www.car.cz
 

Josef Král pojede v britské Formuli BMW v týmu Räikkönen Robertson Racing.
     26.3.2007 20:16 - tisková zpráva


JOSEF KRÁL BUDE LETOS ÚTOČIT NA TITUL V BRITSKÉ FORMULI BMW V TÝMU RÄIKKÖNEN ROBERTSON RACING

Praha, 26. března 2007

Josef Král, superobjev českého okruhového motorsportu, nastoupí v sezóně 2007 v britské Formuli BMW ve špičkovém týmu Räikkönen Robertson Racing. Tým, známý též pod jménem Double R Racing, si vybral šestnáctiletého rodáka ze Dvora Králové nad Labem a vstupuje s ním do šampionátu britské Formule BMW. Management a marketing nadějného českého jezdce převzala společnost CDT & Partners, jejíž akcionáři jsou David Coulthard, Mick Doohan, post výkonného ředitele pak zastává Pavel Turek.

Josef Král absolvoval během zimní přestávky s týmem nespočet testů, ve snaze co nejlépe připravit vůz pro letošní sezónu. Od prosince měl možnost okusit britské okruhy v Brands Hatch, Snettertonu, Pembrey, Oulton Park v Liverpoolu a Circuit de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo ve španělské Valencii, kde často testují i týmy F1.

Kimi Räikkönen, spolumajitel týmu Double R Racing se o českém talentu vyjádřil v superlativech: "Josef byl v předsezónních testech BMW impozantní a rád bych mu popřál v jeho tažení za vítězstvím v britském šampionátu všechno nejlepší."

Stejně pochvalně českého jezdce hodnotí i šéf týmu Anthony Hieatt: "V průběhu testů jsem byl s Josefem velmi spokojen. V minulé sezóně pro nás testoval Formuli 3 a odvedl vynikající práci. Sledovali jsme ho ve světovém finále Formule BMW a věděli jsme, že je to ten pravý jezdec pro náš tým. Jedná se o vyrovnaný šampionát a naším cílem je být konkurenceschopným týmem a dosáhnout dobrých výsledků. V Josefovi a Carlosovi máme, myslím, skvělé jezdce, kteří to dokáží."

Josef Král svoje ambice neskrývá: Německá série Formule BMW, ve které jsem působil v loňské sezóně, je na velmi vysoké úrovni. Mým cílem pro letošní sezónu je tedy získat převahu v britském šampionátu a zejména poté uspět v mezinárodním finále.“

Jsem rád, že mohu spolupracovat s tak profesionálním týmem, jakým je Räikkönen Robertson Racing. Všichni zde pracují na 110 % a přitom tu panuje velmi přátelská a uvolněná atmosféra. V týmu jsou ideální pracovní podmínky a i přes obrovské nasazení se  vypořádáváme se všemi  situacemi v klidu a bez zbytečných stresů.“

Týmovým kolegou českého jezdce bude Kolumbijec Carlos Huertas, který je ve Formuli BMW nováčkem. Mezi jezdci panuje na trati samozřejmě zdravá rivalita, v zákulisí však velmi dobře spolupracují.

Carlos je ve Formuli BMW prvním rokem, takže se mu snažím pomáhat. U  formulového vozu je třeba oproti motokárám přizpůsobit jízdní styl při průjezdu zatáček a každému jezdci chvíli trvá, než se adaptuje. I já jsem se v začátcích loňské sezóny s touto změnou potýkal.“

Tým Räikkönen Robertson Racing byl založen v roce 2004 jezdcem F1 Kimi Räikkönenem a jeho manažerem Stevem Robertsonem, který je zároveň bývalým jezdcem F3. Tým, známý pod jménem Double R Racing, má sídlo ve Wokingu (stejně jako tým F1 Vodafone McLaren- Mercedes). Roli principála týmu zastává Anthony „Boyo“ Hieatt, který předtím působil ve velmi úspěšném týmu Carlin Motosport.

Tým Double R Racing působí v britském šampionátu F3, ve kterém přivedl k  úspěchu Mika Conwaye (šampion 2006) a Bruna Sennu – synovce Ayrtona Senny, který do posledního závodu bojoval o pozici vicemistra. Oba jezdci letos postoupili do FIA GP2. V letošním roce tým vstoupil i do britské série Formule BMW a angažoval právě českého jezdce.

Josef Král se narodil 15.6.1990 ve Dvoře Králové nad Labem, jeho současným bydlištěm je Hradec Králové. Mezi jeho záliby patří snowboarding, squash, hudba a tenis. Sportovní kariéru odstartoval v roce 1998 a v dalších pěti letech působil v různých třídách motokárových šampionátů, kde většinou zaujímal roli nejmladšího nováčka. Několikrát získal i ocenění v rámci ankety „Zlatý volant“. Od roku 2000 prokazoval svůj talent zároveň v poháru Peugeot Cup, v letech 2001-2002 v této sérii zvítězil. V následujících sezónách sbíral úspěchy v motokárách na českém i mezinárodním poli.

V roce 2005 absolvoval svou první kompletní sezónu v Národní Formuli 1400 a  jako teprve patnáctiletý dosáhl na konečné 3. místo. Loňská sezóna už znamenala postup do německé Formule BMW v týmu Mičánek Motorsport. Český tým sice ve své debutující sezóně nedokázal po technické stránce konkurovat zavedeným stájím, přesto Josef Král dokázal zajíždět časy srovnatelné s favority ročníku. Sezónu dokončil na dvanáctém místě, přesto se dokázal umístit jednou čtvrtý a dvakrát pátý.

Svoji třídu pak potvrdil ve světovém finále Formule BMW, kterého se zúčastnil s vozem špičkového německého týmu Kaufmann Racing. Josef Král šokoval všechny pozorovatele druhým místem těsně za vítězem, o rok starším německým jezdcem Christianem Vietorisem.

Králův výkon byl tak nečekaný, že byl jeho vůz podroben několikahodinové technické prohlídce a český jezdec byl k velkému zklamání posléze diskvalifikován za použití neoriginální podložky pod maticí pravého závěsu, tedy dílu, který v žádném případě neměl jakýkoli vliv na výkonnost vozu.

Josef Král je však i díky tomu stoprocentně motivovaný letos dosáhnout úspěchu nejen v britské sérii, ale zejména i ve světovém finále. Diskvalifikace byla samozřejmě obrovským zklamáním. O to více jsem odhodlán světové finále letos vyhrát.“

Více informací a aktuální fotografie naleznete na následujících webových stránkách:

http://www.f1sports.cz

a http://www.formulabmwuk.com

PR


 
 
Fotogalerie:   FIA GT Zhuhai (c) DPPI /FIA GT

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose