www.car.cz
 

WTCC 2007: Tarquini získal pro SEAT Sport první vítězství v sezoně
     7.5.2007 17:49 - tisková zpráva


WORLD TOURING CAR CHAMPIONSHIP 2007
• Úspěšný debut nováčka týmu SEAT Sport Tiago Monteira z Portugalska

Nizozemské závody šampionátu FIA World Touring Car Championship přinesly týmu SEAT Sport první vítězství v letošní sezoně. Gabriele Tarquini vyhrál na okruhu v Zandvoortu před 20 000 diváky druhý závod.

Druhou, pro SEAT Sport důležitou zprávou uplynulého víkendu byl výkon portugalského jezdce Tiaga Monteira, který v barvách týmu SEAT Sport právě v Nizozemsku absolvoval svůj úspěšný debut v šampionátu WTCC. Monteiro byl prvním v jedné z volných kvalifikací, do prvního závodu startoval z 5. pozice a skončil na výborném čtvrtém místě. Svedl přitom velkou bitvu s jezdcem BMW Augustem Farfusem, který nakonec skončil až za nejlepším SEATem.

Nemohl jsem si přát lepší start. Moji inženýři odvedli skvělou práci. Byl jsem rychlejší a rychlejší s každým novým výjezdem na trať,“ komentoval své výkony v Zandvoortu Monteiro. Body pro SEAT Sport získal v prvním závodě také Gabriele Tarquini, který skončil na 7. místě, jež se mu podařilo udržet poté, co nehoda Roberta Huffa na Chevroletu přivedla na trať v osmém kole safety car.

Po výborném startu ve druhém závodě byl Gabriele Tarquini na konci prvního kola na druhém místě, ale chyba Andyho Priaulxe umožnila Tarquinimu vést závod před jezdci BMW - Augusto Farfusem a Jorgem Mullerem - až do vítězného cíle.

Jordi Gené bohužel neměl v prvním závodě štěstí, když své 7. místo v osmém kole ztratil a do cíle dojel na 9. pozici. Cílem Michela Jourdaina bylo zůstávat mimo problémové střety a se svým závodním Leónem sbírat zkušenosti. Jeho 15. místo uprostřed startovního pole tak pro něj bylo útěchou. Yvan Muller neměl takové štěstí, když byl hned v prvním kole dramaticky atakován Stefanem D’Astem a jeho SEAT si z kolize odvezl poškozené řízení. Mechanici sice rychle škody napravili, ale Muller nakonec kvůli ztrátě dojel až na 22. místě.

Během závodu to vypadalo, že Tiago Monteiro bude skórovat také ve druhém nizozemském závodě, ale agresivní předjetí Félixem Porterem znamenalo pokles na 9. místo. Gabriele Tarquini po závodě řekl: „Měl jsem během kvalifikace a warm-upu velké problémy s brzdami, a tak jsme vše vyměnili a nakonec také vše fungovalo skvěle. Byl jsem rád, že jsem na startu druhého závodu v první řadě a počasí mi navíc přálo. Trať byla chladnější než v sobotu a také trochu vlhká. V prvním závodě mi možná pomohly také zkušenosti s letmým startem z italského poháru cestovních vozů.“

Jordi Gené dokončil na 10. místě, frustrovaný z toho, že nebyl schopen ve druhém závodě odstartovat z přední pozice. Yvan Muller, který startoval z 22. místa se průběžně během celého závodu zlepšoval a nakonec skončil na 12. místě, i když byl nešťastný z toho, že incident z prvního závodu jej stál možnost nasbírat alespoň nějaké body. Michel Jourdain Jr. skončil na 16. místě poté, co opět sváděl tuhé boje uprostřed startovního pole.

2007 FIA World Touring Car Championship – Pořadí po 4 závodech

Pořadí jezdců
1. Augusto Farfus  (BMW), 28 bodů
2. Jorg Muller   (BMW), 22 bodů
3. Gabriele Tarquini  (SEAT), 21 bod
4. Andy Priaulx  (BMW), 21 bod
5. Nicola Larini  (Chevrolet), 13 bodů
8. Yvan Muller   (SEAT), 6 bodů
9. Tiago Monteiro  (SEAT), 5 bodů
10.Roberto Colciago  (SEAT), 5 bodů
13.Tom Coronel  (SEAT), 4 body

Pořadí značek
1. BMW  60 bodů
2. SEAT   43 bodů
3. Chevrolet  35 bodů
4. Alfa Romeo  11 bodů

Příští závody
Další zastávkou šampionátu WTCC budou závody na domácí půdě týmu SEAT Sport ve Valencii 19. a 20.května 2007.

Světový šampionát cestovních vozů WTCC je po seriálu F1 a rallyovém mistrovství WRC nejdůležitější motoristickou sportovní disciplínou. V jeho letošním ročníku si tým SEAT Sport se speciálně upravenými vozy SEAT León vede velmi dobře a obsazuje přední pozice. Po závodech v Zandtvoortu je nyní SEAT na druhém místě v pořadí značek a třetí  mezi jezdci.

PR


 
 
Fotogalerie:   Závody do vrchu Triola Cup v Horním Jiřetíně foto Miloš Jenčík

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose