www.car.cz
 

Hoří vám auto ? Pak žádnou paniku...
     13.2.2007 11:38 - tisková zpráva


Právě dnes došlo  u Brna k vážné nehodě osobního a nákladního  vozidla s požárem. Následující článek je tedy o to aktuálnější :

Hoříme? Pak především nepodlehněme panice.

Požáry motorových vozidel nejsou naštěstí příliš časté, ale přesto k nim z různých příčin a v různých situacích dochází. Při provozu vozidla může nastat požár při spuštění motoru, během jízdy, při opravě, nebo při dopravní nehodě. Hasicí přístroj sice není prvkem povinné výbavy běžného osobního automobilu, a proto řada řidičů o jeho zakoupení vůbec neuvažuje (z osobních vozidel musí být tímto zařízením vybaveny pouze sanitky a taxíky) ale měli bychom si jej opatřit a umístit jej co nejblíže řidiči, nejvhodnější je uchycení k podlaze pod jedním z předních sedadel.

Moderní vozy mají vesměs palivovou nádrž pod úrovní motoru a na opačné straně vozidla. Dopravu paliva zajišťuje mechanické nebo elektrické čerpadlo. U mechanických čerpadel, která většinou mají pohon od vačkového hřídele, je dodávka paliva přerušena vždy při zastavení motoru.

Nejčastější příčinou požáru automobilu je závada na elektrickém zařízení. Běžným způsobem zapojení elektrické instalace motorového vozidla je jednovodičový systém (jeden pól zdroje je ukostřen na hmotu vozu). Při poruše vodiče a doteku jeho neizolované části na kovovou hmotu vozidla vzniká potom elektrický zkrat, kdy při jiskření nebo nárůstu teploty může nastat vznícení hořlavin.

Je li ohnisko požáru v motorovém prostoru, neotvíráme kapotu, ale stříkáme hasící prostředek zespodu. Otevřením kapoty, a tím zvětšením přístupu vzduchu, bychom mohli požár ještě rozšířit.

Někdy ovšem můžeme oheň udusit i dekou, kabátem apod.. Není-li v silách posádky vozu požár uhasit, je nutné se od vozidla vzdálit pro případ výbuchu paliva v nádrži.

Je nutné zdůraznit, že požár v automobilu se šíří poměrně rychle, zvláště je-li zachvácen vnitřek kabiny. Čalounění, plasty a nátěrové hmoty hoří totiž velmi snadno a rychle.

Jak požáru předcházet? Zejména pravidelnou kontrolou stavu celého elektrického zařízeni a instalace, udržováním čistoty (mastnoty na povrchu motoru a převodovky velmi podporují hoření) a dodržováním zásad protipožární bezpečnosti při opravách a manipulaci s ohněm (např. při sváření na vozidle), nebo zacházení se snadno zápalnými látkami v blízkosti motorových vozidel. Pozornost věnujeme protipožárním opatřením při spouštění motoru, nebo při opravách a zkoušení starších vozů se sejmutým čističem nasávaného vzduchu (možnost vyšlehnutí plamene z hrdla karburátoru), nebo při zkoušce funkce zapalování přeskokem jiskry z kabelu na hmotu vozu.

A nelitujme peněz na nákup vhodného hasicího přístroje přiměřeného objemu, a to i přesto, že jej třeba nemusíme povinně mít.

 

InfoServis ÚAMK ČR


 
 
Fotogalerie:   Křest nové motorky Karla Abraháma pro tř. 250 ccm

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose