit vpřed. Český tým doufal, že využije tradičně dobrých zastávek v boxech k dalšímu posunu vpřed. Při zastávce však upadla jedna matka a následné zdržení vedle k propadu na konec startovního pole. Enge se přesto nevzdal a jeho následná jízda musela potěšit všechny diváky.

V těsných soubojích se cítil jako ryba ve vodě a na trati, kde je předjíždění velmi obtížné, se prodíral vpřed. V krátkých chvílích, kdy měl před sebou volnou trať, jezdil stejné časy, jako jezdci na čele závodu. Jeho postup vpřed ukončila cílová vlajka na 12. místě. Český tým v závodu ukázal, že páteční rychlost v tréninku nebyla náhodná, nevydařená kvalifikace však rozdala špatné karty.

Tomáš Enge: „Včera jsme měli problémy v kvalifikaci a dnes jsme za to zaplatili. Ani sprint nezačal dobře, vpředu došlo ke kolizi, neviděl jsem ji. Celý vláček aut pak brzdil a o americký vůz jsem si poškodil přední křídlo. Nějakou dobu drželo, ale bylo prasklé. Dvě kola před cílem upadlo, dojel jsem pak bez něj.

Začátek hlavního závodu nebyl špatný, posunul jsem se o pár míst dopředu, ale pak jsme měli problém při zastávce v boxech. To se stává a upřímně řečeno, v posledních závodech jsme měli mnoho skvělých zastávek. Ani se moc nepamatuji, kdy jsme měli naposledy divokou zastávku, a jsem si jistý, že naši mechanici nám v budoucnu zase pomůžou.

Snažil jsem se pak jet naplno a bavit diváky aspoň předjížděním, kterého tady moc neviděli. Vůz jel na starých pneu skvěle a užíval jsem si soubojů. Tento víkend dobře začal, ale z nějakých důvodů jsme nedokázali správně využít nových pneumatik a to udalo směr zbytku víkendu.“

Antonín Charouz, šéf týmu: „Všichni dnes viděli, že v závodu jsme hodně rychlí. Kdykoliv měl Tomáš před sebou volnou dráhu, byl stejně rychlý jako absolutní špička. Je škoda, že jsme měli problém v boxech, jinak jsme mohli mít body. Nicméně největší starosti nám dělá kvalifikace, máme nápady, co příští musíme vyzkoušet. Není normální, abychom byli v závodě rychlejší na starých gumách než v kvalifikaci na nových.“

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   Jänner Rally 2007, foto Ivo Nesrovnal

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose