www.car.cz
 

ALMS: Janiš místo Engeho pojede ALMS v Houstonu
     18.4.2007 18:02 - tisková zpráva


Český jezdec Jarek Janiš nahradí zraněného krajana Tomáše Engeho ve víkendovém závodu American Le Mans Series v Houstonu, kde pojede společně s Dirkem Müllerem v týmu Petersen Motorsports/White Lightning.

Tým Petersen Motorsports/White Lightning zatím letos prožívá z jakéhokoliv pohledu těžkou sezonu. Podle jeho standardů přímo nereálnou. Po třech závodech má jedno totálně zničené Ferrari F430 GTC, kvůli kterému bylo zapotřebí za tři dny postavit nový vůz pro závod v Long Beach a druhý vůz byl těžce poškozen v Sebringu. Zatím nejlepším výsledkem je šesté místo z Long Beach, vítězný jezdecký tým GT2 ALMS zatím nedosahuje tradičních výsledků. Tým pod vedením Dale Whitea už však má drama oprav vozů za sebou a je plně soustředěný na Lone Star Grand Prix Houstonu, která se jede v sobotu večer. Do kokpitu znovu usedne německý jezdec Dirk Müller, který zajel minulu sobotu v Long Beach nejrychlejší kolo GT2, a spolu s ním se bude střídat Čech Jarek Janiš.

Okruh v Houstonu měří 1,7 míle a jeho deset zatáček je rozloženo v Reliant parku. American Le Mans Series potřetí v řadě míří na městskou trať. Je to zároveň letos poprvé, kdy se dva závody jedou o víkendech bezprostředně po sobě a přední série motorsportu se vrací k tradičnímu formátu délky závodu, který jsou dvě hodiny a 45 minut. Začátek sezony čítající 12 závodů byl pro týmy hodně náročný, vše odstartoval drsný dvanáctihodinový závod v Sebringu, v šesti týdnech pak následují ještě tři městské tratě.

Dvakrát vítězný tým třídy v Le Mans musel natáhnout pracovní směny na 24 hodin, ale ani to nijak nesnížilo pozornost k sebemenším detailům a touhu vyhrávat. Právě naopak, rychlost ukázaná v Long Beach jen zvýšila očekávání pro zbytek sezony.

Michaelem Petersenem vlastněný tým byl rychlý od prvního přijmutí Ferrari F430 zkraje letošního roku. Jel v čele dvou ze tří závodů a dvakrát startoval z první řady. Vůz s číslem 31 vyhrál jednou kvalifikaci (St. Pete) a dvakrát zajel nejrychlejší kolo závodu (Enge v St. Pete a Müller v Long Beach). Běh událostí však změnil možné dobré výsledky ve frustraci a práci navíc.

V Houstonu se jede podruhé a loni začal velký návrat v Nevadě sídlícího týmu po podobně nevydařeném startu. Minulou sezonu technický tým vedení Dennisem Chizmou kvalifikoval v Houstonu na druhém místě a i přes zlomený tlumič dokázal na hrbolaté a úzké trati vedoucími parkem a ulicemi kolem Reliant Stadium a Astrodomu dojet čtvrtý. Následně pak tým vyhrál v ALMS hodnocení jezdců třídy GT2 a IMSA Cup, v hodnocení týmů skončil druhý.

V St. Pete zraněného Tomáše Engeho nahradí Jarek Janiš. Hojení Engeho zranění zatím probíhá mimořádně dobře a pětinásobný vítěz kvalifikace Le Mans GT1 by měl usednout zpátky do vozu při čtyřiadvacetihodinovém závodu Le Mans v půli června, do kokpitu Petersen Motorsports/White Lightning by se měl vrátit začátkem července Lime Rock Parku.

Mike Petersen, majitel: „Na sobotní závod se určitě těšíme. Zdá se, že Ferrari je na těchto městských tratích velmi dobré. Minulý rok jsme měli vůz, který neměl hrboly rád a tento vůz se s nimi vyrovnává dobře. V Houstonu je trať hrbolatější než v St. Pete nebo Long Beach, to by měla být naše výhoda. Hodně lidí jde po bodech a jsou opatrnější.

My budeme celý letošní rok útočit. V podstatě nemůžeme nic ztratit a můžeme jenom získat. Můžeme jenom vyčkávat, sledovat, jak se bude situace vyvíjet, než se Tomáš vrátí. Pak uvidíme, jak to půjde. Do každého závodu jdeme s cílem vyhrát.“

Dale White, manažér: „Pro tým to byla náročná šňůra závodů. Nabitý program to ještě trochu zhoršil. Čtyři závody včetně Sebringu a pak tři městské tratě v řadě během šesti týdnů, to je obtížné nejen na logistiku, ale také je to fyzická zkouška lidí i vybavení. Když dojde při nehodách k takovému poškození, k jakému u nás došlo v prvních dvou závodech, ale dotahování soupeřů skoro nemožné. Ale myslím, že to jde.

Těšíme se, že v Houstonu zase vyjedeme na trať. Když z Texasu odjedeme s dobrým výsledkem, k tomu jsme navíc stihli připravit vůz na Long Beach, tak si pojedeme užít několik týdnů do Salt Lake s hodně dobrým pocitem.“

Dirk Müller: „Zdá se, že se mi to líbí. Takže na Houston se hodně těším. Vůz byl v Long Beach velmi dobrý a Houston vypadá podobně. Myslím, že Ferrari bude tento víkend opět dobré. Tým na mě hodně zapůsobil, je velmi profesionální. Věřím, že v Houstonu můžeme zajet velmi dobře.“

Jarek Janiš: „Doufám, že Tomáše nahradím co nejlépe, stejně tak mu přeji brzké uzdravení. Na závod v Houstonu se těším z více důvodů. Vím, že stáj Petersen Motorsports/White Lightning se svým Ferrari F430 GT je velmi kvalitní. I Tomáš to před svým zraněním dokazoval. Čtvrtý podnik American Le Mans Series mě láká i proto, že se pojede na městské trati, které mi vyhovují a mám je rád. S formulí 3000 jsem před pěti lety vyhrál v ulicích sardinského Cagliari, Monako mě také chytlo.

Už se nemůžu dočkat. Samozřejmě, budu se tam muset učit hodně věcí, protože jsem zatím nejel s Ferrari 430 třídy GT2, ale chování by mělo být podobné F360 Modena, ačkoliv si jsem jistý, že nový vůz je po všech stránkách lepší. Doufám, že budu mít dost času na trati, abych si na vše, včetně samotné trati, zvyknul.“

Antonín Charouz: "Jarkovo angažmá pro závod American Le Mans Series v Houstonu je logickým výsledkem situace po havárii a zranění Tomáše Engeho v St. Petersburgu. Jarka jsme týmu Petersen Motorsports/White Lightning nabídli vzápětí po nehodě. Nyní přichází jeho čas, má velkou šanci se v USA předvést. Otevřená zůstává možnost společného závodění obou mých jezdců v americkém šampionátu, ale to bude záležet na mnoha dalších okolnostech.

Každopádně jestli se Tomáš uzdraví, měli by jet s Jarkem společně červencový závod 24 hodin Spa, který je vrcholem sezony FIA Grand Turismo. To by nastoupili za britskou stáj Scuderia Ecosse, s níž mají oba smlouvu."

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   LMES z Monzy od J.M Le Meura © DPPI

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose