www.car.cz
 

Recenze Pavla Jelínka na Bouřlivé dny Rally 2006
     6.4.2007 09:21 - Pavel Jelínek


Před pár dny byla pokřtěna kniha Bouřlivé dny Rally 2006, kterou mám pár dní již také doma. A jejím hlavním tvůrcem Petrem Luskem jsem byl požádán, abych na ni mrknul a sepsal coby motoristický pisálek její malé a nezávislé hodnocení, či přímo recenzi.

 

Takže tady je: Především, hned na úvod - ona  slova jsou tu nejspíš zbytečná. Chce to knihu prostě vidět. Ale hned po prvním prolistování je zřejmé, že se kniha  povedla. Což si myslím platilo už o jejím prvním vydání vloni.

 

Na titulní straně je opět Subaru, protože Petr Lusk je  Subarák, byť nyní jezdí vozem jiné a ještě věhlasnější značky. No a taky má možná dobré kontakty právě na marketingové oddělení této  značky, což se projeví hned v úvodu celostránkovým inzerátem a  na další straně pak parádním obrázkem Solberga z Monte Carla přes celou dvoustranu. Právě zde pak vynikne tradičně ( tedy podruhé) veliký a dosud u nás nezvyklý formát knihy, který umožňuje publikovat fotografie v opravdu úžasné velikosti a kvalitě. To vzápětí potvrzuje i obrázek Loeba, zaparkovaného ve křoví.

 

První čtyři dvoustrany patřily fotografiím a další pak stručnému, ale zcela dostatečnému popisu dění při každé ze soutěží - a to nejen v češtině, ale i německy a anglicky. Další stránka pak nabízí výsledky v erzetách a samozřejmě i výsledky konečné. A tak je to soutěž co soutěž. Totéž pak platí o novince – každou soutěž totiž na jedné stránce komentuje spolujezdec Filip Schovánek, který čtenářům nechává nahlédnout do zákulisí jednotlivých soutěží, což je jistě dobrý nápad a působí to velmi zajímavě.

 

No a představovat fotky Petra Luska a básnit o nich, jako o úžasných, to je snad nošení dříví do lesa…. Každý fanda rallye, který má internet, je jistě zná. Ale za zmínku stojí, že fotografiemi přispělo ještě několik dalších  autorů, včetně třeba zkušeného světového fotografa Dušana Velinského z Brna, který podobné knížky vydává již mnoho let. Ono je vůbec s podivem, že český trh „unese“ dvě takové knihy ročně, přestože se ani v jednom případě nejedná o právě levnou záležitost….

 

Pro úplnost ještě dodávám, že na knize výrazně podílel  také fotograf Petr Sagner, aliaz  Sagi, rovněž  dobře známý z internetu ( foto  z tuzemska), ale také Marek Felt,  jako autor textu. A z pohledu na výsledné  dílo je zřejmé, že tvůrci měli štěstí i na vydavatele, kterým je Zdeněk Pekárek a jeho nakladatelství XTG group. A z vlastní  zkušenosti mohu, jako autor  dvou  knih o rallye, potvrdit, že ne každý vydavatel je  seriózní a spolupráce s ním je dobrá, i když se třeba honosí tím, že  vydává desítky knih …

 

Ale vraťme se k Bouřlivým dnům: A tak jedna soutěž chronologicky střídá druhou, po zimních přicházejí jarní, pak letní. Střídá se sníh, asfalt, šotolina, na fotkách je zastoupeno všechno - smyky, skoky, brody, bahno, veleskoky, atmosférovky , radost z vítězství a samozřejmě i řada havárií. Zajímavostí z Rally Sardinie je hned na její úvod rozfázovaný superskok na pět pokračování – no a koho jiného, než Subaru J) Hned o stránku dále je Valouškův výlet mimo trať a po otočení další stránky přichází další nádherný záběr ( a opět Subárko, vynořující se z prachu a skal …..), hodně podobný tomu, který vloni získal fotografickou cenu Zlaté oko.

 

Jistě nemá smysl popisovat jednotlivé fotky, mezi kterými jsem neviděl jedinou špatnou. Čtenář prostě získá představu, co to je mistrovství světa v rallye. Ale nejen to. Součástí knihy totiž je i pohled na soutěže českého mistráku, včetně rallyesprintů.. I zde pak je k vidění několik parádních a akčních záběrů.

 

Takže, co říci závěrem? Koupi knihy mohu jistě doporučit. Její nejzásadnější nevýhodou je její cena – nicméně na druhou stranu - těch pár stovek je pár obědů nebo piv….. Nebo cena návštěvy jedné soutěže na vlastní oči (  a to ani někdy nemusí stačit…). Každému musí být jasné, že ono nejde jen o vlastní výrobu knihy, o kvalitní a drahý papír , či tiskařské barvy, o vlastní nafocení záběrů. Ony k tomu patří také velmi drahé fotoaparáty a především pomalu dvakrát měsíčně „výlety“ po celém světě, z nichž každý jistě přijde minimálně na pár desítek tisíc a některé i na mnohem více. Takže nemám obavy, že by si autoři chtěli nějak namastit kapsu. Pokud těch knížek neprodají tak padesát až sto tisíc kousků, tak jde spíše jen o navrácení nákladů…. Rozhodně jim patří dík a gratulace k vydařenému dílu!

 

No ale abych jenom a jenom nechválil. Zároveň jsem totiž měl za „úkol“ najít nějakou chybičku…. Osobně se třeba domnívám, že je v knize až poněkud příliš mnoho domácí posádky Kopecký Schovánek.  Na každé dvoustraně s již zmiňovaným komentářem Filipa Schovánka je vždy několik jejich fotek, ale další jsou na dalších stranách. Takže Kopecký je tam odhadem pětině všech fotek. Což je dost, či až poněkud příliš! Možná je to marketingová záležitost, možná ne. V každém případě je tam Kopeckého  příliš mnoho.

 

A možná to ještě tak pochopí český čtenář a fanoušci této posádky, ale pokud se kniha má prodávat i v zahraničí, když již má dvě jazykové mutace, tak tam už to asi tak pochopitelné není.

 

Ale jinak celkově – DOBRÝ nebo vlastně  výborný !! J))

 

 

 

Pavel Jelínek

p.jelinek@chello.cz

 

PS : Podrobnosti k MotorTipu- viz: http://car.automedia.cz/default.asp?exe=1&kat=1601

A mimochodem všechny letošní díly tohoto  pořadu jsou již v archivu na internetu a ne pouze on line, jako dosud…..


 
 
Fotogalerie:   Baja Italia 2007, foto Aleš Kavlík

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose