www.car.cz
 

O offroadu a závodech v terénu vůbec
     24.4.2007 19:26 - tisková zpráva


Chtěli bychom Vás dnes seznámit s pojmem "offroad", výrazem, který by se dal přeložit jako konec cesty, nebo přeneseně mimo cestu.

Každý vůz s pohonem 4X4, má předpoklady pro jízdu "mimo cestu".

 

Automobilky produkují spousty typů vozů 4x4. Osobní automobily, pro které je pohon všech kol "pouze" záležitost lepší trakce, bezpečnosti a komfortu a majitelé těchto vozů "mimo cesty" skoro nejezdí.

 

Do druhé skupiny patří vozy označované SUV, zvládnou lehčí terén a pořizují si je majitelé pro jejich velikost a možnost dopravit se i mimo asfaltové povrchy po polních cestách, k rybníku na ryby a nebo na stavbu.

 

V poslední řadě tu existuje možnost zakoupit si velký "offroad" (mezi lidmi často všeobecně nazývanými jako "jeep"), tyto vozy jsou velice prostorné, se silnými motory a při troše úprav a investic se z nich dá "postavit" auto vedle kterého menší dodávka vypadá jako osobák.

 

Bohužel spousta majitelů těchto "jeepů" nikdy v terénu nebyla, a ani netuší že jejich mazlík má například uzávěrku zadního diferenciálu a redukovanou převodovku. Možná je  ani nikdy nenapadlo, že by dali na svého „mazlíka“ větší pneumatiky, přidali motoru pár koníků, zvýšili sání pro možnost hlubšího brodění vozu, nechali si vyrobit odolnější pevnostní nárazníky a další a další úpravy kterých je nespočet.

 

Naštěstí je zde stále se rozšiřující skupina lidí a majitel „jeepů“, kteří používají svůj vůz ke každodenní práci a nebo dopravě, a o víkendu se změní v „šílence a blázna“ co pokouší nástrahy terénu v kopcích a bahně.

Tito lidé jsou šťastní až když pokoří nástrahy terénu, dostanou své auto do míst, kam by normální člověk nevyšel pěšky a barva jejich vozu je kompletně zakryta bahnem.

 

Lidé z této skupiny „šílenců a bláznů“ se potkávají a diskutují denně na různých fórech, pořádají společné vyjížďky a expedice (nejznámější je v ČR Rumunsko a Ukrajina) a jednou začas si poměří své síly při závodech.

 

Off road, je již delší dobu považován za mezinárodní sport, ať už se jedná o Trucky, Quady (čtyřkolky) a nebo vozy 4x4 („jeepy“).

V České republice se tento sport těší stále větší oblibě, a nejznámější závody pro vozy 4x4 je offroad maratón a offroad trial.

Na druhý jmenovaný se zaměříme v dalších řádcích.

 

Offroad trial jsou závody 4x4 vozů, do hmotnosti 3.5tuny, v ohraničením prostoru, tzv.sekci. Základem trialu je projet každou branku (většinou pět v sekci), v daném pořadí a směru. V každém trialu posádky sbírají trestné body za poržení a dotek tyčky branky, za couvání, dotek ohraničujícího pásu atd.

 

Oproti nejznámějšímu a nejnavštěvovanějšímu trucktrialu, má zde možnost každý divák být blíže dění a hlavně alespoň trochu si představit sám sebe v daném autě. Ke to velice nenáročný sport, pokud nebudete chtít závodit se speciálně upraveným vozem a na každý závod s ním jezdit na vleku. Přijedete a odjedete po svých.

 

Pátral jsem po českém internetu a narazil jsem na www.4x4suzuki.cz.  Stránky informující o offroad trialových závodech a setkání vozů suzuki, který se budou konat 16. a 17. června tohoto roku. Na stránkách jsou již otevřené registrace vozů, a pokud máte doma 4x4 „jeepa“ , máte možnost se zaregistrovat a účastnit a nebo jen přijet podpořit startující posádky.

 

Jak jsem se dozvěděl od pořadatele akce kterého jsem kontaktoval, bude se v kategorii M2 účastnit i několik posádek, které pravidelné jezdí seriál MČR, takže bude jistě na co koukat.

 

 Zdenál


 
 
Fotogalerie:   Triestingtal Rallye 2007, foto Jiří Dokulil

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose