www.car.cz
 

LMES: Collard s Boullionem obhajují titul
     9.4.2007 10:35 - Vladimír Rožánek


        14.- 15. dubna se na italském okruhu opět rozezní motory série určené prototypům a vozům specifikace GT1 a GT2.

V loňském roce kralovali v kategorii LMP1, mezi velkými prototypy, Collard s Boullionem, kteří pilotovali vůz Pescarolo Judd, se kterým se vydají do této série io letos. Druhý stájový vůz osedlají Švýcar Primat a Francouz Tinseau. Stáj Pescarolo Sport, někdejšího výborného pilota Henry Pescarola, se však letos bude snažit obhájit titul, ale cestu má nesnadnou.


Peugeot Team Total letos po několika letech nasadí do Le Mans svůj zcela nový stroj Peugeot 908 s naftovým motorem Hdi FAP, který při testech v Essais prokázal velmi dobré šance na přední příčky v této sérii. Ovšem vytrvalostní závody jsou spíše o výdrži, a tak se necháme překvapit. Jezdci, jako Stephane Sarrazin, Nicola Minassian, Pedro Lamy, či Marc Gene jistě přinesou do závodů LMES hodně vzruchu. Na dobré umístění však může pomýšlet i ryze český tým Charouz Racing Systém, který nasadí novou Lolu B07/17 Judd a mladý Charouz, ve společnosti zkušených pilotů Alexe Younga a Stefana Mückeho, bude chtít dosáhnout na mety nejvyšší. Časy z Essais naznačily, že potenciál na případné dobré umístění mají.

Mezi dalšími startujícími najdeme nový stroj Lavaggi LS01 Ford, Lolu B07/10 Audi nebo další francouzské stroje Courage LC70. Nechybí ani méně známý Zytek s Shimodou a Schiltonem za volantem.

Ve třídě LMP2 se na Monze představí hned 11 týmů, přičemž velký návrat na evropské okruhy zaznamená švýcarský tým Horag Racing, který kdysi startoval i v mostecké Interserii, tehdy ještě na Ferrari 333 SP s Markusem Hotzem za volantem. Nyní do prototypu usednou Fredy Lienhardt a Belgičané Theys a E. de Poele. Prohánět budou po závodní dráze vůz Lola B05/40 Judd. V Essais při testech se nejlépe vedlo prototypu Radical SR9 a posádce Graves-Moseley.

Do pořadí se však snaži promluvit i Pilbeam, Courage, Zytek nebo Pescarolo. Uvidíme zde španělský, německý, portugalský, švýcarský nebo i americký tým – Binnie Motorsport.

Nejslabší obsazení má opět třída GT1, kde se na Monze objeví pouze 7 týmových vozů.

V testech se nejlépe vedlo Sallenům S7-R s posádkou Ortelli-Ayari, ale na stupně se těší i Corvette C6-R z týmu Luc Alphand Adventures, nebo Aston Martin DBR9 z týmu Labre Competitions.

V kategorii GT2 uvidíme, jak Porsche 997, Ferrari 430, Panoz Esperante, tak i vozy Corvette a Spyker Audi. Mezi fasvority se řadí špičkové týmy GPC Sport, IMSA Performance Matmut, JMB Racing, ale zapomenout nesmíme na Virgo Motorsport s Ferrari 430.


Text: Vláďa Rožánek

Foto: Francois Flamand © DPPI

Le Mans Endurance Series 2007



 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose